Ζωντανό προσπαθεί να κρατήσει το ΤΑΙΠΕΔ το project της αξιοποίησης της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου Νότιας Καβάλας.

Μετά την κήρυξη ως άγονου του διαγωνισμού παραχώρησης της ΥΑΦΑ πριν από μερικές εβδομάδες, το Ταμείο Αξιοποίησης βγάζει άλλο ένα όπλο… από τη φαρέτρα στην προσπάθεια του να επαναφέρει στο προσκήνιο το έργο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, τη Μεγάλη Εβδομάδα υπέβαλε αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για επανένταξη της ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας στην έκτη λίστα των έργων PCI αλλά αυτή τη φορά και με τη δυνατότητα αποθήκευσης και ποσοτήτων υδρογόνου.

Με τον τρόπο αυτό το ΤΑΙΠΕΔ προσπαθεί να αναθερμάνει το επενδυτικό ενδιαφέρον και ιδίως των διεθνών και εγχώριων ομίλων που ετοιμάζουν αναπτυξιακά έργα στην παραγωγή και μεταφορά υδρογόνου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αν τελικά η υποδομή της Καβάλας πάρει το πράσινο φως για την ένταξη της στα έργα PCI τότε θα είναι εφικτό να προκηρυχθεί ξανά διαγωνισμός την επόμενη χρονιά.

Ο τελευταίος διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ στον οποίο τελικά οι υποψήφιοι επενδυτές δεν υπέβαλαν προσφορές κράτησε σχεδόν τρία χρόνια. Τον Ιούνιο του 2020 το ΤΑΙΠΕΔ είχε βγάλει στον αέρα την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Σε αυτήν την τριετία μεσολάβησαν σειρά παρατάσεων αλλά και καθυστερήσεων στην έκδοση κρίσιμων ρυθμιστικών αποφάσεων, οι οποίες θα καθόριζαν τον τρόπο τιμολόγησης και λειτουργίας της ΥΑΦΑ. Όταν τελικώς εκδόθηκαν δεν άφησαν ικανοποιημένους τους διεκδικητές της με αποτέλεσμα να υπαναχωρήσουν από το ενδιαφέρον διεκδίκησης της παραχώρησης.

Τώρα το Ταμείο θα επιδιώξει να αναθερμάνει το επενδυτικό ενδιαφέρον βάζοντας στο project και την προοπτική της πράσινης ενέργειας μετάβασης καθώς επιδιώκεται η ΥΑΦΑ να μπορεί να αποθηκεύει και υδρογόνο.

Προηγούμενο άρθροΕπίσκεψη του Δημάρχου Καβάλας στα Κ.Α.Π.Η. της Νέας Καρβάλης, του Αγίου Αθανασίου και των Ποταμουδίων
Επόμενο άρθρο«Ιερή» πετσέτα στην Ημαθία – «Φρένο» από τον μητροπολίτη στο «θαύμα» του χωριού, που το 2003 θρήνησε 21 μαθητές στα Τέμπη