Τα αίτια της συντριβής του μοιραίου Antonov στο Δήμο Παγγαίου, στην Καβάλα, ανέλυσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο αεροναυπηγός Φαίδων Καραϊωσηφίδης, ειδικός ερευνητής αεροπορικών ατυχημάτων.

“‘Έχουμε στοιχεία για το τι συνέβη. Υπάρχει αναφορά, με βάση την οποία σταμάτησε και η πτήση του αεροπλάνου από την πόλη Νις, προς την Ιορδανία και η αναφορά ήταν για βλάβη στον κινητήρα. Ο πιλότος ζήτησε άδεια για προσγείωση εκτάκτου ανάγκης σε πλησιέστερο αεροδρόμιο”, είπε ο κ. Καραϊωσηφίσης και συνέχισε: ” Δεν είμαι σε θέση να ξέρω ποιο αεροδρόμιο ήταν εκείνη την ώρα ενεργό και αν είχε και τον κατάλληλο εξοπλισμό για να υποδεχτεί τέτοιο αεροπλάνο και με τέτοιο φορτίο.”

Ο ειδικός ερευνητής πρόσθεσε ότι “το περιεχόμενο του φορτίου μπαίνει στο σχέδιο πτήσης του αεροπλάνου, αλλά δεν είναι υποχρεωτική η κατάθεση του σχεδίου πτήσης σε όλες τις χώρες της διαδρομής. Σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης όμως πρέπει να αναφέρεται το φορτίο, ώστε να γνωρίζουν οι επίγειες δυνάμεις που θα επέμβουν, τι έχουν να αντιμετωπίσουν.”

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι εν πτήση δεν μπορεί να έγινε έκρηξη των πυρομαχικών που μετέφερε το Antonov. “Το σίγουρο είναι ότι είδαμε στα τελευταία δευτερόλεπτα πτήσης του αεροπλάνου, ένα αεροσκάφος που ήταν εκτός ελέγχου. Πετούσε στα 21.000 πόδια, έκανε αναστροφή στα 15.000 πόδια, πέταξε περίπου έξι με επτά λεπτά, αλλά κάποια στιγμή, περίπου ενάμιση λεπτό πριν από την συντριβή, έχασε 13.500 πόδια ύψους, δηλαδή έπεσε τέσσερα χιλιόμετρα και κατέληξε στο χωράφι, απέναντι από τους Αντιφιλίππους. Δεν είναι όμως ένα αεροπλάνο που έπεσε σαν πέτρα από τον ουρανό. Ολίσθησε, πλανάρισε, και κατέληξε να σχηματίσει αυτό το σημάδι των περίπου 200 μέτρων στο έδαφος, πριν σταματήσει, οπότε έγινε και η έκρηξη των καυσίμων και πυρομαχικών”, είπε ο ειδικός ερευνητής.

Ερωτηθείς για την λευκή σκόνη, είπε ότι από την καύση πυρομαχικών υπάρχει έντονη οσμή και από τα φωτιστικά βλήματα, μπορεί να γίνει εικασία για ύπαρξη φωσφόρου.

Προηγούμενο άρθροΠτώση Antonov στην Καβάλα: Ξεκινά η εξουδετέρωση των βλημάτων – Βρέθηκε το μαύρο κουτί του αεροσκάφους
Επόμενο άρθροΜακάριος Λαζαρίδης: Βιώσαμε μια τραγωδία, γλιτώσαμε τα χειρότερα