Η κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται η ελληνική αγορά και οι τεράστιες πιέσεις που δέχεται η πραγματική οικονομία λόγω της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία έχουν διαμορφώσει μια δραματική κατάσταση για το λιανεμπόριο. Η μικρομεσαία εμπορική επιχείρηση βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα και προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα δυσμενές περιβάλλον.
Εκφράζουμε για πολλοστή φορά την έντονη αγωνία του εμπορικού κόσμου της χώρας για τις αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία και στην επιχειρηματικότητα. Το κύμα ακρίβειας στην ενέργεια και σε βασικά είδη διατροφής πλήττει ολόκληρο τον κοινωνικό και τον επιχειρηματικό ιστό της χώρας. Η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών μειώνεται ραγδαία από τον περασμένο Οκτώβριο και μεταφράζεται σε συνεχώς κλιμακούμενη πτώση του τζίρου των εμπορικών επιχειρήσεων. Οι πιέσεις στο διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών εκτιμάται ότι θα ενταθούν το επόμενο διάστημα αποστερώντας από την αγορά πολύτιμα έσοδα που ο εμπορικός κόσμος προσδοκούσε την εορταστική περίοδο του Πάσχα.
Καταναλωτές και έμποροι βιώνουν ταυτόχρονα μία πρωτόγνωρη καθίζηση ρευστότητας και ψυχολογίας. Είναι προφανές πως -υπό αυτές τις συνθήκες- τα μέτρα που έχει έως τώρα λάβει η κυβέρνηση για την επιδότηση των υπέρογκων αυξήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά δεν είναι ικανά από μόνα τους να στηρίξουν μεσοπρόθεσμα τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Επιπλέον, ο συνδυασμός της παγκόσμιας γεωπολιτικής αστάθειας με την αδυναμία αποφασιστικής αναχαίτισης της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας των τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη χώρα μας, ναρκοθετεί την προσπάθεια του ελληνικού λιανεμπορίου να ανακτήσει τις μεγάλες απώλειες της πανδημίας και να βγει από την κρίση.

Σαν Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας αρθρώνουμε «κραυγή αγωνίας» για το μέλλον της ελληνικής αγοράς και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που στηρίζονται και γίνονται με απόφαση και της Ε.Σ.Ε.Ε. για γενικευμένη ενεργή παρουσία του ελληνικού εμπορίου στις κινητοποιήσεις της 6ης Απριλίου 2022. Δηλώνουμε την ενεργή παρουσία μας με το κλείσιμο των καταστημάτων την Τετάρτη 6 Απριλίου στις 12.00 το μεσημέρι και συμμετοχή στη συγκέντρωση που θα γίνει στην πλατεία Καπνεργάτη.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
• Πάγωμα της ρήτρας αναπροσαρμογής ενέργειας και μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης.
• Επέκταση της επιδότησης των δόσεων δανείων «Γέφυρα 2».
• Ουσιαστική συμμετοχή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στο Ταμείο Ανάκαμψης.
• Επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους για την διατήρηση των θέσεων εργασίας.
• Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ.
• Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος.

Καλούμε την ελληνική Πολιτεία και τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε να ακούσουν τη φωνή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και να αξιοποιήσουν άμεσα και στο μέγιστο βαθμό το σύνολο των μέτρων που έχουν στη διάθεσή τους για την άμβλυνση των συνεπειών της κρίσης.

Προηγούμενο άρθροΜε το βλέμμα στραμμένο στην αυτοδυναμία ο Μητσοτάκης μετά τη στάση του Ανδρουλάκη και το δημοσκοπικό «καμπανάκι»
Επόμενο άρθροΚαμία αντίρρηση να επιτρέπεται η αλιεία με πετονιά ή καλάμι στη Νοτιο-Ανατολική πλευρά της προβλήτας Ν.Ο.Α. από τη διοίκηση του ΟΛΑ