Κλώτσαγε καρέκλες ο Τσίπρας

– Μέσα στο Σαββατοκύριακο ο δημοσκόπος και εσχάτως στενός σύμβουλος του Αλέξη, Δημήτρης Μαύρος, παρουσίασε την πρώτη, μετά την τραγωδία των Τεμπών, δημοσκόπηση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Αν κρίνω από την αντίδραση του τελευταίου, όπως αυτή μου μεταφέρθηκε από αξιόπιστη πηγή της Κουμουνδούρου, ο αρχηγός Τσίπρας μάλλον ήταν προετοιμασμένος να δει εντελώς διαφορετικά νούμερα. Όταν, λοιπόν, άρχισε ο Μαύρος να παρουσιάζει τα δημοσκοπικά μαντάτα, ο πρώην πρωθυπουργός, εμφανώς εκνευρισμένος, κλωτσούσε καρέκλες και σκαμπό. Είναι από τις λίγες φορές που δικαιολογώ την αντίδραση του Τσίπρα, αφού είναι κάπως απογοητευτικό τη Δευτέρα να σου περιγράφουν κατάρρευση της ΝΔ και το Σάββατο να βλέπεις ότι τελικά δεν είχε καταρρεύσει και τόσο το κυβερνών κόμμα.

Δημοσκόπηση από τη Metron

– Μετά τη MARC, τηn GPO και τηn MRB, μαθαίνω ότι αυτές τις μέρες διενεργεί έρευνα και ο Φαναράς της Metron Analysis. Αν και ακούω κάτι ωραία σε σχέση με τα ευρήματα της δημοσκόπησης του συναγωνιστή Στράτου, απέφυγα να σηκώσω το τηλέφωνο για να μιλήσω μαζί του. Έμεινα στην πληροφορία-φήμη που μου μετέφερε ένα αξιόπιστο παπαγαλάκι της αγοράς, σύμφωνα με την οποία η έρευνα της Metron Analysis καταγράφει μια διαφορά έξι και πλέον μονάδων, πάντα σε επίπεδο εκλογικής εκτίμησης. Γιατί στην πρόθεση υποθέτω ότι και ο Φαναράς καταγράφει διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κινείται στην περιοχή του 4%. Ανεξάρτητα, πάντως, από τα συγκεκριμένα ευρήματα, νομίζω ότι έχει σημασία να σας μεταφέρω μια φρέσκια εκτίμηση που φέρεται να έχει κάνει o Φαναράς. Όπως μου μετέφερε πρόσωπο που συνομιλεί με τον έμπειρο δημοσκόπο, μετά τα Τέμπη, αν για κάτι δείχνει βέβαιο το αφεντικό της Metron, είναι ότι απομακρύνθηκε ο στόχος της αυτοδυναμίας.

Θέλουν να μιλήσει ο Καραμανλής

– Ένα από τα θέματα που έχουν αρχίσει να συζητούνται εκτενώς στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι ο χρόνος που θα αποφασίσει να μιλήσει ο πρώην υπουργός Κώστας Καραμανλής. Υπουργοί και βουλευτές λένε ότι «όσο πιο σύντομα, τόσο καλύτερα». Εσχάτως σε αυτήν την άποψη έχει προσχωρήσει και ο πρόεδρος Μητσοτάκης, που είναι αλήθεια ότι διαβάζει προσεκτικά τα focus groups που του παρουσιάζουν, σε σχέση με τη ζημιά που έχει υποστεί η κυβέρνηση, μετά το τραγικό γεγονός στα Τέμπη. Βλέποντας αυτά και κάτι άλλα, ο πρωθυπουργός κρίνει σκόπιμο ο Καραμανλής να βγει άμεσα και να μιλήσει. Όταν λέει άμεσα, εννοεί πριν από την παρουσία του τη Δευτέρα στη Βουλή. Όπως σας έγραφα και χθες, ο πρώην υπουργός έχει αποφασίσει να μιλήσει, αν όχι σήμερα, αύριο. Απλώς αμφιταλαντεύεται αν θα βγει στο δελτίο της ΕΡΤ με τον Γιώργο Κουβαρά ή αν θα πάει στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ με τους Οικονόμου – Παυλόπουλο. Ανεξάρτητα από το πού θα καταλήξει, ένα είναι σίγουρο. Ότι και ο ίδιος έχει καταλάβει ότι επιβάλλεται (και μάλιστα άμεσα) να μιλήσει, δίνοντας τις απαιτούμενες απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα που έχουν ανακύψει.

! Αίτημα για μετάθεση του χρόνου διεξαγωγής του ποδοσφαιρικού αγώνα ΑΕΚ – Παναθηναϊκού θα υποβάλει η αστυνομία προς την ΕΠΟ. Ο λόγος συνδέεται με το ότι το ντέρμπι της πρεμιέρας των play offs συμπίπτει με τον αγώνα μπάσκετ ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά, ότι οι φίλαθλοι θα συναντηθούν στα μέσα μεταφοράς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Κρυφή μάζωξη στου Δουράμπεη

– Είχα καιρό να γευματίσω στο ψαράδικο του «Δουράμπεη» στο Ψυχικό. Όμως, όταν έστειλα έναν φίλο μου να κλείσει τραπέζι στη «Σκορπίνα», έσπευσε να με ενημερώσει ότι εκεί έτρωγαν ο Εξάρχου της Intrakat με τον φίλο μου τον Σταύρο Παπασταύρου. Τον γνωστό δικηγόρο και συνεργάτη του προέδρου Μητσοτάκη. Επειδή δεν ήθελα να με δουν οι Εξάρχου και Παπασταύρου, αποφάσισα να πάω λίγα μέτρα πιο κάτω, στου «Δουράμπεη». Και ενώ περίμενα τους συνδαιτυμόνες μου, κάποια στιγμή αντιλήφθηκα την έλευση του χρηματιστή Σπύρου Μπέλλου και λίγο αργότερα είδα έναν καλοβαλμένο άντρα να προστίθεται στην παρέα του. Επειδή άρχισα να κρυφακούω (μέρες που είναι, πάντα ακούς αυτά που σου λένε οι χρηματιστές, όχι ο Τζουζέπε), έφταναν στα αυτιά μου κάτι κουβέντες που σχετίζονταν με την «τελειωμένη» πώληση της ΑΚΤΩΡ. Επειδή μου έκανε εντύπωση η βεβαιότητα των πληροφοριών που συζητούσαν οι δύο άνδρες, έψαξα να μάθω (πάντα με διακριτικό τρόπο) ποιος ήταν ο συνομιλητής του Μπέλλου. Ε, λοιπόν, συγκρούστηκα μετωπικά με λαχείο, αφού αυτός που μετέφερε τις βεβαιότητες ακούει στο όνομα Χάρης Ηλιάδης. Ο γνωστός της Goldman Sachs, τον οποίο δεν θέλει να δει ούτε ζωγραφιστό πλέον ο Χένρι Χόλτερμαν. Μάλιστα, όπως πληροφορούμαι, ο Ολλανδός μεγαλοεπιχειρηματίας έχει αποφασίσει να διακόψει κάθε επαφή με τον συγκεκριμένο παράγοντα.

! Σε αντίθεση με τον Ηλιάδη, πρέπει να σας πω ότι ο Μπέλλος συνεργαζόταν και εξακολουθεί να συνεργάζεται εν Ελλάδι με τον Χόλτερμαν.

Για δήμαρχος η… Ευρώπη

– Πλώρη για τον θώκο του δημάρχου Αχαρνών έχει βάλει η νυν αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Ευρώπη Κοσμίδη. Μάλιστα, όπως με ενημέρωσε αργά χθες το βράδυ ένα από τα καλά αυτοδιοικητικά πουλάκια, η εν λόγω αναμένεται προς τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας να ανακοινώσει την πρόθεσή της να διεκδικήσει τον συγκεκριμένο Δήμο.

H Αγία Βίκυ των φωτοβολταϊκών

– Έγραψα χθες για μία κυρία με θητεία στον Άκη Τσοχατζόπουλο, η οποία εσχάτως αναπτύσσει (κυρίως παρασκηνιακή) δράση στον θαυμαστό χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κι αλήθεια είναι ότι δεν είχα καταλάβει ότι χτύπησα «φλέβα χρυσού». Γιατί όπου σταθώ κι όπου βρεθώ το τελευταίο διάστημα ακούω για την κυρία Βίκυ, η οποία φαίνεται να πρωταγωνιστεί σε διάφορες ιστορίες που σχετίζονται με φωτοβολταϊκά πάρκα κ.λπ. Επειδή αυτά που ακούω είναι άκρως ενδιαφέροντα, προσπάθησα να μάθω περισσότερα για το ποια είναι τελικά η αποκαλούμενη κι ως «Αγία Βίκυ των φωτοβολταϊκών», και ως εκ θαύματος βρέθηκα αντιμέτωπος με ένα διόλου αδιάφορο παρελθόν κι ένα εξίσου αξιοπρόσεκτο παρόν. Αποφάσισα, λοιπόν, ότι αξίζει να ασχοληθώ λίγο πιο σοβαρά με την κ. Βίκυ Μαρκίδου, η οποία από στενή συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου, με ειδίκευση μεταξύ άλλων στα ενεργειακά αλλά και αγροτικά θέματα στο παρελθόν, πλέον έχει αναδειχθεί σε μία εξαιρετικά κινητική σύμβουλο-επιχειρηματία στον χώρο των φωτοβολταϊκών στο παρόν. Τόσο κινητική, που μέσω διάφορων εταιρειών με ευφάνταστα και μαξιμαλιστικά ονόματα και ισχυρούς συμμάχους φαίνεται να παίζει πολύ μεγάλη μπάλα στο γήπεδο των φωτοβολταϊκών. Επειδή το ρεπορτάζ συνεχίζεται, θα επιστρέψω σύντομα με πολύ περισσότερες πληροφορίες.

Το ανελέητο σφυροκόπημα στην Credit Suisse…

– Κυριολεκτικά Ειδοί του Μαρτίου η χθεσινή ημέρα για τις αγορές. Το ότι στο στόχαστρο θα βρισκόταν η ελβετική Credit Suisse ως αδύναμος κρίκος της Ευρώπης η στήλη το είχε γράψει. Το μέγεθος, όμως, του χτυπήματος που δέχτηκε και που αντανακλαστικά πέρασε σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν παραπάνω από υπερβολικό. Στα όρια του να αγγίζει θεωρίες συνωμοσίας, αφού μεμιάς ξεχάστηκε το κραχ των αμερικανικών τραπεζών Silicon Valley, Signature και Silvergate και η υποβάθμιση του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος από τη Moody’s και το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε επί ευρωπαϊκού εδάφους, σε μία τράπεζα που βρίσκεται εδώ και καιρό σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης. Credit Suisse, Societe Generale, Monte dei Paschi και UniCredit τέθηκαν χθες πολλές φορές σε αυτόματη αναστολή διαπραγμάτευσης, λόγω του ξύλου της αρκούδας που έφαγαν οι μετοχές τους. Από το ξύλο δεν ξέφυγαν και οι ελληνικές.

…οι απίστευτες τιμές των ασφαλίστρων κινδύνου…

– Ναι, η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι εντόπισε «ορισμένες ουσιώδεις αδυναμίες στον εσωτερικό έλεγχο της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης» για τα έτη 2021 και 2022 και η ελεγκτική εταιρεία PwC, που πραγματοποίησε τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων για το έτος 2022, εξέδωσε αρνητική γνώμη σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εσωτερικού ελέγχου του ομίλου. Ναι, ο βασικός μέτοχος της Credit Suisse, η Saudi National Bank (SNB), που κατέχει το 9,9% των μετοχών της, είπε ότι δεν θα προχωρήσει σε νέα κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας, καθώς δεν θέλει να ξεπεράσει το 10% και να υπόκειται σε βαρύτερο ρυθμιστικό πλαίσιο. Αυτά, όμως, δεν συνιστούν κατάρρευση της Credit Suisse, όπως έφτασαν να δείχνουν κάποια στιγμή τα spreads των μονοετών ασφαλίστρων κινδύνου για τα ομόλογα της τράπεζας. Τα οποία ξεπέρασαν τις 1.000 μονάδες βάσης, θυμίζοντας εποχές capital controls στην Ελλάδα και συζητήσεων για Grexit.

…και το μαξιλάρι ρευστότητας των 150 δισ.

– Πολλοί ίσως να περίμεναν άμεσα κίνηση από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας να προβεί σε καθησυχαστική δήλωση, όπως ζήτησε η Credit Suisse. Αν έκανε, όμως, μία τέτοια δήλωση νωρίς-νωρίς, μήπως οι αγορές το εκλάμβαναν ως παραδοχή προβλήματος; Άλλωστε, όπως ενημερώθηκα, η Credit Suisse διαθέτει μαξιλάρια ρευστότητας άνω των 150 δισ., υπεραρκετά για να αντιμετωπίσει τις πιέσεις πριν (αν) χρειαστεί να παρέμβει η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας. Αργά το βράδυ, πάντως, η Ρυθμιστική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Αγορών (FINMA) και η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας προχώρησαν σε κοινή ανακοίνωση, διαβεβαιώνοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας θα παράσχει ρευστότητα στην Credit Suisse εάν χρειαστεί. Τόνισαν δε ότι η Credit Suisse «ευθυγραμμίζεται με τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που ισχύουν για τις συστημικές τράπεζες», ενώ ουδεμία ένδειξη υπάρχει για άμεσο κίνδυνο μετάδοσης στα ελβετικά πιστωτικά ιδρύματα της αναταραχής στην τραπεζική αγορά των ΗΠΑ.

! Σε καμία δήλωση χθες δεν θα μπορούσε να προβεί η ΕΚΤ. Που σήμερα (ούτε ψύλλος στον κόρφο της Κριστίν Λαγκάρντ και των λοιπών κεντρικών τραπεζιτών…) πρέπει να δώσει χρησμό Πυθίας για το μέλλον των επιτοκίων. Ό,τι έχει «σκάσει» δεν είναι ευρωπαϊκής προέλευσης και το πρόβλημα παραμένει ο πληθωρισμός. Αλλά, κατόπιν των τελευταίων εξελίξεων, εικάζω ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι και δεν παραμένει θέσφατο η αύξηση επιτοκίων κατά 0,50%, που είχε προαναγγελθεί.

Τώρα παλεύει για την Attica Bank

– Μέσα στην αναμπουμπούλα, μια ευχάριστη στιγμή είχα όταν έπεσα πάνω σε tik tok του Αλεξ Πατέλη, να τοποθετείται επί των παγκόσμιων τραπεζικών εξελίξεων και να καθησυχάζει για τη θωράκιση των ελληνικών τραπεζών. Δεν ξέρω γιατί, αλλά λόγω του tempo του Αλέξη είχα την αίσθηση ότι παρακολουθώ δελτίο καιρού. Σωστά τα είπε, πάντως, θυμίζοντας ότι χάρη στον «Ηρακλή» οι ελληνικές τράπεζες μπορούν σε αυτήν την τρικυμία να είναι ασφαλείς, έχοντας επιτύχει μονοψήφιους δείκτες «κόκκινων» δανείων. Ο «Ηρακλής», βεβαίως, δεν ήταν έργο του Πατέλη, αλλά της μόνης κρατικής δομής (πλην της ΤτΕ) που είχε την ευθύνη όλου του χρηματοπιστωτικού τομέα. Και την οποία ο Άλεξ ήθελε και εισηγήθηκε να καταργηθεί. Έκτοτε, ο ίδιος παλεύει με το μη συστημικό καρυδότσουφλο της Attica Bank.

Φέρνει επενδυτές από το Λονδίνο

– Πολύ καλά λόγια ακούστηκαν για τις ελληνικές τράπεζες το τελευταίο διήμερο στο road show της Morgan Stanley στο Λονδίνο. Μυλωνάς και Ψάλτης ανακοίνωναν αποτελέσματα και δεν παρευρέθησαν, όμως συνολικά το feed back των ξένων για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ήταν πολύ θετικό. Στο Λονδίνο ήταν και ο CEO του ΤΧΣ, Ηλίας Ξηρουχάκης. Ο οποίος έκανε επαφές με ξένους επενδυτές εν όψει της αποεπένδυσης του ΤΧΣ. Φαντάζομαι ότι ο Best CEO θα φέρει ουρά από επενδυτές για τις ελληνικές τράπεζες, αφού θα καθίσει στο Λονδίνο και αύριο, ενώ θα έχει τελειώσει το road show. 10-14 βαθμοί Κελσίου με ρομαντικό ψιλόβροχο είναι ό,τι πρέπει για Λονδίνο.

Προηγούμενο άρθροΜακάριος Λαζαρίδης: Θερμές ευχές στο νέο Διοικητή Υποστράτηγο Νικόλαο Αθάνατο- Τελετή παράδοσης – παραλαβής της ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας
Επόμενο άρθρο«Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα»: Ξεκινά το πρόγραμμα – Όλες οι πληροφορίες για την επιδότηση