ΘΕΜΑ:«Ανάκληση της υπ’ αριθ. 465/2019 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας που αφορά «Ορισμός Προέδρων και μελών Διοικητικών Συμβουλίων στα Νομικά Πρόσωπα και Επιχειρήσεις του Δήμου Καβάλας» και λήψη νέας απόφασης»

Εξαιτίας της μη υπόδειξης Αντιπροέδρων στα Διοικητικά Συμβούλια των Νομικών Προσώπων και Επιχειρήσεων του Δήμου Καβάλας, απαιτείται η ανάκλησητης υπ’ αριθ. 465/2019 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας που αφορά «Ορισμός Προέδρων και μελών Διοικητικών Συμβουλίων στα Νομικά Πρόσωπα και Επιχειρήσεις του Δήμου Καβάλας»  και η λήψη νέας απόφασης, σύμφωνα με τα εξής:

 

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 240 του Ν.3463/2006 «Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων» : 1. Διοίκηση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου « Τα δημοτικά ή κοινοτικά νομικά πρόσωπα διοικούνται από το διοικητικό συμβούλιο, που  αποτελείται απόπέντε έως δεκαπέντε μέλη, τα οποία μαζί με τους αναπληρωτές τους  ορίζονται από το δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο. Μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι ο  δήμαρχος ή ο πρόεδρος της κοινότητας, δημοτικοί ή κοινοτικοί σύμβουλοι και δημότες ή  κάτοικοι που είναι χρήστες των υπηρεσιών του νομικού προσώπου ή που έχουν ανάλογη  επαγγελματική ή κοινωνική δράση ή ειδικές γνώσεις, ανάλογα με το σκοπό του νομικού  προσώπου, καθώς και ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων του νομικού προσώπου, εφόσον αυτό  απασχολεί περισσότερους από δέκα (10) εργαζομένους. Ο ανωτέρω εκπρόσωπος προτείνεται από  τη γενική συνέλευση των τακτικών υπαλλήλων εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από  τότε που θα αποσταλεί η σχετική πρόσκληση. Ένα τουλάχιστον εκ των μελών του διοικητικού  συμβουλίου ορίζεται από τη μειοψηφία του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου. Εάν τα μέλη  του διοικητικού συμβουλίου είναι περισσότερα από πέντε (5), δύο (2) τουλάχιστον από αυτά  ορίζονται από τη μειοψηφία του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου. «Είναι δυνατόν η μειοψηφία αντί δημοτικού ή κοινοτικού συμβούλου να ορίσει ως εκπρόσωπο της δημότη ή κάτοικο, κατ’ ανάλογη εφαρμογή του δεύτερου εδαφίου της παρούσας παραγράφου. Σε περίπτωση που η μειοψηφία δεν ορίσει συμβούλους, δημότες ή κατοίκους, ή εκείνοι που έχουν οριστεί παραιτηθούν, χωρίς να αντικατασταθούν, μετέχουν σύμβουλοι, δημότες ή κάτοικοι που ορίζονται από την πλειοψηφία.» Στις περιπτώσεις που το νομικό πρόσωπο λειτουργεί στην περιφέρεια τοπικού διαμερίσματος ένα μέλος προτείνεται από το οικείο συμβούλιο. Μετά τον ορισμό των μελών το δημοτικό  συμβούλιο εκλέγει από τα μέλη αυτά τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του ΔιοικητικούΣυμβουλίου. Στην περίπτωση που μέλος έχει ορισθεί, από το δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο,  ο δήμαρχος ή ο πρόεδρος της Κοινότητας, αυτός αυτοδικαίως καθίσταται και πρόεδρος  αντιστοίχως, του διοικητικού συμβουλίου.

Η θητεία των μελών του διοικητικού συμβουλίου του νομικού προσώπου ορίζεται με την  απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου. Λήγει πάντοτε με την εγκατάσταση του νέου  διοικητικού συμβουλίου. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου μπορούν να αντικατασταθούν  κατά τη διάρκεια της θητείας τους, με απόφαση δημοτικού συμβουλίου για σοβαρό λόγο που  ανάγεται στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος αναπληρώνει ο  αντιπρόεδρος. Το νομικό πρόσωπο εκπροσωπείται στα δικαστήρια και σε κάθε δημόσια αρχή από  τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου και όταν αυτός κωλύεται ή απουσιάζει από τον  αντιπρόεδρο».

Περαιτέρω με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 6 του Ν.4623/2019 (ΦΕΚ 134/Α’/9-8-2019) καταργήθηκε η παρ.1 του άρθρο 91 του Ν.4555//2018 (Πρόγραμμα Κλεισθένης), όπου σχετικά με τις ρυθμίσεις για τη συγκρότηση των διοικητικώνσυμβουλίων των νομικών προσώπωντων Ο.Τ.Α. και των συνδέσμων τους, ισχύουν τα εξής: « Όπου στις διατάξεις νόμων, προεδρικών διαταγμάτων και λοιπών κανονιστικών πράξεων, προβλέπεται οορισμός μελών στη διοίκηση των νομικών προσώπωντων δήμων και των περιφερειών, καθώς και των συνδέσμων τους, κατά συγκεκριμένη αναλογία, τα τρία πέμπτα(3/5) των μελών, συμπεριλαμβανομένου του προέδρουτου διοικητικού συμβουλίου, με τους αναπληρωτές τους,υποδεικνύονται από τον δήμαρχο ή τον περιφερειάρχη, αντίστοιχα, καιτα δύο πέμπτα (2/5) από τις λοιπέςπαρατάξεις».

Ακολούθως κατά τις διατάξεις των παρ. 1-2-3 &4 του άρθρου 255 του Ν. 3463/2006 : « Οι κοινωφελείς επιχειρήσεις διοικούνται από διοικητικό συμβούλιο, αποτελούμενο από επτά (7) έως έντεκα (11) μέλη, τα οποία ορίζονται μαζί με τους αναπληρωτές τους από το  δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο. Από τα μέλη αυτά τουλάχιστον τρεις (3) είναι αιρετοί  εκπρόσωποι του Δήμου ή της Κοινότητας, ένας (1) είναι εκπρόσωπος των εργαζομένων στην  επιχείρηση, αν αυτή απασχολεί περισσότερους από είκοσι (20) εργαζόμενους, υποδεικνυόμενος  από τη γενική συνέλευση αυτών, και ένας (1) είναι εκπρόσωπος κοινωνικού φορέα της  περιοχής. Τα υπόλοιπα μέλη είναι δημότες ή κάτοικοι του Δήμου ή της Κοινότητας που έχουν  πείρα ή γνώσεις σχετικές με το αντικείμενο της επιχείρησης. Στην περίπτωση των αιρετών  μελών τουλάχιστον ένα μέλος εξ αυτών προέρχεται από τη μειοψηφία.

Η θητεία του διοικητικού συμβουλίου ακολουθεί τη θητεία του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, εκτός αν στην πράξη σύστασης της επιχείρησης προβλέπεται μικρότερη θητεία. Σε κάθε περίπτωση η θητεία του λήγει το αργότερο τρεις (3) μήνες μετά την εγκατάσταση του νέου δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου.

3. Μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι δυνατόν να αντικατασταθούν κατά τη διάρκεια της θητείας τους, με αιτιολογημένη απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου που τα όρισε, η οποία λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του. Για την αντικατάσταση του εκπροσώπου των εργαζομένων και του κοινωνικού φορέα της περιοχής απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του οργάνου  που τους πρότεινε.

Το δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο ορίζει από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρό του. Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης προσλαμβάνεται διευθυντής μετά από σχετική προκήρυξη. Στον κανονισμό προσωπικού  καθορίζονται τα προσόντα που πρέπει να έχει ο διευθυντής της επιχείρησης. Ως διευθυντής  δεν μπορεί να ορισθεί μέλος του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης ή του δημοτικού ή  κοινοτικού συμβουλίου.

Ειδικότερα για τη συγκρότηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης όπου ισχύουν οι διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 3 του Ν.1069/1980 (ΦΕΚ 191,Α’) που αντικαταστάθηκαν από τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 6 του Ν.4623/2019 (ΦΕΚ134, Α’) και ισχύουν: «1. Η ΔΕΥΑ που συνιστάται από έναν (1) μόνο Δήμο διοικείται από ενδεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο ορίζεται από το δημοτικό συμβούλιο με τους αναπληρωτές του και αποτελείται από τον Δήμαρχο ή τον οριζόμενο από αυτόν σύμβουλο ως Πρόεδρο και έξι (6) ακόμη αιρετούς εκπροσώπους του Δήμου, εκ των οποίων οι τέσσερις (4) ανήκουν στην παράταξη του επιτυχόντος συνδυασμού. Εκτός από τους αιρετούς εκπροσώπους του Δήμου, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, ως μέλη τουΔιοικητικού Συμβουλίου ορίζονται ακόμη, με τους αναπληρωτές τους, ένα (1) μέλος ως εκπρόσωπος των εργαζομένων στην επιχείρηση, που υποδεικνύεται από την πλέον αντιπροσωπευτική συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων στην επιχείρηση ή, εφόσον ελλείπει τέτοια, από το σύνολο των εργαζομένων στην επιχείρηση, τους οποίους ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου συγκαλεί σε γενική συνέλευση για τον σκοπό αυτόν, ένα (1) μέλος ως εκπρόσωπος περιβαλλοντικού ή κοινωνικού φορέα της περιοχής, κάτοχος πτυχίουΑ.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ισότιμου τίτλου της αλλοδαπής, με αποδεδειγμένη εμπειρία ή γνώσεις συναφείς με το αντικείμενο της επιχείρησης και δύο (2) δημότες ή μόνιμοι κάτοικοι με αποδεδειγμένη εμπειρία ή γνώσεις συναφείς με το αντικείμενο της επιχείρησης. Ο καθορισμός του περιβαλλοντικού ή κοινωνικού φορέα του προηγούμενου εδαφίου και η διαπίστωση της συνδρομής των προϋποθέσεων στο πρόσωπο του προτεινόμενου από αυτόν μέλους, γίνεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Ο Αντιπρόεδρος ορίζεται κατά τη πρώτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου με ψηφοφορία μεταξύ των μελών του. Σε περίπτωση ισοψηφίας, υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.»

Επίσης, για τις ΔΕΥΑ σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.6 του άρθρου 3 του Ν.1069/80 «μέλη του Διοικητικού Δυμβουλίου δεν δύναται να είναι συγγενείς μεταξύ των εξ’αίματος ή αγχιστείας μέχρι του τρίτου βαθμού συμπεριλαμβανομένου, ουδέ να είναι εφ’οιανδήποτεμορφήν εργολάβοι ή προμηθευταί της επιχείρησης ή μέλη Διοικητικού Συμβουλίου ή υπάλληλοι ομοειδούς επιχείρησης».

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε να ορίσετε Προέδρους και μέλη (τακτικά και αναπληρωματικά) για τα Νομικά Πρόσωπα και Επιχειρήσεις του Δήμου Καβάλας, ήτοι:

Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη-Προσχολική Αγωγή Καβάλας»

Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Δημοτικό Ωδείο Καβάλας»

Ν.Π.Ι.Δ. με την επωνυμία «Δημοτική Θεατρική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας, ‘’ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ’’»

Ν.Π.Ι.Δ. με την επωνυμία «Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας, «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ».

Ν.Π.Ι.Δ. με την επωνυμία «ΔημοτικήΕπιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Καβάλας «Δ.Ε.Υ.Α.Κ».

Προηγούμενο άρθροΚληρώνει” σήμερα για την παράταση στη ρύθμιση των 120 δόσεων
Επόμενο άρθροΤο Εργατικό Κέντρο καταδικάζει τη συμπεριφορά μέλους του ΠΑΜΕ