Με το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος ανοίγει η αυλαία του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης, καθώς πλέον αυτή διαθέτει και τυπικά την ψήφο εμπιστοσύνης από τους 158 βουλευτές της ΝΔ.

Τις επόμενες ημέρες, εξάλλου, θα κατατεθεί στη Βουλή και το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ και τη χαλάρωση των κριτηρίων για τις 120 δόσεις, ενώ θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προκειμένου να τεθεί άμεσα σε ισχύ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, φρόντισε να υπενθυμίσει κατά τη δευτερολογία του με την οποία έπεσε η αυλαία της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή ότι η κυβέρνησή του αναμετράται με τα πραγματικά προβλήματα και όχι με τους αντιπάλους της και ακριβώς γι’ αυτό το λόγο δεν πρέπει να περάσει ούτε ένα λεπτό χαμένο. Όπως φρόντισε ν’ αποδείξει ότι συνέβη με τις εξαγγελίες του για το Μάτι, λίγες ώρες πριν από την πρώτη επέτειο της τραγωδίας.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη διάθεση των 31 εκατ. ευρώ που λίμναζαν στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής, προκειμένου να επωφεληθούν αυτού του ποσού οι πυρόπληκτοι στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Επίσης, την απαλλαγή τους για πέντε χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ, τη δωρεάν πρόσβαση των εγκαυματιών σε φάρμακα και θεραπείες, αλλά και την ανάπλαση της περιοχής και την εκπόνηση ειδικού χωρικού σχεδίου από το ΤΕΕ σε διάστημα 12 μηνών. Ο κ. Μητσοτάκης παράλληλα θα επισκεφθεί σήμερα το πρωί (09.30) το Μάτι, επ’ αφορμή του ετήσιου μνημοσύνου για τα 102 θύματα της πυρκαγιάς, ενώ αναμένεται να συνομιλήσει με τους κατοίκους.

Πάντως, ο πρωθυπουργός αυτή τη φορά επέλεξε να σηκώσει ελαφρώς τους τόνους απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τους Φώφη Γεννηματά και Γιάνη Βαρουφάκη. Αφού πρώτα κάλεσε τον πρώην πρωθυπουργό να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και να κατανοήσει – όπως είπε – ότι ο λαός αποφάσισε στις 7 Ιουλίου ν’ αλλάξει κυβέρνηση, επιχείρησε να στριμώξει το Κίνημα Αλλαγής δις: τόσο για τη στάση του απέναντι στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου όσο και για το ζήτημα των διοικητικών γραμματέων στα υπουργεία.

Όσο για τον επικεφαλής του Μέρα25; Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη συζήτηση με τους εταίρους για τους στόχους σχετικά με τα πλεονάσματα, δεν δέχεται μαθήματα διαπραγμάτευσης από «το δίδυμο της καταστροφής» Τσίπρα–Βαρουφάκη στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Καταλόγισε δε ευθύνες σε Τσίπρα–Τσακαλώτο για την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ΔΕΗ, ξεκαθαρίζοντας εκ νέου ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για τη σωτηρία της επιχείρησης, δίχως αυξήσεις τιμολογίων ή απώλεια θέσεων εργασίας.

Παράλληλα, απάντησε με έμμεσο τρόπο και στην κριτική που δέχεται η ΝΔ και ο ίδιος προσωπικά για «κωλοτούμπα» σε σχέση με τη στάση τους απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών. Αφού υπενθύμισε πως είχε μιλήσει για επιζήμια συμφωνία, με την οποία εκφράζει την αντίθεσή του, κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξουν τις προσπάθειες της ΝΔ για την άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών της συμφωνίας. Θα πρέπει, άλλωστε, να σημειωθεί το γεγονός ότι αίσθηση προκάλεσε στα «πηγαδάκια» της Βουλής το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας εγκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ για λαϊκισμό, με τον πρωθυπουργό ν’ απαντά ότι ο λαϊκισμός ήταν αυτός που αποδοκιμάστηκε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε τα μηνύματά του και για τον εκλογικό νόμο, σχολιάζοντας την πρόταση Τσίπρα να καθίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ στο τραπέζι εάν – όπως είπε ο πρώην πρωθυπουργός – η κυβέρνηση δεν επιχειρήσει παιχνίδια με το Σύνταγμα. «Ένα κόμμα που παίρνει το 40% των ψήφων δικαιούται να έχει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, φωτογραφίζοντας τις προθέσεις του ως προς το σχέδιο που θ’ αντικαταστήσει την απλή αναλογική.

Πηγή:newsit.gr

Προηγούμενο άρθροΈβρος: Όχημα με μετανάστες έπεσε σε ρέμα μετά από καταδίωξη – 4 άτομα νοσηλεύονται στο ΠΓΝΑ
Επόμενο άρθροΟ Χρήστος Σιαματάς στον ΑΟΚ