Ο διορισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι το επόμενο βήμα προς τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, μετά την άρνηση και του Νίκου Ανδρουλάκη να παραλάβει την τρίτη διερευνητική εντολή από την πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Βεβαίως θα προηγηθεί η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών αύριο, για να οριστικοποιηθεί, ενώπιον της ΠτΔ, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η αδυναμία σχηματισμού κανονικής κυβέρνησης, με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου. Μετά την συνάντηση και εφόσον αυτή αποβεί άκαρπη, όπως όλα δείχνουν, η κ. Σακελλαροπούλου θα αρχίσει τις επαφές για τον διορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει την χώρα στις εκλογές της 25ης Μαΐου.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, υπηρεσιακός Πρωθυπουργός αναμένεται να οριστεί ο Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να οριστεί ο πρέσβης ε.τ. Βασίλης Κασκαρέλης. Για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκρίνονται ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης και ο πρέσβης ε.τ. Δημήτρης Παρασκευόπουλος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Σκάι, στο υπουργείο Υγείας αναμένεται να οριστεί υπηρεσιακή υπουργός, η καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοττανίδου.

Το χρονοδιάγραμμα έως τον 2ο γύρο των εκλογών

Ο διορισμός της υπηρεσιακής κυβέρνησης αναμένεται να γίνει από την κ. Σακελλαροπούλου την Πέμπτη, 25 Μαΐου, ενώ την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 26 Μαΐου, αναμένεται να γίνει η ορκωμοσία της. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός αναμένεται να ορκιστεί είτε την Πέμπτη είτε την Παρασκευή.

Στη συνέχεια, την ερχόμενη Κυριακή 28 Μαΐου στις 18:00 θα ορκιστούν οι βουλευτές της νέας Βουλής. Την επομένη, την Δευτέρα 29 Μαΐου, αναμένεται η συγκρότηση του προεδρείου της Βουλής, η ορκωμοσία και στη συνέχεια, αναμένεται, μέσα στην ίδια ημέρα, η διάλυση της Βουλής με την θυροκόλληση του σχετικού προεδρικού διατάγματος, που θα προκηρύσσει και τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, οι οποίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 25 Ιουνίου.

Προηγούμενο άρθροΤην Κυριακή η ορκωμοσία της νέας Βουλής, την Δευτέρα το Προεδρικό Διάταγμα για την διάλυσή της – Το χρονοδιάγραμμα
Επόμενο άρθροΕκλογές 2023: Η στρατηγική της Ν.Δ. με το βλέμμα στις 25 Ιουνίου – Η νέα ομάδα κρούσης