Η πρώτη από τις τέσσερις υπερσελήνες που θα ανατείλουν το 2023, η σεληνιακή εμφάνιση του Ιουλίου φάνηκε πιο φωτεινή στον νυχτερινό ουρανό από οποιαδήποτε άλλη πανσέληνο που έχει συμβεί φέτος.
Η Πανσέληνος του Ιουλίου ονομάζεται «Φεγγάρι του Ελαφιού», καθώς, σύμφωνα με την παράδοση, κάθε χρόνο τέτοια εποχή τα κέρατα των αρσενικών ελαφιών βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους ανάπτυξης. Τα ελάφια ρίχνουν και αναγεννούν τα κέρατά τους κάθε χρόνο, δημιουργώντας ένα μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό σύνολο όσο περνούν τα χρόνια.
«Παραίσθηση της Σελήνης»
Εντυπωσιακές είναι οι φωτογραφίες από την Πανσέληνο του Ελαφιού, που είναι η πιο φωτεινή και πιο μεγάλη του 2023. Πρόκειται για την πρώτη από τις τέσσερις υπερπανσελήνους που θα δούμε φέτος. Το φεγγάρι έφτασε σε απόσταση κάτω των 365.000 χιλιομέτρων από την Γη και γι’ αυτό έδειχνε μεγαλύτερο. Αυτή η απόσταση είναι κατά 22.000 χιλιόμετρα πιο κοντά απ’ ό,τι συνήθως βρίσκεται το φεγγάρι.
Ο όρος υπερπανσέληνος δημιουργήθηκε το 1979 για να περιγράψει κάθε νέο φεγγάρι ή πανσέληνο που βρίσκεται εντός του 90% της πλησιέστερης προσέγγισής του στη Γη, γνωστή ως περίγειό της. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι επιστήμονες έχουν καταγράψει το φαινόμενο της «Παραίσθησης της Σελήνης». Αυτό συμβαίνει όταν το φεγγάρι δείχνει μεγαλύτερο σε σύγκριση με το σχετικό μέγεθος των αντικειμένων που βρίσκονται εντός της οπτικής γραμμής, όπως τα κτίρια και τα δέντρα.
«Οι φωτογραφίες αποδεικνύουν ότι η Σελήνη έχει το ίδιο πλάτος κοντά στον ορίζοντα όπως όταν βρίσκεται ψηλά στον ουρανό, αλλά αυτό δεν είναι αυτό που αντιλαμβανόμαστε με τα μάτια μας», σημείωσε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA). «Έτσι, είναι μια ψευδαίσθηση που έχει τις ρίζες της στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται τις οπτικές πληροφορίες. Παρόλο που το παρατηρούμε για χιλιάδες χρόνια, δεν υπάρχει ακόμα μια ικανοποιητική επιστημονική εξήγηση αναφορικά με το γιατί ακριβώς το βλέπουμε», κατέληξε η NASA.
Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες από τον Αττικό ουρανό