Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού (ΙΚΚΙΚ), Γιάννης Βύζικας, και η Διπλωματούχος Μηχανικός του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Αικατερίνη Κουβέλη, το μεσημέρι της Πέμπτης 11 Αυγούστου, συνυπέγραψαν τη Σύμβαση της Υποτροφίας που θα λάβει η τελευταία για να εκπονήσει Διδακτορική Διατριβή με θέμα: «Ο καπνός στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κοινωνικές, οικονομικές και πολεοδομικές επιπτώσεις και τάσεις στο αστικό περιβάλλον».
Η Υποτροφία προκηρύχθηκε από το ΙΚΚΙΚ. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας η αποκλειστική χρηματοδότηση της Υποτροφίας, η οποία ανέρχεται στα 18.000 ευρώ, θα γίνει από τον Δήμο Καβάλας και θα δοθεί σε τρεις δόσεις.
Στην προκήρυξη ανταποκρίθηκαν τρεις (3) υποψήφιοι, οι οποίοι αξιολογήθηκαν από πενταμελή Επιτροπή Υποτροφιών, αποτελούμενη από τον αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Πασχάλη Αρβανιτίδη, την Καθηγήτρια του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Αντιπρύτανη, Ζωή Γαβριηλίδου, τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μιχάλη Ζουμπουλάκη, τον Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Δημήτρη Μέλισσα, και τη Δικηγόρο, Μαρία Μυλωνά.Την εποπτεία της Υποτροφίας θα έχει το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με τους καθηγητές του Τμήματος Μαρία Αλεξάνδρα Γρηγοριάδου (επιβλέπουσα), Δημήτρη Πολυχρονόπουλο και Αναστασία Καπανδρίτη.
Στην ειδική εκδήλωση για την υπογραφή της Σύμβασης, που φιλοξενήθηκε στην Μεγάλη Λέσχη, ο Δήμαρχος Καβάλας, στελέχη του ΙΚΚΙΚ και της Επιτροπής Αξιολόγησης.
Ο κ. Μουριάδης, σε δηλώσεις του, τόνισε ότι «ο Καπνός έγινε το εμβληματικό στοιχείο της Καβάλας, διότι άλλαξε τη ζωή τόσο της πόλης όσο και της ευρύτερης περιοχής του Νομού. Με την καπνεργασία και το καπνεμπόριο έχουν ταυτιστεί σημαντικοί εργατικοί αγώνες και δυναμικές κινήσεις ανθρώπων με προοδευτικές ιδέες. Ήταν η Καβάλα που διέθετε το κατάλληλο κλίμα για την ωρίμανση του καπνού, λιμάνι για την εμπορία του και δεκάδες χιλιάδες προσφυγικά χέρια για να φέρουν σε πέρας τις εργασίες από την σπορά στο χωράφι, τους τόπους ξήρανσης και πασταλιάσματος, την αποθήκευση, τη δεματοποίηση και την μεταφορά στα εμπορικά πλοία. Τα δεκάδες καπνομάγαζα μετέτρεψαν την Καβάλα σε αστική βιομηχανική πόλη, άλλαξαν την φυσιογνωμία της. Βεβαίως, η δόμηση στην πόλη επηρεάστηκε και σε επίπεδο πολυτελών σπιτιών των καπνεμπόρων, αλλά και των σπιτιών που στέγασαν όλους όσους θέλησαν να δουλέψουν στον εργασιακό κύκλο του καπνού.
Αυτές οι αλλαγές αποτέλεσαν την υποδομή για την σημερινή, διαφορετική Καβάλα και το έναυσμα για την διδακτορική διατριβή που αναθέσαμε, θέλοντας να βοηθήσουμε στην εύρεση κτερισμάτων της ιστορίας της Καβάλας και κατανόησης της ιστορικής διαδρομής της».
Ο κ. Βύζικας επισήμανε ότι η ενέργεια του ΙΚΚΙΚ είναι «μήνυμα στήριξης των νέων στην έρευνα», ευχαρίστησε τον δήμαρχο «που κράτησε τον λόγο του» και πρότεινε τη δημιουργία Οργανισμού Υποτροφιών στην Καβάλα.
Την πρόταση αυτή στήριξε και ο κ. Ζουμπουλάκης, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει ανάγκη να καλυφθεί η ανυπαρξία θεσμού Υποτροφιών», θεσμού που υφίσταται σε άλλες περιοχές της χώρας.
Η κα Γαβριηλίδου σημείωσε ότι η συνέργεια και η συνεργασία ήταν οι παράγοντες που έφεραν το αποτέλεσμα της Υποτροφίας και ευχήθηκε να υπάρξει συνέχεια.
Τέλος, η κα Κουβέλη, αφού ευχαρίστησε όλους τους παράγοντες που ενεπλάκησαν στις διαδικασίες της Υποτροφίας της, έδωσε τα πρώτα στοιχεία των κεφαλαίων που θα απαρτίσουν την έρευνά της.