Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος παρέστησαν σήμερα, Πέμπτη 20 Απριλίου 2023, στην παρουσίαση του Οδικού Χάρτη για τον περιορισμό των επιπτώσεων και την προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κλιματική Αλλαγή, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων «Ιωάννης Καποδίστριας» του ΥΠΕΘΑ.

Παρόντες ήταν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ. Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και ακαδημαϊκοί.

Στην ομιλία του, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης επισήμανε τα ακόλουθα:

«Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι,

Σας καλωσορίζω με χαρά στην εκδήλωση αυτή για την παρουσίαση του Οδικού Χάρτη σχετικά με τον περιορισμό των επιπτώσεων και την προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κλιματική Αλλαγή.

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια σύνθετη πρόκληση για την Άμυνα και την Ασφάλεια, με καταλυτικές επιπτώσεις στην αποστολή και στο έργο των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι πραγματικά, η νέα μεγάλη πρόταση της εποχής μας. Πριν από μερικές ημέρες είχα βρεθεί στην Τουρκία, προσκεκλημένος του ομολόγου μου, για να δούμε από κοντά τις επιπτώσεις της μεγάλης καταστροφής λόγω του τεράστιου σεισμού που συνέβη εκεί. Σε μια αποστροφή του λόγου, επεσήμανα στον ομόλογό μου ότι πλέον οι φυσικές καταστροφές, είτε αυτές που προκαλούνται από την Κλιματική Αλλαγή, είτε όχι –όπως για παράδειγμα από έναν μεγάλο σεισμό, που δεν οφείλεται κατ’ ανάγκη στην Κλιματική Αλλαγή- αποτελούν πλέον πρόκληση ασφαλείας.

Πρόκληση ασφαλείας που βεβαίως επηρεάζει τις Ένοπλες Δυνάμεις. Είπα χαρακτηριστικά ότι δεν γνωρίζω καμμία στρατιωτική δύναμη που μέσα σε 63 δευτερόλεπτα μπορεί να προκαλέσει στην τοπική κοινωνία απώλεια ζωών πάνω από 50 χιλιάδες. Κανένας Στρατός που λειτουργεί με συμβατικά όπλα μπορεί να επιφέρει τέτοιο πλήγμα, κι όμως αυτό συνέβη από μια φυσική καταστροφή. Κάποιες φυσικές καταστροφές, ασφαλώς και οφείλονται στην Κλιματική Αλλαγή, αυτό είναι μια πρόκληση που δεν αφήνει ανεπηρέαστη και τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κατόπιν Κυβερνητικής εντολής και αναγνωρίζοντας την νέα αυτή πραγματικότητα, ολοκλήρωσε πρώτο τη δημιουργία του Οδικού Χάρτη για την αντιμετώπιση της αναδυόμενης και υπολογίσιμης πλέον απειλής. Στο πλαίσιο αυτό είχε προηγηθεί η αναθεωρημένη περιβαλλοντική ενεργειακή πολιτική, πολιτική προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή.

Αυτός ο Οδικός Χάρτης αναλύει την έννοια της Κλιματικής Αλλαγής και τις επιπτώσεις της στους τομείς της Ασφάλειας και της Άμυνας, συνοψίζοντας τις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή τους και για τη θωράκιση σε εθνικό, ευρωπαϊκό και συμμαχικό επίπεδο. Πάλι, σε μια αποστροφή του λόγου μου στη Βουλή των Ελλήνων, στον απόηχο των πρόσφατων έντονων χιονοπτώσεων πέρυσι, είχα κάνει λόγο για την ανάπτυξη μιας νέας εθνικής ανθεκτικότητας. Η ανθεκτικότητα είναι η λέξη – κλειδί και ασφαλώς η ανθεκτικότητα είναι κι ένας τρόπος θωράκισης της κοινωνίας και απέναντι στις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής.

Επιπρόσθετα, ο Οδικός Χάρτης καθορίζει του άξονες προτεραιότητας, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ορθολογιστικά οι διαθέσιμοι πόροι, ώστε να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής και να ενισχυθεί η προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων απέναντι τους. Ξεχωρίζω τους δύο βασικούς πυλώνες, την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και τον μετριασμό των επιπτώσεών της. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι συντονισμένες και συγκεκριμένες δράσεις του Υπουργείου όσον αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση, την εξοικονόμηση ενέργειας που θα απελευθερώσει πόρους και αυτή είναι μια άλλη, παράπλευρη, θετική συνέπεια και για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων ως προς την επαύξηση της συνολικής δυνατότητάς τους. Θα εξοικονομηθούν όμως πόροι και θα υπάρξει θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, κάτι που αποτελεί τόσο ευρωπαϊκή, όσο και ΝΑΤΟϊκή κατεύθυνση.

Κυρίες και κύριοι,

Ο παρών Οδικός Χάρτης αποτελεί ένα εξαίρετο συλλογικό έργο και σε αυτό το πλαίσιο αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους συντελεστές του.

Από την πλευρά μας, συνεχίζοντας το πολυδιάστατο έργο για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλους τους τομείς, δίνουμε προτεραιότητα και στην εξουδετέρωση των επιπτώσεων και στην προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κλιματική Αλλαγή, αφού αυτό δεν είναι μόνο θέμα περιβαλλοντικής ευθύνης, αλλά και θέμα ύψιστης εθνικής ασφάλειας.

Σας ευχαριστώ».

Προηγούμενο άρθροΕγκρίθηκε άλλο ένα σημαντικό έργο υποδομής για την ΔΕΥΑΝ Νέστου
Επόμενο άρθροΜ. Χατζηκωνσταντίνου: Στο Πανελλήνιο Κύπελλο Σκοποβολής στη Φωλιά – βραβεύσεις των κορυφαίων γυναικών και ανδρών