Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Καβάλας πριν από λίγες ημέρες, βγήκαν και πάλι στην επιφάνεια μερικά από τα “έργα” και τις “ημέρες” του δημάρχου κ. Μουριάδη, αλλά και οι προθέσεις του για το πώς σκοπεύει να πορευθεί στο μέλλον. Συγκεκριμένα η διοίκηση:

  1. Προπλήρωσε τον Πολωνό συνθέτη Zbigniew Preisner με 20.000 ευρώ για ένα έργο το οποίο τελικά δεν εκτελέστηκε, αποδεχόμενη μάλιστα τον απαράδεκτο όρο οι διαφορές να λυθούν στα δικαστήρια…της Πολωνίας.
  2. Δεν εισέπραξε ως όφειλε τουλάχιστον 80.000 ευρώ από τέλη διαφημίσεων (πινακίδες, γήπεδα κ.α.) για το έτος 2023, λόγω προεκλογικής περιόδου.
  3. Δεν εισέπραξε ως όφειλε δεκάδες χιλιάδες ευρώ από μισθώματα της ακίνητης δημοτικής περιουσίας ως το έτος 2023. Ενδεικτικά, ένας μόνο μισθωτής οφείλει 500.000 ευρώ.
  4. Ξόδεψε τα δύο τελευταία χρόνια για την Ακτή Καλαμίτσας πάνω από 300.000 ευρώ για την αποκατάσταση επικίνδυνων κτισμάτων και διάφορες λειτουργικές δαπάνες. Και όλα αυτά χωρίς καμία έγγραφη συμφωνία ή καταλογισμό του κόστους στη φερόμενη ως ιδιοκτήτρια ΕΤΑΔ, όπως όφειλε να πράξει.
  5. Ξόδεψε μέχρι σήμερα περίπου 95.000 ευρώ, δήθεν για τη στήριξη μιας ιδιωτικής κατοικίας στον οικισμό Φιλίππων. Χωρίς να έχει ο Δήμος Καβάλας καμία αρμοδιότητα και υποχρέωση, έχτισε ένα κακότεχνο και ακατάλληλο πετροντούβαρο μέσα σε δημοτικό δρόμο. Κατασκευή που είναι εξ’ ολοκλήρου αυθαίρετη και παραβιάζει την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία.
    Αν αθροίσει κανείς τα παραπάνω ποσά, η συνολική σπατάλη του δημοτικού χρήματος ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ, χωρίς να “ιδρώνει το αυτί” του κ. Μουριάδη. Και γιατί να ιδρώσει άλλωστε, αφού τα χρήματα αυτά δεν βγαίνουν από τη δική του τσέπη, αλλά από τις τσέπες των δημοτών, με τα δυσβάσταχτα τέλη στα οποία τους έχει υποχρεώσει.
    Όλα τα παραπάνω τα επισημάναμε πολλές φορές μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Όχι με κραυγές εντυπωσιασμού, αλλά με στοιχεία, αποδείξεις και προτάσεις για εναλλακτικές λύσεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν προς το καλύτερο την οικονομική κατάσταση του δήμου.

Με λύπη όμως διαπιστώνουμε ότι η διοίκηση δεν έχει κανένα απολύτως σκοπό να περιορίσει τα φαινόμενα ανοργανωσιάς, σπατάλης, καιροσκοπισμού και αλαζονείας. Μάλιστα, από τις πρόσφατες ενέργειές της, φαίνεται ότι σκοπεύει να τα εντέινει ως το τέλος της θητείας της. Συγκεκριμένα:

  1. Τα Λασπόλουτρα Κρηνίδων μια ανοίγουν και μια κλείνουν. Με ανακοινώσεις που δεν έχουν κανένα ίχνος σοβαρότητας και μοιάζουν περισσότερο με…δελτία καιρού. Και όλα αυτά με την τουριστική περίοδο να έχει ήδη ξεκινήσει με ό,τι αυτό σημαίνει για επισκέπτες και επαγγελματίες.
  2. Στα λογικά επιχειρήματα των οδηγών ΤΑΞΙ που ζήτησαν να μη μεταφερθεί η πιάτσα της οδού Αβέρωφ στην οδο Βενιζέλου (λόγοι ασφαλείας, εξυπηρέτησης κ.α.), ο δήμαρχος μέσα στο δημοτικό συμβούλιο απάντησε με τους γνωστούς του “λεονταρισμούς”. Για να αποδειχθεί τελικά μέσα απ’ αυτή την αντιπαράθεση, ότι -αν και μηχανικός- δεν είχε καταλάβει τη θέση και τα σχέδιά τους.
  3. Για την απόφαση ίδρυσης του Αναπτυξιακού Οργανισμού του Δήμου Καβάλας, η οποία σύμφωνα με νόμο του 2020 πρέπει να ληφθεί ως το τέλους του Ιουνίου 2024, ο δήμαρχος απέφυγε όλο αυτό το διάστημα τη συζήτηση και τη διαβούλευση. Αντίθετα, την έφερε προς ψήφιση λίγες μέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία, προωθώντας μάλιστα ως βασικά στελέχη “εκλεκτά” άτομα του στενού του περιβάλλοντος. Άτομα που όπως απέδειξαν από προηγούμενες θητείες τους σε παρόμοιες θέσεις, δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα. Εκτός βέβαια κι αν η θερμή προεκλογική στήριξη που του παρείχαν θεωρείται τέτοιο “προσόν”.

Έτσι, είναι μαθηματικά βέβαιο πως ο νέος οργανισμός αντί για μοχλός ανάπτυξης του δήμου, θα καταντήσει ένα επιπλέον εργαλείο ρουσφετιών και εξυπηρετήσεων, σπαταλώντας ακόμη περισσότερο δημοτικό χρήμα (περί τα 3.500.000 ευρώ μέχρι το 2028, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της ίδιας της διοίκησης).

Τους τελευταίους 6 μήνες, από τη θέση της αντιπολίτευσης, προσπαθούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να κάνουμε τη διοίκηση και το δήμαρχο να αντιληφθούν την καταστροφική πορεία που έχει πάρει ο Δήμος Καβάλας. Φαίνεται όμως ότι η αλαζονεία και το θράσος, τους εμποδίζουν να δούνε την ωμή πραγματικότητα και συνεχίζουν να συμπεριφέρονται λες και ο δήμος είναι το τσιφλίκι τους.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ενημερώνουμε τους συνδημότες μας ότι είμαστε υποχρεωμένοι, με βάση και τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, να συντάξουμε λεπτομερή αναφορά για όλη αυτή την κακοδιαχείριση προς τον Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης, την οποία θα κοινοποιήσουμε και στο Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και στην Εισαγγελία Καβάλας.

Ήρθε η ώρα κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Εμείς πάντως δεν πρόκειται να γίνουμε συνένοχοι σε όλα αυτά που γίνονται -και ειδικά με τον τρόπο που γίνονται- εις βάρος του Δήμου Καβάλας και των συνδημοτών μας.

Με τιμή,
Ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της
δημοτικής παράταξης «ΕΡΓΟ ΤΩΡΑ»
Χαράλαμπος Ν. Χρυσανίδης

Προηγούμενο άρθροΞεκίνησε η κόντρα για τα… Ινστιτούτα: Το ”καρφί” του Κασσελάκη για τα αγγλικά του Τσίπρα και η ενόχληση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ
Επόμενο άρθροΣυνάντηση Παναγιωτόπουλου-Τοψίδη