Στο ραδιόφωνο του Lobby 101.8 μίλησε το πρωί της Τετάρτης (19.8) ο παθολόγος γιατρός Μιχάλης Σωτηρόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για τα μέτρα στα σχολεία, το εμβόλιο, αλλά και τις μεταλλάξεις του ιού.

Σχετικά με το πρώτο κουδούνι στα σχολεία ο κ. Σωτηρόπουλος σημείωσε ότι  πρόκειται για ένα πρόβλημα που δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα: “Είναι ένα παζλ πολύ δύσκολο. Όπως ο τουρισμός δεν ταιριάζει με τον κορωνοϊό, έτσι και η εκπαίδευση δεν ταιριάζει. Δεν μπορεί να υπάρξει κανονική εκπαίδευση σε συνθήκες πανδημίας. Η διαδικασία είναι τέτοια που απαιτεί πολλούς ανθρώπους να είναι σε μία κλειστή αίθουσα. Οι ειδικοί ψάχνουν ποια είναι η καλύτερη μέθοδος για να είναι προστατευμένοι και οι μαθητές και οι διδάσκοντες”.

Σε ότι αφορά την χρήση μάσκας αλλά και τα μέτρα είπε: “Αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει ένας σχεδιασμός μέτρων πιθανός και χρήση μάσκας που είναι δύσκολο. Όταν σχεδιάζεις είναι εύκολο στο χαρτί αλλά δύσκολο στην πραγματικότητα. Πρέπει να κάνουμε κάποιες παραδοχές και συμβιβασμούς γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να χαθεί η χρονιά αν δεν ξεκινήσει τώρα. Φοβάμαι ότι τώρα είμαστε στην καλύτερη φάση γιατί όταν χειμωνιάσει θα είμαστε ακόμα χειρότερα. Άρα το διακύβευμα δεν είναι αν θα ξεκινήσουμε τώρα ή αργότερα. Δεν είναι εύκολες οι αποφάσεις.

Την Τρίτη ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για την πρώτη παρτίδα εμβολίων που θα φτάσει στην χώρα μας περί των Δεκέμβριο. Ερωτηθεί αν θα το κάνει τόνισε πως: “Αναμφισβήτητα θα το έκανα. Για να κυκλοφορήσει ένα εμβόλιο και να πάρει την έγκριση της ευρωπαϊκής επιτροπής και του αντίστοιχου ΕΟΦ σε κάθε χώρα, θα παρουσιάσει τις μελέτες του που γίνονται αυτή τη στιγμή. Το πρόβλημα που εξετάζουμε δεν είναι η ασφάλεια (αυτά τα εμβόλια γίνονται σε μία βάση παλαιότερων εμβολίων οπότε είναι ασφαλή όπως φαίνεται) αλλά πόσο αποτελεσματικά είναι. Αν αποφασιστεί η κυκλοφορία ενός εμβολίου προφανώς έχει αυτά τα στάνταρτς που έχει ένα εμβόλιο και κατ’ αρχήν πιστεύω ότι πρώτα θα γίνει στους υγειονομικούς και στις ευαίσθητες ομάδες και έπειτα θα επεκταθεί”.

Επίσης νέες έρευνες αναφέρονται σε μετάλλαξη του κορωνοϊού που τον έχει κάνει ηπιότερο. Ο κ. Σωτηρόπουλος επεσήμανε πως μπορεί να γίνει και το αντίστροφο: “Υπάρχουν διάφορες μεταλλάξεις σε αυτούς τους ιούς. Δεν ξέρουμε ποια θα επικρατήσει και σε ποια μορφή θα μεταβάλλει τον ιό. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μία μεγάλη μεταδοτικότητα στον ιό και γίνεται λιγότερο θανατηφόρος. Δεν ξέρουμε αυτό αν γίνεται επειδή έχει πέσει ο μέσος όρος των νοσούντων. Υπάρχει και ένα ενδεχόμενο να έχει γίνει λίγο πιο μαλακός ο ιός αλλά όπως έγινε μία μετάλλαξη και πιθανότατα τον έκανε λίγο πιο ήπιο μπορεί αύριο να υπάρξει μία μετάλλαξη και να τον κάνει ακόμα πιο δυνατό. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να προσέχουμε”.

Ακούστε όσα δήλωσε στο Lobby 101.8 από το 17.20

https://www.facebook.com/nownews.gr/videos/2726626510911694/?t=1043

 

Προηγούμενο άρθρο48 τεστ στο νοσοκομείο Καβάλας | Όλα αρνητικά
Επόμενο άρθροΈφυγε από τη ζωή ξαφνικά ο Τάσος Μεταξάς