Σημαντική αύξηση στην παραγωγή φυσικού αερίου στη διάρκεια του 2023 αναμένει ο όμιλος της Energean, μετά την έναρξη παραγωγής από το κοίτασμα Karish στο Ισραήλ ήδη από τον Οκτώβριο του 2022.

Όπως προκύπτει από την επίσημη ενημέρωση στην οποία προχώρησε σήμερα η διοίκηση του ομίλου προς τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ, για φέτος η συνολική παραγωγή της Energean αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ 131 και 158 χιλιάδων βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως, πάνω από το 75% των οποίων εκτιμάται ότι θα είναι σε φυσικό αέριο. Το 2022, η ημερήσια παραγωγή διαμορφώθηκε στις 41,1 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου, το 75% των οποίων ήταν φυσικό αέριο.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται κυρίως λόγω της αύξησης της συνεισφοράς των κοιτασμάτων του Ισραήλ στην παραγωγή του ομίλου, από τα 0,3 δισεκ. κυβικά μέτρα (BCM) το 2022 στα 4,5 με 5,5 BCM φέτος, και επιβεβαιώνει ότι η Energean βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης του μεσοπρόθεσμου στόχου της για ημερήσια παραγωγή της τάξης των 200 χιλ. βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως.

O κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, σχολίασε σχετικά:

«Το 2022 ήταν ένα έτος – ορόσημο για την Energean. Ξεκινήσαμε παραγωγή από το Energean Power, το μοναδικό FPSO που επιχειρεί στην στρατηγικής σημασίας περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αρχίσαμε τη διανομή μερισμάτων στους μετόχους μας. Πετύχαμε την ανακάλυψη και απομειώσαμε το ρίσκο νέων πόρων φυσικού αερίου κοντά στην υποδομή μας, εξέλιξη που μάς εξασφαλίζει περαιτέρω σημαντική δυνητική ανάπτυξη καθώς και προοπτικές για εξαγωγές. Είμαστε περήφανοι που συμβάλαμε στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και στην ενίσχυση της ευημερίας για το Ισραήλ και την ευρύτερη περιοχή.

Το 2023 εστιάζουμε στην περαιτέρω οργανική ανάπτυξη. Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε την παραγωγή από το Karish και να οριστικοποιήσουμε το σχέδιο ανάπτυξης των στρατηγικά σημαντικών 67 BCM της Περιοχής Ολύμπου στην θάλασσα του Ισραήλ. Επιπλέον, θα ξεκινήσει η παραγωγή από το Karish North στο Ισραήλ και από το κοιτάσματα North El Amriya/ North Idku στην Αίγυπτο. Φέτος θα είναι η χρονιά που θα πραγματοποιήσουμε ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου μας για ημερήσια παραγωγή της τάξης των 200 χιλιάδων βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου.

Αν διδαχθήκαμε κάτι στη διάρκεια της χρονιάς που έφυγε, αυτό ήταν ότι ο πλανήτης χρειάζεται πρόσθετες πηγές ενέργειας καθώς και ότι το φυσικό αέριο παραμένει ο καταλύτης και το θεμέλιο για δίκαιη ενεργειακή μετάβαση και για την ζωτικής σημασίας βιώσιμη ανάπτυξη. Η πρόσφατα αναβάθμιση της αξιολόγησής μας στο Carbon Disclosure Project αναδεικνύει την δέσμευσή μας να είμαστε η καλύτερη
Energean που μπορούμε. Είμαστε και θα παραμείνουμε μια ηγέτιδα δύναμη στον τομέα του Περιβάλλοντος, της Κοινωνίας και της Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG) και θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε τις υποσχέσεις μας.

Έχουμε δεσμευθεί να επενδύουμε σε projects που δημιουργούν αξία για όλους τους κοινωνικούς μας εταίρους (stakeholders). Σε έναν κόσμο γεμάτο αβεβαιότητες, ελπίζουμε ότι οι κυβερνήσεις θα κατανοήσουν τη σημασία ενίσχυσης της εγχώριας και της περιφερειακής ενεργειακής παραγωγής, μια αξία η οποία απαιτεί μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Ελπίζουμε ότι η εύστροφη πολιτική που έχουμε δει σε χώρες όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος είναι δυνατό να ακολουθηθεί συνολικά στην περιοχή, διασφαλίζοντας την συνέχιση των επενδύσεων που είναι απαραίτητα για την ανάδειξη της αξίας που κρύβεται στο υπέδαφος».

Τα μεγέθη, η νέα ανακάλυψη στο Ισραήλ και νέα γεώτρηση στην Αίγυπτο

Άλλες σημαντικές εξελίξεις για το 2022 και εκτιμήσεις για το 2023 έχουν ως εξής:

  • Τα έσοδα του ομίλου αυξήθηκαν το 2022 κατά 48,2 %, στα 736,7 εκατ. δολάρια, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDAX) κατά 97,3%, στα 418,5 εκατ. δολάρια. Ακόμη, ο όμιλος επένδυσε 699,8 εκατ. δολάρια (+73,4% σε ετήσια βάση), ενώ στις έρευνες υδρογονανθράκων επενδύθηκαν 135,7 εκατ. δολάρια (+178,6% σε ετήσια βάση).
  • Για τα 67 BCM της Περιοχής Ολύμπου, η Energean θα γνωστοποιήσει εντός του έτους το σχέδιο ανάπτυξης, ενώ εξετάζονται προοπτικές όπως οι εξαγωγές προς αγορές όπως η Αίγυπτος και η Κύπρος καθώς και η αύξηση των πωλήσεων στην εγχώρια αγορά
  • Πέραν της Περιοχής Ολύμπου, όπως είναι γνωστό, η Energean έχει επιτύχει στο Ισραήλ ανακάλυψη της τάξης των 7 BCM με την γεώτρηση «Ερμής» στο Block 31. Τα αποτελέσματα του «Ερμή» έδωσαν σημαντικές πληροφορίες για τους γειτονικούς στόχους «Ορφέας» και «Ποσειδών», οι οποίοι είναι πιθανό να αποτελέσουν μελλοντικούς στόχους προς επιβεβαίωση ποσοτήτων σε μία περιοχή την οποία η εταιρεία ονόμασε «Περιοχή Αρκαδίας».
  • Επιτυχής, όμως, ήταν και η 4η ερευνητική γεώτρηση «Ηρακλής» στο Block 23 που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο και ανακάλυψε περίπου BCM φυσικού αερίου (Gas Initially In Place – GIIP) στο Μειόκαινο. Η ανακάλυψη θα αξιολογηθεί περαιτέρω, ενώ δυνητικός στόχος σε ρευστούς υδρογονάνθρακες για μελλοντική έρευνα υπάρχει σε μεγαλύτερο βάθος.
  • Στην Αίγυπτο, όπου η παραγωγή του 2022 ήταν κατά 87% σε φυσικό αέριο, ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο η πρώτη γεώτρηση για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων NEA/NI, η παραγωγή από τα οποία θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο, ενώ άλλες τρεις γεωτρήσεις αναμένεται να τεθούν σε παραγωγή στη διάρκεια του έτους. Ως επακόλουθο, η παραγωγή του ομίλου εκτός Ισραήλ (Αίγυπτος, Ιταλία, Κροατία, Ελλάδα, Βόρεια Θάλασσα) αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 12% σε σχέση με πέρσι και να κυμανθεί μεταξύ 37 και 43 χιλιάδων βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου. Σημειώνεται ότι η έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα Cassiopea στην Ιταλία προγραμματίζεται για το 1ο εξάμηνο του 2024, ενώ μέσα στο 2024 αναμένεται να ξεκινήσει και η παραγωγή πετρελαίου από το κοίτασμα Έψιλον στον Πρίνο.
  • Εντός του 2023 πρόκειται να εγκατασταθούν οι απαιτούμενοι εξοπλισμοί (second gas export riser, second oil train) για την αύξηση της δυναμικότητας του FPSO από τα 6,5 στα 8 BCM ετησίως.
  • Στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας που έχει συναφθεί με την Vitol, έναν από τους μεγαλύτερους traders παγκοσμίως, μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να παραδοθεί το πρώτο φορτίο με ρευστούς υδρογονάνθρακες.
  • Ο όμιλος διατηρεί την εκτίμηση για μεσοπρόθεσμη μείωση των εκπομπών CO2 στα 7-8 κιλά ανά παραγόμενο βαρέλι ισοδυνάμου πετρελαίου καθώς και για μηδενικό ισοζύγιο σε εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ως το 2050.
  • Ο όμιλος, τέλος, θα συνεχίσει την καταβολή μερισμάτων στους μετόχους ανά τρίμηνο, στη βάση της μερισματικής πολιτικής που έχει ήδη ανακοινωθεί.
Προηγούμενο άρθροΔελφίνι δυο μέτρων ξεβράστηκε στην παραλία της Νέας Καρβάλης
Επόμενο άρθροΞεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή νέας παιδικής χαράς στην κοινότητα Φιλίππων