Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας για τα πανηγύρια και άλλες ανάλογες μεγάλες συναθροίσεις, την εποχή του κορωνοϊού, με αφορμή τις εικόνες των τελευταίων ημερών.
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας προειδοποίησε ότι είναι θέμα χρόνου να υπάρξει το «μεγάλο ατύχημα» και διεμήνυσε ότι όλα τα μέτρα είναι πάνω στο τραπέζι.
«Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, είναι θέμα χρόνου να έχουμε το μεγάλο ατύχημα. Δηλαδή ξαφνικά μια συρροή δεκάδων ή εκατοντάδων κρουσμάτων μετά από ένα τέτοιο γεγονός υπερμετάδοσης. Παίζουμε με τη φωτιά. Είναι θέμα χρόνου, δεν είναι θέμα αν θα γίνει. Θα γίνει αν συνεχίσουμε έτσι», ανέφερε ο κ. Σύψας σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ.
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός σε ό,τι αφορά στα πανηγύρια. «Ήθελα να ξέρω αυτοί που τα οργάνωσαν και αυτοί που συμμετείχαν, αν μετά από 10 ημέρες εμφανιστούν 20-50 κρούσματα ή αν χάσει τη ζωή του κάποιος από τους συμμετέχοντες, πώς θα νιώσουν. Είναι επικίνδυνα αυτά τα πράγματα. Μου κάνει φοβερή εντύπωση πώς παίζουμε τόσο πολύ με τη φωτιά», ανέφερε χαρακτηριστικά και όταν ρωτήθηκε για την παρουσία πολιτικών σημείωσε «Δεν θα ήθελα να σχολιάσω αυτό το ότι αρχές συμμετέχουν σε εκδηλώσεις».
Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο λήψης μέτρων αν αυξηθούν τα κρούσματα κορωνοϊού, ο Νίκος Σύψας σημείωσε ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι.
«Lockdown δεν θα δούμε, αλλά θα δούμε απαγορεύσεις συναθροίσεων τύπου πανηγύρια, μπαρ, μεγάλες κοινωνικές συγκεντρώσεις», σημείωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας για την περίπτωση που συνεχιστεί η αύξηση κρουσμάτων.
«Εάν συνεχίζουμε να έχουμε μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα, όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι. Lockdown γενικευμένο δεν θα γίνει, αυτό είναι σίγουρο, αλλά όλα τα υπόλοιπα μέτρα είναι στο τραπέζι», υπογράμμισε.
Τα 120 «ορφανά» κρούσματα
Για τα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα, ο Νίκος Σύψας σημείωσε μεν ότι υπάρχουν τα εισαγόμενα, αλλά υπογράμμισε πως υπάρχουν και «ορφανά» κρούσματα στην κοινότητα.
«Από την ημέρα που ανοίξαμε τα σύνορα είχαμε περίπου 450 κρούσματα, αλλά υπάρχουν και περίπου 120 κρούσματα σε Έλληνες πολίτες που δεν έχουν σχέση με ταξίδια ούτε με τουρίστες, άρα υπάρχει διασπορά στην κοινότητα. Είναι τα λεγόμενα “ορφανά” κρούσματα», ανέφερε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.
Το ζητούμενο είναι να μην επιταχυνθεί η διασπορά, υπογράμμισε και επανέλαβε: «Από τις 15/6 έχουμε 120 κρούσματα που δεν ξέρουμε από πού προέρχονται και περιμένουμε ένα ατύχημα για να έχουμε υπερμετάδοση».
«Βράζει» η επιδημία στα βόρεια σύνορα
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας υπογράμμισε και τους κινδύνους που υπάρχουν στα βόρεια σύνορα, εξαιτίας της κατάστασης με τον κορωνοϊό στις γειτονικές χώρες.
«Ο ιός είναι ακόμη εδώ, στην κοινότητα, περιμένει τα λάθη μας, τα οποία συνεχίζουμε να κάνουμε για να διασπαρεί περαιτέρω ανεξάρτητα από τον τουρισμό», συμπλήρωσε και σημείωσε ότι στον Προμαχώνα πρακτικά ελέγχονται οι περισσότεροι που μπαίνουν στη χώρα, καθώς προέρχονται από χώρες υψηλού κινδύνου, ενώ στα αεροδρόμια την προηγούμενη ημέρα έγιναν 3.000 έλεγχοι αλλά μέχρι στιγμής δεν βρέθηκαν κρούσματα στις πτήσεις.
«Το πρόβλημα είναι ο Προμαχώνας, είναι τα βόρεια σύνορά μας όπου “βράζει” η επιδημία. Αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κίνδυνο για την Ελλάδα η εισαγωγή από τα βόρεια σύνορα», σημείωσε ο καθηγητής και συμπλήρωσε ότι καθημερινά παρακολουθείται η επιδημιολογική κατάσταση στις χώρες προέλευσης και οι σχετικές αποφάσεις μπορεί να αλλάξουν.