Το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών με έδρα την Καρβάλη έχει προετοιμάσει μία σημαντική έκθεση στην μνήμη των Καππαδοκών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κέντρου Καπλάνη Ιωσηφίδη η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Σπίτι του Μεχμέτ Αλί.
Ο κ. Ιωσηφίδης σημείωσε ότι “Όλα είναι έτοιμα για την σειρά εκθέσεων τιμώντας τα 100 χρόνια από την εγκατάσταση των Καππαδοκών στην Ελλάδα. Το Κέντρο Καππαδοικικών Μελετών που είναι ο Πανελλήνιος και Παγκόσμιος φορέας έκφρασης των Καππαδοκών στο ιστορικό και εθνολογικό κομμάτι ετοίμασε μια μεγάλη έκθεση και αφού την παρουσιάσαμε τον Ιανουάριο στο Ικόνιο, όπου και παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από το Δήμο Καβάλας, την Εφορεία Καβάλας και το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών, τώρα ήρθε η ώρα να ανταποδώσουν οι φίλοι μας οι Τούρκοι από το Ικόνιο….
Η έκθεση θα γίνει στις 4 Σεπτεμβρίου στις επτά το απόγευμα με την εναρκτήρια τελετή να έχει ορισθεί για την πλατεία του Μεχμέτ Αλή και στην συνέχεια ο Δήμαρχος Καβάλας Θεόδωρος Μουριάδης και ο Δήμαρχος Ικονίου του Δήμου Σελτζουκλού, θα κόψουν την κορδέλα των εγκαινίων της έκθεσης.
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό γεγονός που ενώνει τη δυναμική των δύο πόλεων, της Καβάλας, του Ικονίου και της δικής μας Καβάλας, μάλλον προέρχεται από εκεί το όνομα της Καβάλας, και συγχρόνως η παρουσία των Αρχών, του Πρύτανη και του Αντιπρύτανη του Ικονίου δείχνει την σημασία που δίδουν στην σύνδεση με το Δήμο της Καβάλας αλλά συγχρόνως και την σημασία που δίδουν σε αυτά τα οποία είδαν στο Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών”.
Η ΟΜΟΡΦΙΑ
Ο ίδιος εκτιμά ότι πρόκειται για μια από τις όμορφες στιγμές των Καππαδοκών. “Και καλώ όλους τους καβαλιώτες να έρθουν την Τετάρτη και θα είναι η μόνη μέρα που θα μπορεί να δει την έκθεση δωρεάν. Μετά η είσοδος στο Σπίτι του Μεχμέτ Αλή θα έχει εισιτήριο.
Θα γίνουν και διάφορες συζητήσεις, επισκέψεις στο Δημαρχείο, στο Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο στη Ν. Καρβάλη, θα είναι ένα διήμερο γεμάτο από αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον των συλλογών μετά την υπογραφή της σύμβασης με το υπουργείο Πολιτισμού στην Αθήνα. Αισιοδοξία για το μέλλον των συλλογών μια και πρόκειται για συλλογές οι οποίες είναι μοναδικές και σπάνιες και πρέπει να προφυλαχθούν αλλά και να προβληθούν” τόνισε καταληκτικά.