Ένας ιδιότυπος διάλογος ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛ. εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα με αφορμή τις εσωκομματικές διαδικασίες των δύο κομμάτων. Ένας διάλογος που αποβλέπει στην πραγματικότητα στην οριοθέτηση των απόψεων των δύο κομμάτων για την επόμενη ημέρα των εκλογών.
Δηλαδή, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης επιθυμούν να θέσουν τις δικές τους «κόκκινες γραμμές», προκειμένου από τώρα να υπάρξει μια βάση διαλόγου, που στόχο θα έχει τη διερεύνηση των απόψεων που ενδεχομένως θα οδηγήσουν στη δημιουργία μιας κυβέρνησης συνεργασίας. Την προηγούμενη εβδομάδα, η επικαιρότητα χαρακτηρίστηκε από τη δήλωση του προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ., ο οποίος για πρώτη φορά, συντασσόμενος με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε εκλογές.
«Στο σημείο που έχουμε φτάσει με αυτή την κυβέρνηση πρέπει να γίνουν εκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Όταν δηλώνεις, για πρώτη φορά ευθέως, ότι πρέπει να γίνουν εκλογές, οφείλεις να έχεις πρόταση για την επόμενη ημέρα, εκτός κι αν πιστεύεις ότι θα βγεις από την κάλπη πρώτος και αυτοδύναμος», απαντούν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα οποία επιθυμούν να πιέσουν τον Νίκο Ανδρουλάκη, χωρίς ωστόσο να δημιουργήσουν ρωγμές ανάμεσα στις σχέσεις των δύο κομμάτων.
Περί αναμονής
Υπάρχουν πάντως και οι πιο καχύποπτοι, που αποδίδουν τη δήλωση αυτή στη δημοσκοπική στασιμότητα του ΚΙΝ.ΑΛ. Στην Κουμουνδούρου, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -αν και έχουν επιλέξει να αποφεύγουν τις δημόσιες αντιπαραθέσεις με τη Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να περιμένουν πότε το Κίνημα Αλλαγής θα αποφασίσει να πει το «ναι» σε μια κυβέρνηση συνασπισμού, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι και η υπομονή έχει τα όριά της.
Δεν ανοίγει τα χαρτιά του
Ερμηνεύοντας, μάλιστα, την τακτική που ακολουθεί μέχρι σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης -που στην πραγματικότητα δεν ανοίγει για κανένα θέμα τα χαρτιά του-, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται ο πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. να περιμένει την επομένη των εκλογών με απλή αναλογική για να δει με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει. «Το ΚΙΝ.ΑΛ. θα πάει όπου πάει και η κάλπη», λένε χαρακτηριστικά κάποια από τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι στην όλη ιστορία υπάρχει και ένα θετικό στοιχείο. Ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίζεται να μην επιθυμεί το «πολιτικό φλερτ» και άρα και τον «πολιτικό γάμο» με τη Ν.Δ.
Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, από το βήμα του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τις «5+1 δεσμεύσεις», πάνω στις οποίες ζήτησε από το ΚΙΝ.ΑΛ. να ξεκινήσει διάλογος. Με μία επισήμανση: «Ούτε αποκλείουμε, αλλά ούτε και μπορούμε να περιμένουμε κανέναν».
Με το μήνυμα αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να δείξει ότι αντιλαμβάνεται πως το κάθε κόμμα θέλει να διεκδικήσει το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό στις εκλογές και γι’ αυτό ο πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. δεν ανοίγει τα χαρτιά του δημοσίως, υπάρχει ωστόσο το πεδίο της καθημερινότητας για συστράτευση.
Για πρωθυπουργό
Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίζεται να περιστρέφει τον διάλογο για την επόμενη ημέρα στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι δεν θα αποδεχθεί να είναι πάλι πρωθυπουργός «είτε ο Μητσοτάκης είτε ο Τσίπρας». «Αφήστε τα πρόσωπα, ελάτε να μιλήσουμε για πολιτικές», απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σαφές ότι «τους πρωθυπουργούς τούς εκλέγουν οι πολίτες και όχι οι παρακάμαρες», γεγονός που σημαίνει ότι τα εκλογικά ποσοστά των κομμάτων «θα δώσουν» τον επικεφαλής της κυβέρνησης συνεργασίας.
«Για να φτάσουμε σε αυτήν, όμως, πρέπει πρώτα να συμφωνήσουμε στο πρόγραμμα», προσθέτουν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα και επισημαίνουν ότι το γεγονός πως ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλάει συνεχώς για σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση «δείχνει να αποκλείει τη σύμπραξή του με τη Ν.Δ.». Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επιμένουν πάντως πως, αν ο ΣΥΡΙΖΑ εκλεγεί πρώτο κόμμα, δύσκολα το ΚΙΝ.ΑΛ. θα μπορέσει να αρνηθεί τη συμπόρευση. Αλλιώς, υποστηρίζουν ότι στις δεύτερες εκλογές -που είναι το πιο πιθανό σενάριο- όλα πλέον θα είναι ανοιχτά.
Οι συσχετισμοί
Η πόλωση που θα επικρατήσει και το γεγονός ότι το πρώτο κόμμα θα πάρει το εκλογικό μπόνους αναμένεται να δημιουργήσουν διαφορετικούς συσχετισμούς. Και ενώ οι δύο πλευρές εμφανίζονται να συμμετέχουν σε αυτόν τον άτυπο διάλογο, την «ωραία ατμόσφαιρα» ήρθε να χαλάσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος με αφορμή τη συγχαρητήρια δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη για τη νίκη του Μακρόν επιτέθηκε εναντίον του προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ.
Οι περισσότεροι το ερμήνευσαν ως κίνηση κατά του ανοίγματος του Αλέξη Τσίπρα προς το ΚΙΝ. ΑΛ. και τη σοσιαλδημοκρατία και άλλοι ως μήνυμα συσπείρωσης των πιο αριστερών-ριζοσπαστικών στελεχών ενόψει της ψηφοφορίας για τη νέα Κεντρική Επιτροπή.
*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 7 Μαΐου 2022.