Το μεσημέρι της Δευτέρας (9/3) πραγματοποιήθηκε στην Θάσο η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Μεταξύ των θεμάτων ήταν και οι νέες άδειες λατομείων. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, δηλαδή οι ομάδες: Χατζηεμμανουήλ, Χρυσάφη και Θεοδωρίδη είχαν εκφράσει από καιρό την αντίθεσή τους στην έκγριση των νέων αδειών. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη συνεδρίαση, δηλαδή στις 3 Μαρτίου, δεν πραγματοποιήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας. Ωστόσο σήμερα, παρ’ όλη την αντίδραση και την αποχή των παρατάξεων της αντιπολίτευσης το δημοτικό συμβούλιο έγινε κανονικά συμπληρώνοντας τον απαιτούμενο αριθμό 13+1 με τον ένα σύμβουλο της αντιπολίτευσης που προσήλθε να είναι από τις τάξεις του πρώην δημάρχου, Κώστα Χατζηεμμανουήλ.

Λευτέρης Κυριακίδης: “Δεν είναι ο δήμος αυτός που δίνει την άδεια για λατομείο”
Η διαδικασία με το νέο λατομικό νόμο απαιτεί και την κρίση του δημοτικού συμβουλίου εκεί που υπάρχουν δημοτικές δασικές εκτάσεις. “Η συναίνεση του δήμου αφορά στην ενέργεια ερευνητικών εργασιών. Ο Δήμος Θάσου συναίνεσε στο γίνουν έρευνες για το αν υπάρχουν μάρμαρα” σημείωσε ο δήμαρχος Θάσου. Από εκεί και πέρα για να εκδοθεί η άδεια εκμετάλευσης και να γίνει η τελική μίσθωση του χώρου, οι εταιρείες πρέπει να περάσουν από αρκετές υπηρεσίες, όπως είναι το δασαρχείο, η αρχαιολογία, η επιθεώρηση μεταλλευμάτων, προκειμένου να δοθεί η τελική άδεια. “Δεν είναι ο δήμος που δίνει άδεια για λατομείο” δηλώνει ο Λευτέρης Κυριακίδης, ενώ σχολιάζοντας τη στάση της αντιπολίτευσης σημειώνει πως: “Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του“.

Κώστας Χατζηεμμανουήλ: “Ο δήμος έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο”
“Το θέμα των λατομείων είναι κάτι για το οποίο προσανατολιστήκαμε διαφορετικά στις δύο θητείες της δικής μου δημαρχίας. Ορίσαμε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο το οποίο απαιτούσε υπόγεια εξόρυξη, εφόσον αυτό επιτρέπεται και όχι άλλες νέες άδειες και είναι κάτι που το τηρήσαμε. Το ΓΠΣ πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο, έβαλε αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανόνες, αλλά βλέπουμε να μη γίνονται σεβαστοί. Εσπευσμένα χωρίς λόγο, όταν υπάρχουν άλλα θέματα πιο σοβαρά, όπως οι πλημμύρες, θα έπρεπε να δώσουμε εκεί έμφαση και όχι να σπεύσουμε να δώσουμε νέες άδειες λατομείων”, αναφέρει ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην δήμαρχος Θάσου.
Σχετικά με το γεγονός ότι δημοτικός σύμβουλος της παράταξη του, ο πρώην δήμαρχος σημείωσε πως: “Ποτέ δεν επέβαλλα κάτι και όσο ήμουν δήμαρχος. Είναι ελεύθερος ο καθένας να εκφράσει την άποψή του και ο ίδιος μπορεί να απολογηθεί στην κοινωνία, όχι σ’ εμάς“.

Δείτε αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Κώστας Χατζηεμμανουήλ στο nownews.gr

Νίκος Χρυσάφης: “Ο λαός της Θάσου να πάει κόντρα”
“Σαν Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε ότι τα λατομεία και ο ορυκτός πλούτος του νησιού δεν μπορεί να είναι βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα που σαν γνώμονα έχουν μόνο το κέρδος. Στο νησί το μεταλλευτικό κεφάλαιο παίζει σημαντικό ρόλο στην παρέμβαση και της πολιτικής κατάστασης. Εμείς προασπίζουμε τα συμφέροντα των εργαζομένων”, τόνισε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του δήμου Θάσου, Νίκος Χρυσάφης.

Δείτε αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Ν. Χρυσάφης στο nownews.gr

 

Κ.Λ.

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση διαμαρτυρίας απο την ΠΑΕ ΑΟΚ
Επόμενο άρθρο11 νέα κρούσματα κορωνοϊού | Τι είπαν Τσιόδρας – Κικίλιας