ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΘΑΣΙΑΚΗ ΚΙΝΗΣΗ (Δ.Ε.ΘΑ.Κ)

Σκέψεις Και Προτάσεις για Μια Νέα Διοίκηση

Πιο μοντέλο διοίκησης του Δήμου Θάσου έχει να παρουσιάσει η διοίκηση Χατζηεμμανουήλ;

Εφάρμοσε ένα δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης και διαχείρισης. Συγκεντρωτισμός, αδυναμία ελέγχου από τους πολίτες και παραμερισμός των τοπικών κοινωνιών. Μαζί του έπαψαν να είναι όλοι οι δημότες του νησιού μας και έμεινε μόνο ένα κομμάτι της κοινωνίας, που επιδίωκε τη συνδιαλλαγή και το προσωπικό βόλεμα. Στο Δημοτικό Συμβούλιο πήρε αποφάσεις για σοβαρά ζητήματα που θα επηρεάσουν για πολλά χρόνια το μέλλον του νησιού μας (Χωροταξικό και Πολεοδομικό Σχέδιο, θέματα υδάτων του νησιού) χωρίς να επιδιώξει συγκλίσεις και συνεργασίες με άλλες παρατάξεις. Συγχρόνως, οι υπηρεσίες του Δήμου λειτούργησαν χωρίς ένα ολοκληρωμένο οργανόγραμμα και λειτουργικό κανονισμό που θα αξιοποιούσε το μόνιμο και εποχικό ανθρώπινο δυναμικό προς όφελος των πολιτών της Θάσου. Έτσι, αυτό το μοντέλο διοίκησης οδήγησε στην απουσία οποιουδήποτε έργου πέραν του αναμενόμενου καθήκοντος μιας δημοτικής αρχής. Εκείνου του έργου που να φιλοδοξεί να αποτελέσει ορόσημο μιας εποχής και μιας ομάδας ανθρώπων που πραγματικά διοικεί έναν τόπο.

Ας τολμήσουμε να ομολογήσουμε τη μέχρι σήμερα ανεπάρκεια της δημοτικής διοίκησης. Τα σκουπίδια το καλοκαίρι τραυματίζουν ανεπανόρθωτα την εικόνα του νησιού μας, μολονότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων επιθυμεί ένα νοικοκυρεμένο και καθαρό νησί. Οι υδάτινοι πόροι του νησιού μας, ο πολυτιμότατος φυσικός πόρος που συνδέεται άμεσα με την ύπαρξή μας και αποτελεί θεμέλιο ανάπτυξης κάθε τόπου, υφίστανται κακή διαχείριση, που είναι ό,τι χειρότερο ιδιαίτερα στη φάση της κλιματικής αλλαγής που διανύουμε. Ο τουρισμός, η σημαντικότερη οικονομική πηγή του τόπου, αντιμετωπίστηκε αποκλειστικά με κριτήρια ποσότητας και όχι ποιότητας. Θεωρήθηκε τουριστική ανάπτυξη η κατάληψη του κάθε χιλιοστού παραλίας ή άλλου κοινόχρηστου χώρου με ξαπλώστρες και τραπεζοκαθίσματα κερδοσκοπώντας πάνω στο φυσικό περιβάλλον που καθημερινά υποβαθμίζεται.

Σήμερα ποια είναι η πρόταση που κάνει αξιόπιστη και διαφορετική μια νέα δημοτική αρχή από τις προηγούμενες;

Η νέα δημοτική αρχή χρειάζεται να θεωρεί τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά όχι ενασχόληση που πηγάζει από ιδιοτελή κίνητρα, αλλά μια καθημερινή παρέμβαση, στάση ζωής και πολιτισμού. Η “Δημοτική Ενωτική Θασιακή Κίνηση” δεσμεύεται να λειτουργήσει ως νέα δημοτική αρχή όλων των Θασίων επιδιώκοντας να τους ενεργοποιήσει σε μια σειρά από δράσεις, όπου με τη συνδρομή τους η αντιμετώπιση των προβλημάτων του νησιού μας είναι βέβαιη.

Εμείς θα επιδιώξουμε τη δημοκρατική λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, την αναβάθμιση του ρόλου των κοινοτικών συμβουλίων, τη σύγκληση λαϊκών συνελεύσεων και τη λήψη αποφάσεων που θα προσανατολίσουν ορθά τη Διοίκηση του δήμου στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων.

Η Διοίκηση του δήμου για να πετύχει στο έργο της στηρίζεται πάντα στο προσωπικό του Δήμου. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση είναι η σωστή οργάνωση και στελέχωση των διαφόρων υπηρεσιών. Σ’ αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε αξιοποιώντας αποδοτικότερα το μόνιμο και εποχικό ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου, αφού πρώτα πετύχουμε μια σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας μαζί του με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας. Στόχος μας ακόμη είναι ένα αποκεντρωμένο μοντέλο διοίκησης με λειτουργία αυτόνομων και κάθετα οργανωμένων περιφερειακών υπηρεσιών σε κάθε δημοτική ενότητα με σκοπό την αποτελεσματική εξυπηρέτηση του πολίτη στον τόπο του, την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας και τον περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων προσωπικού και οχημάτων. Σημαντικό μέλημά μας παραμένει η διαφάνεια και η ενημέρωση των συνδημοτών μας με τη δυνατότητα της παρακολούθησης και αξιολόγησης κάθε δημοτικής υπηρεσίας, όλων των διαγωνισμών και των έργων που αναθέτει η δημοτική αρχή και όλων των σταδίων υλοποίησης των δημοτικών αποφάσεων.

Αποτελεί, τέλος, επιδίωξή μας η συνεργασία στο Δημοτικό Συμβούλιο με άτομα ή δημοτικές παρατάξεις διαφορετικών πολιτικών αφετηριών, γιατί το βασικό πεδίο είναι τα τοπικά προβλήματα, η επίλυση των οποίων εξαρτάται από τη σύγκλιση των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης. Πιστεύουμε ότι μόνο με την κινητοποίηση και συνεργασία όλων των πολιτών και φορέων μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα και να φτιάξουμε από κοινού ένα σύγχρονο νησί, που δε θα το κατοικούμε απλώς, αλλά θα το ζούμε και θα το χαιρόμαστε.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Θάσου

Δημήτρης Θεοδωρίδης

Προηγούμενο άρθροΤην πίτα του έκοψε ο ΓΣΕ
Επόμενο άρθροΓιαννιτσά: Έλληνες μάλωσαν με Σκοπιανό και του πήραν τις πινακίδες