Νέες τρικυμίες για τον ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε ο πρώην υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σε εκδήλωση της εφημερίδας «Εποχή», στον κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ. Σε μια κατάμεστη αίθουσα, με σχεδόν παρούσα όλη την ομάδα της Ομπρέλας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Όταν κατέβηκα υποψήφιος πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ, είπα είτε χάσω είτε κερδίσω θέλω να φέρω πίσω την υπερηφάνεια των ανθρώπων της Αριστεράς. Λυπάμαι το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει αυτή η περηφάνια σ’ αυτό το κόμμα».
Οι δηλώσεις αυτές δεν αποκλείεται να προκαλέσουν αντίδραση της ομάδας των προεδρικών και κυρίως του ίδιου του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις χαώδεις διαφορές με την τωρινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και εστίασε στην έλλειψη πολιτικού διαλόγου που όπως είπε αρνούνται οι «προεδρικοί».
Ο τρόπος με τον οποίον έκλεισε την ομιλία του ο κ. Τσακαλώτος και κυρίως η τελευταία αποστροφή του λόγου περί υπερηφάνειας προκάλεσε σχόλια για νέες εσωκομματικές εξελίξεις και εν πολλοίς θεωρήθηκε αποχαιρετισμός.
«Δε χρειάζεται πολιτικός επιστήμονας ότι ένα κόμμα που δεν συζητά καν για τη φορολογία δεν μπορεί να είναι ένα αξιόπιστο κόμμα. Έχουμε μια διεύρυνση χωρίς πολλές σκέψεις για το ποιοι θα έρθουν πόσο μάλλον τι θα κάνουμε με αυτούς τους ανθρώπους όταν έρθουν, έχουμε όργανα που δεν πολυσυνεδριάζουν μπορεί να ήταν ένα τεράστιο λάθος που μας κόστισε πάρα πολύ.
Ως αγγλομαθής, δεν έχω βρει καν καλή μετάφραση για την παράταξη, είναι τόσο ξένη σαν έννοια που δεν μπορώ να το περιγράψω. Μπορεί κάποιος να ισχυρίζεται ότι μπορεί να έχεις ένα κόσμο αριστερό πατριωτικό που ψάχνει συμμαχίες. Μπορεί συγχρόνως να ισχυρίζεσαι ότι θέλεις να φτιάξεις τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, όπου όλοι αυτοί να είναι μέσα στο κόμμα σου. Ποτέ δεν κατάλαβα πώς μπορείς να τα ισχυρίζεσαι και τα δύο», είπε ο κ. Τσακαλώτος.
«Κανείς δεν υποστηρίζει ότι θέλουμε να είμαστε σε ένα κόμμα που έχει μόνο τις ιδέες τις δικές μας, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πλουραλιστικό κόμμα. Το ερώτημα είναι αν με αυτή τη ρευστοποίηση με αυτόν τον αρχηγισμό και αυτό το τοξικό κλίμα, αν μπορούμε σε αυτό το κόμμα. Αυτό το τοξικό κλίμα, δεν το έχω ξανασυναντήσει», είπε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για έλλειμμα αξιοπιστίας που έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί την προηγούμενη τετραετία, αλλά δεν αντιμετωπίστηκε. Ως παράδειγμα έφερε την αύξηση δαπανών για την παιδεία και την υγεία για τα οποία δεσμεύτηκε ο Αλέξης Τσίπρας σε βάθος χρόνου, στη ΔΕΘ του 2022, αλλά στο προεκλογικό πρόγραμμα δεν αναφερόταν κάποιος συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας.