Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, συμμετείχε χθες, Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022, σε συνάντηση στη Γαλλική Πρεσβεία, που συνεκλήθη από τον Πρέσβη της Γαλλίας κ. Πατρίκ Μεζονάβ (Patrick Maisonnave), στο πλαίσιο της Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ, σχετικώς με την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, στην οποία συμμετείχαν οι Πρέσβεις των Κρατών – Μελών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης υπεγράμμισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θέτει σοβαρές προκλήσεις ασφαλείας, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσει συλλογικά και με υψηλό αίσθημα ευθύνης η Ε.Ε.

Χαρακτήρισε ως πρωτοφανή την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, σημείωσε ότι συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και θεώρησε πως αποτελεί σημείο καμπής για την Ε.Ε., τα μέλη της οποίας καλούνται να την αντιμετωπίσουν ενισχύοντας ουσιαστικά την άμυνα και την ασφάλεια τους. Στο πλαίσιο αυτό χαιρέτισε την πρόσφατη απόφαση των Κρατών – Μελών της Ε.Ε. να αυξήσουν τον αμυντικό προϋπολογισμό τους.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπεγράμμισε ότι η αδικαιολόγητη και παράνομη αυτή επίθεση αποτελεί ιδιαίτερα σοβαρό πλήγμα κατά της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας και ετόνισε ότι μέσω της υιοθέτησης της «Στρατηγικής Πυξίδος» πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά οι απειλές και προκλήσεις, εναντίον όλων των Κρατών – Μελών της, ώστε να αποθαρρυνθούν παρόμοιες αναθεωρητικές και παράνομες ενέργειες, και επιδιωχθεί η ουσιαστική προώθηση της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε., η οποία λειτουργεί συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ.

Ο Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ε.Ε. έλαβε αμέσως αποφάσεις υποστήριξης της Ουκρανίας με αμυντικό υλικό και επέβαλε σκληρές κυρώσεις στην Ρωσία, η αποτελεσματικότητα των οποίων θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή τους από όλα τα κράτη, χωρίς εξαιρέσεις.

Στην συνάντηση έλαβε μέρος μέσω τηλεδιασκέψεως και ο Πρέσβης της Ουκρανίας κ. Σεργκίί Σουτένκο (Sergii Sutenko) ενημερώνοντας για την κατάσταση στη χώρα του, προς τον οποίο εκφράστηκε η αλληλεγγύη και υποστήριξη της Ελλάδος εκ μέρους του Υπουργού κ. Παναγιωτόπουλου και όλων των Πρέσβεων Κ-Μ της ΕΕ που συμμετείχαν στην Συνάντηση.

Προηγούμενο άρθροΑλλαγή στρατηγικής από Τσίπρα – Το «βάρος» των δημοσκοπήσεων και το άνοιγμα στη «λαϊκή δεξιά»
Επόμενο άρθροΜακάριος Λαζαρίδης: Σημαντικό το έργο που επιτελείται στη ‘’Μέριμνα του Παιδιού’’