Περι τους 1216 νέους αγρότες θα επιδοτηθούν από το πρόγραμμα Ενίσχυσης Νέων Αγροτών στην Περιφέρεια, 35% εξ αυτών από την Καβάλα. Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας της ΑΜΘ κ. Σωτήρη Παπαδόπουλο θα τρέξουν πολύ γρήγορα τις διαδικασίες.
Όπως ανέφερε “Είναι πράγματι κάτι το πολύ ενδιαφέρον, γιατί στη μεταβατική αυτή περίοδο όπως την ονομάζουμε στο πρόγραμμα Ανάπτυξης έχουν εγκρίσεις.
Στους 1.216 ανέρχονται οι δικαιούχοι ενίσχυσης στo πλαίσιο της 3ης πρόσκλησης του προγράμματος Νέων Αγροτών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με απόφαση του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των ενστάσεων από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και της υποβολής συμπληρωματικών δικαιολογητικών από τους υποψήφιους δικαιούχους. Καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντικό είναι να έχουμε ένταξη νέων ατόμων στον Πρωτογενή Τομέα. Τους έχουμε αληθινά ανάγκη!!
Από τους 1.216 νέους αγρότες που ενισχύονται συνολικά, οι 865 έχουν ήδη λάβει από τον Ιούλιο 2022 την πρώτη δόση, η οποία αντιστοιχεί στο 70% της συνολικής τους ενίσχυσης, με συνολικό ύψος 22,7 εκ. ευρώ, ενώ επιπλέον 351 νέοι αγρότες θα λάβουν την πρώτη δόση εντός του Νοεμβρίου 2022, με συνολικό ύψος 8,9 εκ ευρώ. Από 35- 40 χιλιάδες ευρώ θα λάβει ο καθείς στο τέλος του προγράμματος” σχολίασε θυμίζοντας ότι θα πρέπει να εκπληρωθεί η συμβατική υποχρέωση τους”.
Η ΣΥΣΚΕΨΗ
Για το θέμα, ο κ. Μέτιος συγκάλεσε σύσκεψη στο γραφείο του με τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Βασίλη Δελησταμάτη, το γενικό διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Σωτήρη Παπαδόπουλο, τον προϊστάμενο της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Νίκο Κολάτσο και τον ειδικό σύμβουλο της Περιφέρειας σε θέματα αγροτικής οικονομίας Χρήστο Μαχαίρα.
“Όλοι καταλαβαίνουμε το τέλμα που δημιουργείται στον αγροτικό τομέα ελέω της ενεργειακής κρίσης και κυρίως με την μειωμένη ζήτηση των αγροτικών αγαθών στο εξωτερικό. Για αυτό και θέλουμε να τρέξουμε όσο πιο πολύ γίνεται, θέλουμε να ενισχύονται οι παραγωγοί ώστε να μην φτάσουμε ποτέ σε δυσάρεστο σημείο και δεν έχουμε ποτέ παραγωγή… Και αυτό θα είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα” σχολίασε με έμφαση.
Ο ίδιος σημείωσε ότι πρόκειται για προγράμματα που τρέχει το υπουργείο εδώ και πολλά χρόνια, ίσως και 10ετίες. “Σκοπός είναι να μπορούμε να αξιοποιούμε και να έχουμε υψηλή απορροφητικότητα. Αυτό γίνεται όταν οι διαδικασίες γίνονται γρήγορα. Γίνονται γρήγορα και φυσικά με την πολιτική ηγεσία που επιμένει και φυσικά θα πρέπει να υπάρχει το προσωπικό αλλά και η πολιτική μέσα στις υπηρεσίες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε άμεση απόδοση των ποσών. Όσο μεγαλύτερη απορρόφηση τόσο πιο πολύ μπορείς να διεκδικείς.
Εάν τώρα δεν είχαμε έγκριση, έπρεπε να πάμε αργότερα και όλο αυτό θα έφερνε μια σημαντική καθυστέρηση. Και όλο αυτό θα έφερνε γενικά καθυστέρηση στην τοπική μας οικονομία. Γι αυτό προσπαθώ και εγώ ως Γενικός Διευθυντής και με εντολή του Περιφερειάρχη να τρέχουμε το πρόγραμμα και κάθε πρόγραμμα” τόνισε χαρακτηριστικά.
Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι, στο πλαίσιο του προγράμματος Νέων Αγροτών κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, έχουν ενταχθεί με αποφάσεις του κου Μέτιου συνολικά 2.698 νέοι αγρότες σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.