«Φρένο» θα βάλουν τα αλιευτικά σκάφη της Περιφέρειας μας λόγω της ενεργειακής κρίσης καθώς τα καύσιμα έχουν φτάσει σε απαγορευτικά επίπεδα. Η Αντιπολίτευση στο Περιφερειακό Συμβούλιο έθεσε επιτακτικά το θέμα, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Αλιείας κ. Ανδρέας Καραγιώργης δήλωσε πως θα προβούν σε ενέργειες ώστε να ενισχυθούν οι πλοιοκτήτες.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «είναι ένα φαινόμενο που ισχύει σε όλες τις κοινωνικές ομάδες της χώρας. Πριν 4-5 μήνες είχαμε μια στάση αλιευτικών σκαφών στο λιμάνι της Καβάλας με αποτέλεσμα να έχουμε κλείσει τότε ένα ραντεβού μέσω των βουλευτών και εμού με τον υφυπουργό Αλιευτικής Πολιτικής κ. Σίμο Κεδίκογλου. Από αυτήν τη συνάντηση προέκυψε συμφωνία για χρηματοδότηση- επιδότηση του πετρελαίου. Είμαστε στη φάση αναμονής. Αλλά αυτή η διαδικασία, όπως και με τις αποζημιώσεις που βγάλαμε σαν Περιφέρεια, για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε οποιοδήποτε ποσό που προέρχεται από μη προβλεπόμενο κοστολόγιο, είναι νούμερα που δεν μπορούν να έχουν καταγεγραμμένα και προβλέψει στους προϋπολογισμούς των υπουργείων. Οπότε υπάρχει μια άλλη διαδικασία. Μπορεί να προκύψει από ευρωπαϊκό κονδύλιο ή από το υπουργείο Οικονομικών με μία ΚΥΑ. Άρα χρειάζεται χρόνος.

Εμπειρικά θα πω ότι όσες φορές χρειάστηκε σ’ αυτήν την τριετία που έχω την ευθύνη, οι επαφές που έχουμε κάνει έχουν ευοδωθεί όλες διότι η πρόθεση του υπουργείου είναι να εξυπηρετήσει αυτές τις καταστάσεις».

ΟΛΟΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Πρόσθεσε ότι «ορθώς τέθηκε η ερώτηση από την αντιπολίτευση αλλά δεν σας κρύβω ότι το ίδιο πρόβλημα μπορεί να έχουν και άλλες επαγγελματικές ομάδες το χειμώνα με την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Όλα αυτά ένα κράτος δεν μπορεί να τα χρηματοδοτήσει άμεσα, διότι δεν έχει τους πόρους. Πρέπει να τους αντλήσει κι αυτό χρειάζεται χρόνο και υπομονή. Προσωπική εκτίμηση είναι ότι όπως με όλες τις παρόμοιες αιτήσεις, θα γίνει δεκτή κι αυτή. Και περιμένουμε την ανταπόκριση του υπουργείου που είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει».

ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΕΣ

Για τις λιμνοθάλασσες είπε ότι το πρόγραμμα κατατέθηκε τον Οκτώβριο. Στάλθηκαν οι παρατηρήσεις και μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν διορθωθεί ώστε να είναι σύννομοι και μέχρι το τέλος του Οκτώβρη και αρχές Νοέμβρη θα έχει πάρει η Περιφέρεια ΑΜΘ τη συνολική αξιολόγηση για να τρέξει το έργο της τεχνικής υποδομής, εντός του 2023.

Προηγούμενο άρθροΜέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα επιμηκυνθεί η τουριστική σεζόν στο Δήμο Παγγαίου
Επόμενο άρθροΨυχολόγος στον ΑΟΚ