Αποτελούν τα καλύτερα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός και τα μόνα που μπορούν να πλαισιώσουν τους «τεθωρακισμένους διαβόλους» LEO2HEL.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Πλήρης επιβεβαίωση των πληροφοριών του enikos.gr που δημοσιεύσαμε στις 5 Οκτωβρίου ότι τα νεοπαραληφθέντα MARDER ή «κουνάβια» όπως είναι το παρατσούκλι τους, θα κάνουν την παρθενική τους εμφάνιση στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, στην Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για τα νέα Τεθωρακισμένα Οχημάτα Μάχης, συνολικού βάρους 33 τόνων που αντικαθιστούν τα BMP-1 (βάρους περίπου 11 τόνων), τα οποία στέλνει η Ελλάδα στην Ουκρανία.

Συνολικά 100 MARDER θα παραλάβει ο Ελληνικός Στρατός, τα οποία θα πλαισιώσουν τα υπερσύγχρονα άρματα μάχης LEO2HEL, που μέχρι πρότινος ήταν απελπιστικά μόνα τους στο πεδίο, με τα παλαιά Μ113 ή «παπάκια» να τα ακολουθούν… ασθμαίνοντας.

Φέτος, το ΓΕΕΘΑ ετοιμάζει «τετραπλό χτύπημα» στην παρέλαση της 28ης.

Εκτός από τα MARDER, την εμφάνισή τους θα κάνουν τα τεθωρακισμένα Μ1117, η απόκτηση των οποίων από το απόθεμα των ΗΠΑ έχει προκαλέσει τον εκνευρισμό της Τουρκίας.

Για πρώτη φορά θα δούμε τόσους πολλούς «ινδιάνους του Αιγαίου», τα αναγνωριστικά ελικόπτερα Kiowa, σε παρέλαση όπως επίσης και τα μαχητικά Rafale, που μαζί με την ομάδα αεροπορικών επιδείξεων ΖΕΥΣ θα σκίσουν τον ουρανό της Θεσσαλονίκης.

marder -1
«Κουνάβια» είναι το παρατσούκλι των MARDER
Ξεχωριστή θα είναι η παρουσία του ιστορικού καταδιωκτικού Spitfire MJ 755, που θα πετάξει μαζί με ένα F-16 στην παρέλαση, κάτι που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, αφού για να μπορέσει ένα jet να ακολουθήσει τους ρυθμούς πτήσης του ελικοφόρου μαχητικού θα πρέπει να «σουζάρει» στον αέρα, σηκώνοντας την μύτη.

Σε ότι αφορά τα Marder, η Γερμανία προσφέρει στην Ελλάδα 100 οχήματα του τύπου –στην έκδοση 1A3. Πρόκειται στην ουσία για την γερμανική έκδοση ενός ΤΟΜΑ, που όμως ταιριάζει στον Ελληνικό Στρατό, αφού ήδη διαθέτει 4 εκδόσεις αρμάτων μάχης LEOPARD και οι τεχνικοί είναι οικείοι με την γερμανική φιλοσοφία, δεδομένου μάλιστα ότι φέρουν αρκετά κοινά στοιχεία με τα LEOPARD 1.

m1117
Την εμφάνισή τους θα κάνουν και τα τεθωρακισμένα Μ1117
Ο ισχυρός τους κινητήρας, απόδοσης 600 ίππων θα δώσει – επιτέλους – την δυνατότητα να φτιαχτεί ένας συμπαγής στόλος ΤΟΜΑ που θα μπορούν να ακολουθήσουν τους «διαόλους» των αρμάτων μάχης, τα LEO2HEL, ενώ οι 33 τόνοι βάρους (εν αντιθέσει με τους 13 που ζυγίζει ένα ΒΜΡ) εγγυώνται μεγαλύτερη ασφάλεια από εχθρικές ενέργειες στους επιβαίνοντες.

Μάλιστα, όταν ολοκληρωθεί η παραλαβή των Marder, υπάρχει η προαίρεση για την απόσυρση επιπλέον 100 ΒΜΡ και την παραλαβή αντίστοιχου αριθμού γερμανικών ΤΟΜΑ.

Προηγούμενο άρθροΗ Sunlight Group υποστηρίζει σχολεία της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με δωρεά τεχνολογικού εξοπλισμού
Επόμενο άρθροEuropa League: Ο Ολυμπιακός παίζει το τελευταίο του χαρτί κόντρα στην Φράιμπουργκ