Ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου Ν. Καβάλας ΑμεΑ κ. Κρεμύδας Σμάραγδος με την παρουσία και συμμετοχή του Προέδρου της Π.Ε Τυφλών Θράκης κ. Ερσίν Μπόζ, εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου πραγματοποιήσαν επίσκεψη-αυτοψία στις 28-29/8/2022 στο νησί της Θάσου, στις προσβάσιμες παραλίες αλλά και σε άλλες δομές προσβασιμότητας του νησιού.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα σημεία που είναι τοποθετημένοι οι αυτόνομοι μηχανισμοί πρόσβασης στη θάλασσα για τα άτομα με κινητική αναπηρία. Όπως, στο Λιμένα (Παλιό Λιμενάκι), στη Σκάλα Πρίνου, στη Σκάλα Τρυπητής Λιμεναρίων, αλλά και στη Παραλία της Ποταμιάς που βρίσκεται το σύστημα καθοδήγησης και προσανατολισμού στη θάλασσα ατόμων με οπτική αναπηρία. Αυτές οι υποδομές, αναδεικνύουν το πολιτισμένο περιβάλλον της περιοχής που αποδέχεται την αναπηρία ως κατάσταση, προσπαθεί να δημιουργήσει προυποθέσεις διευκόλυνσης για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία και να παρέχει ίσες ευκαιρίες συμμετοχής για τις χαρές του καλοκαιριού.
Μας δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσουμε με μέλη μας αλλά και με κατοίκους της περιοχής που βιώνουν την αναπηρία και να προωθήσουμε τα αιτήματά τους και τους προβληματισμούς τους στη διοίκηση του Δήμου.
Τη Δευτέρα 29/8 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το Δήμαρχο Θάσου κ. Κυριακίδη Ελευθέριο, τον Πρόεδερο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Μανίτσα Δημήτριο αλλά και τον προϊστάμενο της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Θάσου κ. Τζίνη Παντελή. Στη συζήτησή μας αναδείξαμε τις ανάγκες και ιεραρχήσαμε τις προτεραιότητες όπως είναι η βελτίωση της προσβσιμότητας του νησιού με την δημιουργία και επέκταση πεζοδρομίων που θα εμπεριέχουν οδηγούς όδευσης τυφλών αλλά και ράμπες (υποβάθμιση πεζοδρομίου για την διευκόλυνση των χρηστών αναπηρικών αμαξιδίων), συζητήσαμε για την δημιουργία επιπλέον θέσεων στάθμευσης παρόλο που διαπιστώσαμε την ύπαρξη σημαντικού αριθμού στο χώρο ευθύνης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου (Λιμένας, Πρίνος, Λιμενάρια κ.λ.π) αλλά την υπόσχεση υλοποίησης και σε άλλες περιοχές και σημεία, συζητήσαμε για το φλέγον ζήτημα της δημιουργίας μονάδας αιμοκάρθασης στο νησί και τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν αλλά και πιθανούς τρόπους πίεσης προκειμένου να ξεπεραστούν, ώστε να σταματήσει ο γολγοθάς και η ταλαιπωρία των αιμοκαθαρόμενων μελών μας στο νησί. Επιπρόσθετα, συζητήθηκε το ενδεχόμενο δημιουργίας ειδικού σχολείου για την στήριξη των μαθητών με αναπηρία του νησιού αλλά και την εύρεση του κατάλληλου προσβάσιμου χώρου που θα πληρεί τις προϋποθέσεις.
Η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και διαπιστώσαμε για άλλη μία φορά την θετική διάθεση και την προθυμία της Δημοτικής Αρχής για την διεύρυνση και την συνέχιση της καλής συνεργασίας με τον σύλλογό μας πρός ώφελος ατόμων με αναπηρία, χρονίων πασχόντωνκαι των οικογενειών τους.