Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να τοποθετεί τις εκλογές από την άνοιξη του 2023 και μετά, αλλά ήδη τα κόμματα, πέρα από το κλείσιμο των ψηφοδελτίων, αποκωδικοποιούν όλα τα δεδομένα και εξετάζουν τις ημερομηνίες κατά τις οποίες θα μπορούσαν να στηθούν οι κάλπες.

Μητσοτάκης: Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και θα τις κερδίσουμε
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΑΔΗΜΑ

Να σημειωθεί ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, κάτι που σημαίνει πως, αν δεν συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας, τότε η χώρα θα οδηγηθεί και σε δεύτερες κάλπες, όπου θα ισχύει το μπόνους των 40 εδρών. Αν και το προηγούμενο διάστημα, ειδικά όταν ξέσπασε η υπόθεση των υποκλοπών, υπήρξαν εισηγήσεις για κάλπες ακόμα και μέσα στον Ιανουάριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε από την αρχή ένα τέτοιο ενδεχόμενο, κυρίως για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί θέλει να υλοποιήσει τον κυβερνητικό σχεδιασμό του στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και, δεύτερον, διότι επιδιώκει να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην πολιτική σκακιέρα, χωρίς να φαίνεται πως σύρεται από τα γεγονότα. Πάντως, η υπόθεση με την Εύα Καϊλή φούντωσε εκ νέου τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, με τον Αλέξη Τσίπρα, μάλιστα, κατά την πρόσφατη περιοδεία του στη Φθιώτιδα, να υποστηρίζει πως είναι πολύ πιθανόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην ξανανοίξει τη Βουλή μετά τον Προϋπολογισμό και να πάει σε πρόωρες εκλογές.

Βορίδης στον Realfm 97,8: Δεν βλέπω σενάριο για εκλογές τον Ιανουάριο – Τι είπε για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ
Οι τελικές αποφάσεις

Στην ηγετική ομάδα, όμως, συνεχίζουν κανονικά τον σχεδιασμό τους, με τις τελικές αποφάσεις όσον αφορά τον χρόνο των εκλογών, σύμφωνα με τους μυημένους, να λαμβάνονται από το Μέγαρο Μαξίμου το αργότερο μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου. Σε αυτό το πλαίσιο, τα επιτελεία των κομμάτων κυκλώνουν κρίσιμες ημερομηνίες, με κάποιους να επιμένουν πως οι κάλπες δεν μπορούν να στηθούν πριν από την πρώτη Κυριακή του Μαρτίου.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως το Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορεί να αιφνιδιάσει και να φέρει τις εκλογές ακόμα πιο νωρίς, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να τις προκηρύξει μέχρι τις 20 Ιανουαρίου και να διεξαχθούν στις 19 Φεβρουαρίου, αφού η επόμενη Κυριακή είναι της Αποκριάς και δεν συγκεντρώνει πιθανότητες. Να σημειωθεί, πάντως, πως κατά τους πρώτους μήνες του 2023 θα υλοποιηθεί η αύξηση των συντάξεων, θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης, ενώ θα υπάρξει και νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό. Παράλληλα, όμως, προχωρούν τα έργα υποδομών σε όλη τη χώρα και «τρέχει» ο προγραμματισμός για το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ στόχος παραμένει η επενδυτική βαθμίδα, με την ηγετική ομάδα να επιδιώκει να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο ο κυβερνητικός σχεδιασμός στον δρόμο προς τις κάλπες.

Τα 3 σενάρια για τις εκλογές – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για τις κάλπες
Το Πάσχα και οι πανελλαδικές εξετάσεις

Εάν τελικά το Μέγαρο Μαξίμου αποφασίσει να «τρέξει» τον χρόνο των εκλογών, οι κάλπες μπορεί να στηθούν την Κυριακή 5 Μαρτίου και, υπό συνθήκες, οι δεύτερες την Κυριακή των Βαΐων στις 9 Απριλίου. Σε διαφορετική περίπτωση, πάνω στο τραπέζι είναι η Κυριακή 26 Μαρτίου, η επομένη δηλαδή της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, αλλά και η Κυριακή 2 Απριλίου, με τις δεύτερες κάλπες να ακολουθούν μετά το Πάσχα. Για πολλούς, μάλιστα, αυτές οι δύο ημερομηνίες είναι και οι επικρατέστερες. Βέβαια, εάν αποφασιστεί οι εκλογές να πάνε προς το τέλος της τετραετίας, τότε οι κάλπες θα στηθούν μετά το Πάσχα, με τις Κυριακές 30 Απριλίου, 14 Μαΐου και 21 Μαΐου να συζητούνται. Να σημειωθεί πως έχουν ήδη οριστεί οι πανελλαδικές εξετάσεις για την Παρασκευή 2 Ιουνίου και οι υπολογισμοί των δύο Κυριακών γίνονται και με γνώμονα το πότε θα δώσουν εξετάσεις οι μαθητές της Γ’ Λυκείου. Εν ολίγοις, στους σχεδιασμούς που γίνονται είναι οι κάλπες, όποτε και αν στηθούν, να μη συμπέσουν με το Πάσχα και τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, υπολογίζεται και ο δεύτερος γύρος εκλογών, που θα χρειαστεί ένα διάστημα περίπου 30-35 ημερών από την πρώτη Κυριακή, αφού περάσει πρώτα το δεκαήμερο των διερευνητικών εντολών και της συνεδρίασης της νέας Βουλής, πριν διαλυθεί και οριστεί προηγουμένως υπηρεσιακή κυβέρνηση. Δηλαδή μεταξύ των δύο Κυριακών θα περάσουν περίπου 50 ημέρες, αν δεν συγκροτηθεί κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη. Αυτό σημαίνει ότι η ηγετική ομάδα, με την προοπτική των δύο Κυριακών, αναζητεί ένα καθαρό δίμηνο για να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία, ενώ επιδιώκει να υλοποιηθεί και ο κυβερνητικός σχεδιασμός, είτε αυτός αφορά τα οικονομικά μέτρα είτε τις μεταρρυθμίσεις. Πάντως, ανεξάρτητα από τον χρόνο των εκλογών, «γαλάζια» στελέχη τονίζουν πως, είτε οι εκλογές προκηρυχθούν πριν από το Πάσχα είτε μετά, ο πρωθυπουργός θα είναι συνεπής στη δέσμευσή του για κάλπες στο τέλος της τετραετίας.

Προηγούμενο άρθροΤέλη κυκλοφορίας 2023: Ανακοινώθηκε δίμηνη παράταση
Επόμενο άρθροΕξακολουθούν να βρίσκονται επι ποδός οι αγρότες του Δήμου Παγγαίου