Το Σάββατο παρουσιάστηκε στην Mεγάλη Λέσχη η μελέτη για το μπλοκ των κατοικιών του Αγίου Ιωάννου που ανήκουν στην Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ ΑΜ κ. Σωτήρη Λαζαρίδη πρόκειται για την επανάχρηση αυτών των κτιρίων που είναι πολύ σημαντικά.
Αρχικά ανέφερε ότι “Πράγματι το Σάββατο έγινε η παρουσίαση της μελέτης από τους συναδέλφους μηχανικούς οι οποίοι είναι στο μεταπτυχιακό τμήμα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ η οποία μελέτη αφορά το μπλοκ των κτισμάτων των κατοικιών στην περιοχή του Αη Γιάννη και πιο συγκεκριμένα στα οικοδομήματα που είναι κυριότητας της Μητρόπολης και εκτείνονται αριστερά και δεξιά καθώς ανεβαίνουμε από την οδό Βενιζέλου και διασχίζοντας τον προαύλιο χώρο πηγαίνοντας προς τον ιερό Ναό του Αη Γιάννη.
Πέντε οι προτάσεις, ξεχωριστά για κάθε μπλοκ κτηρίων. Είχαμε μια πρόταση αποκατάστασης του Ιερού Ναού, μια ακόμη περί αποκατάστασης, συντήρησης και επανάχρησης της καπναποθήκης και του πνευματικού κέντρου, όμοια πρόταση για την ξυλόγλυπτη και των 4 κατά σειρά κατοικιών που είναι εκεί μαζί, πρόταση όμοια για άλλες 6 κατοικίες που είναι επίσης χτισμένες στην σειρά ενώ τελευταία είναι τα 4 και δη 4οροφα κτήρια τα οποία είναι σε χειρότερη κατάσταση. Εκεί χρειάζεται αρκετά μεγάλη παρέμβαση αποκατάστασης και συντήρησης. Μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που την παρακολούθησαν αρκετοί συνάδελφοι, μηχανικοί αλλά και κοινό που ενδιαφέρθηκε για αυτή τη μελέτη των συναδέλφων μηχανικών”.
ΗΤΑΝ ΔΥΣΚΟΛΟ
Στην συνέχεια όμως έκανε μνεία στο δύσκολο κομμάτι της όλης προσπάθειας. “Βέβαια η ουσία είναι πως θα γίνει η πράξη εφαρμογής, πώς θα γίνει η μελέτη εφαρμογής και πώς θα βρεθεί η χρηματοδότηση ώστε το συγκρότημα των κτισμάτων να είναι πραγματικά ένα κόσμημα όχι μόνο για την Καβάλα αλλά γενικά για όλη την χώρα. Είναι ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής πρακτικής και πράγματι μιλάμε για μνημεία πολιτισμού.
Αν τα αφήσεις όλα αυτά στο έλεος του χρόνου και μια και ο χρόνος είναι αδυσώπητος κάποια στιγμή θα καταρρεύσουν και δεν θα έχουμε να αφήσουμε τίποτε στις επόμενες γενιές” τόνισε χαρακτηριστικά.

Προηγούμενο άρθρο8 μήνες φυλακή με αναστολή στη διοίκηση του Σωματείου Πετρελαίων
Επόμενο άρθροΕκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες – «Κόπηκαν» από τον Άρειο Πάγο