Για ελλείψεις στα self test κάνουν λόγο γονείς και εκπαιδευτικοί λίγο πριν από το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα μετά την εορταστική ανάπαυλα.

Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα για την προμήθεια των self test από τα φαρμακεία, με αποτέλεσμα σε πολλά εξ αυτών να έχουν σχηματιστεί ουρές.

Υπάρχουν self test στα περισσότερα, όμως, σε ορισμένα καταγράφονται ελλείψεις λόγω του ότι μπορεί να περιμένουν την παραλαβή εκείνη την ώρα, με αποτέλεσμα πολλοί γονείς και εκπαιδευτικοί να πηγαίνουν από το ένα φαρμακείο στο άλλο για να βρουν, σύμφωνα με τον ALPHA.

Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Εκτοξεύτηκε η ζήτηση, άδειασαν τα ράφια

Στην κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης ενόψει του ανοίγματος των σχολείων, καθώς εξαντλήθηκαν τα αποθέματα αποδίδει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης τις ελλείψεις στα δωρεάν self test.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του, «στέρεψαν από τα δωρεάν self test τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκη»..

«Η ζήτηση των δωρεάν self test εκτοξεύτηκε τις τελευταίες ημέρες από γονείς και μαθητές που έσπευσαν να τα προμηθευτούν μετά τις εξαγγελίες των υπουργείων Υγείας και Παιδείας. Μεσολάβησε και η αργία των Φώτων και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα περισσότερα φαρμακεία της πόλης να διαθέσουν όλο το απόθεμά τους και πλέον να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν άλλους συμπολίτες μας», εξηγεί ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης.

Από την πλευρά του, ο Γραμματέας του Συλλόγου Γιώργος Κιοσές επισημαίνει ότι «η ζήτηση ήταν τόσο αυξημένη που εκτιμάται ότι σε κάποια φαρμακεία μπορεί να διατέθηκαν μέσα σε μόνο μία μέρα έως και χίλια self test.

Ταυτόχρονα, τονίζει ότι έγιναν κάποιες νέες προμήθειες, αλλά οι συσκευασίες που εστάλησαν στα φαρμακεία ήταν 200άδες αντί 500άδες, δηλαδή μειωμένες ποσότητες σε σύγκριση με τις προηγούμενες φορές».

Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης «για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ευθύνεται το μικρό περιθώριο που δόθηκε από την Πολιτεία, μόλις δύο ημερών, για την εξυπηρέτηση των δικαιούχων, χρονικό διάστημα μη επαρκές.

Επιπλέον, κύρια αιτία για την έλλειψη self test είναι και η δυσλειτουργία του συστήματος καταχώρισής τους, το οποίο, όπως είχε καταγγείλει ο ΦΣΘ, δεν ανανεώνεται όπως πρέπει, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι τα φαρμακεία ακόμη έχουν απόθεμα σε τεστ αυτοδιάγνωσης, ενώ στην πραγματικότητα το έχουν εξαντλήσει αλλά αδυνατούν να κάνουν νέα παραγγελία από την φαρμακαποθήκη τους».

Τι λένε κυβερνητικές πηγές για τα self test

Σχετικά με την εξέλιξη της διάθεσης των δωρεάν self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει το αναγκαίο απόθεμα για την εξυπηρέτηση όλων των δικαιούχων ενώ νωρίς σήμερα το πρωί έγιναν οι αναγκαίες ενέργειες ανεφοδιασμού των φαρμακείων από τις φαρμακαποθήκες αλλά και από το απόθεμα της πολιτικής προστασίας προκειμένου να καλυφθούν οι όποιες ελλείψεις.

Συγκεκριμένα:

Έως το βράδυ της Παρασκευής είχαν διατεθεί περισσότερα από 6 εκ τεστ σε 1.287.000 δικαιούχους. Δηλαδή 3 στους 4 δικαιούχους μαθητές και εκπαιδευτικούς έχουν πάρει τα τεστ που τους αναλογούν.
Λόγω της υψηλής ζήτησης σημειώθηκαν κενά σε φαρμακεία και έως αργά το βράδυ και νωρίς σήμερα το πρωί έγιναν οι αναγκαίες ενέργειες ανεφοδιασμού των φαρμακείων από τις φαρμακαποθήκες αλλά και από το απόθεμα της πολιτικής προστασίας προκειμένου να καλυφθούν οι όποιες ελλείψεις.
Τα φαρμακεία σήμερα τρίτη ημέρα διάθεσης των τεστ στους δικαιούχους παραμένουν ανοιχτά έως τις 5-6 μ.μ. και συνεχίζουν τη δωρεάν διανομή σε όσους πολίτες δεν έχουν λάβει.
Εκτιμάται ότι σήμερα θα μπορέσουν να διατεθούν πάνω από 1 εκ τεστ.
Υπάρχει το αναγκαίο απόθεμα για την εξυπηρέτηση όλων των δικαιούχων.

Προηγούμενο άρθροΜιχάλης Σωτηρόπουλος: Η Όμικρον ξεκινά από το λαιμό και αλλάζει τα self test
Επόμενο άρθροΔήμος Διδυμοτείχου: Δήλωση ανεξαρτητοποίησης Τσολακίδη Παρασκευά