Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι θα πραγματοποιήσει άμεσα διάβημα αναφορικά με την ανάγκη πρότερης ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς από την σερβική για την φύση του φορτίου του αεροσκάφους Antonov, που κατέπεσε πλησίον της Καβάλας το Σάββατο βράδυ.

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ) έλαβε μήνυμα από τη σερβική εταιρεία όπλων και αμυντικών συστημάτων Valir – εντολέα της μεταφοράς του συγκεκριμένου φορτίο, με τα πυρομαχικά 11,5 τόνων, με το Antonov.

Σύμφωνα με την ενημέρωση το Antonov μετέφερε τα εξής πυρομαχικά:

  • -εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62,
  • -εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62 και
  • -φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67.

Το μεταγωγικό αεροσκάφος Antonov που συνετρίβη κοντά στην Καβάλα μετέφερε 11,5 τόνους στρατιωτικό υλικό και ο τελικός προορισμός του ήταν το Μπαγκλαντές.

συντριβή αεροσκάφους στην Καβάλα

Το αεροσκάφος φόρτωσε το στρατιωτικό υλικό στο αεροδρόμιο “Μέγας Κωνσταντίνος” της πόλης Νις και απογειώθηκε στις 20:40 (21:40 ώρα Ελλάδας) για την Ντάχα του Μπαγκλαντές με ενδιάμεσους σταθμούς το Αμαν και το Ριάντ, ανέφερε ο Σέρβος υπουργός Άμυνας.

Δήλωσε επίσης ότι το φορτίο του αεροσκάφους αποτελούνταν από εκπαιδευτικά βλήματα όλμων και φωτιστικά βλήματα που εξήγαγε σερβική ιδιωτική εταιρία και αγοραστής ήταν το υπουργείο Άμυνας του Μπαγκλαντές.

Ο Νέμποισα Στεφάνοβιτς διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία εξαγωγής των πυρομαχικών ήταν νόμιμη και είχε την έγκριση του σερβικού υπουργείου Άμυνας. Το αεροσκάφος ανήκε σε ουκρανική εταιρία αερομεταφορών ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας.

Προηγούμενο άρθροΜακάριος Λαζαρίδης: Βιώσαμε μια τραγωδία, γλιτώσαμε τα χειρότερα
Επόμενο άρθροΚαβάλα: Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για νηπιαγωγό που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση παιδιών