Στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ συζητήθηκε η επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού του Δάτου. Ο πρόεδρός της κ. Απόστολος Χρόνης σημείωσε πως θα γίνει μία ριζική ανακατασκευή του Βιολογικού του Δάτου.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «τα κυριότερα θέματα που συζητήσαμε ήταν η έγκριση των τευχών δημοπράτησης για το έργο της αναβάθμισης, επέκτασης και εκσυγχρονισμού του Βιολογικού του Δάτου. Αυτός ο βιολογικός ήταν προβληματικός από την πρώτη μέρα που κατασκευάστηκε. Πετύχαμε χρηματοδότηση 7,4 εκ ευρώ με τη βοήθεια του βουλευτή Γιάννη Πασχαλίδη και προχωράμε στη δημοπράτηση. Εγκρίναμε τα τεύχη και θα βγει στον αέρα ο Διαγωνισμός που θα είναι διεθνής και θα έρθουν μεγάλες εταιρείες. Θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα και μέσα στο έτος ευελπιστούμε να ξεκινήσουν οι εργασίες. Θα γίνει ριζική ανακατασκευή του Βιολογικού θα γίνουν εργασίες μεγάλης έκτασης».

ΛΥΜΑΤΟΛΑΣΠΗ

Πρόσθεσε ότι «το δεύτερο μεγάλο θέμα ήταν η έγκριση των τευχών δημοπράτησης που αφορά την κατασκευή επεξεργασίας της λυματολάσπης δίπλα στο ΧΥΤΑ. Πήραμε 40 στρέμματα που παραχωρήθηκαν από τον Δήμο Καβάλας και σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑ Παγγαίου θα προχωρήσουμε στη διαχείριση της λυματολάσπης. Η λυματολάσπη είναι διαχρονικό πρόβλημα για όλες τις ΔΕΥΑ της χώρας. Το υπουργείο Περιβάλλοντος είδε σοβαρά το ζήτημα και έδωσε σε όλη τη χώρα τέτοιου είδους έργα. Εμείς πήραμε 10 εκ ευρώ. Θα γίνεται ηλιακή ξήρανση της λυματολάσπης και μετά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδαφοκάλυψη για τον ΧΥΤΑ ή για χρήση από τους αγρότες. Θα βοηθήσει πολύ την αγροτική παραγωγή και τον πρωτογενή τομέα ως εδαφοβελτιωτικό αντί των λιπασμάτων που έχουν ακριβύνει αρκετά.

Το ίδιο θα κάνουμε και με το νερό που θα βγαίνει από το Βιολογικό του Δάτου, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί δωρεάν από τους αγρότες για να ποτίζουν τα χωράφια τους. Εκεί θα έχουμε κι ένα μικρό φωτοβολταϊκό πάρκο 270 κιλοβάτ. Θα βάλουμε και δύο αντλίες, να συνδέσουμε την έξοδο του Βιολογικού με τον δίκτυο άρδευσης και να ποτίζουν δωρεάν οι αγρότες».

ΠΡΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

Τέλος είπε ότι «το τρίτο θέμα που συζητήθηκε είναι η μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που πλέον γίνεται Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων. Φεύγει από το υπουργείο Υποδομών και πηγαίνει στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Πάμε ουσιαστικά στις πρώτες συνενώσεις των ΔΕΥΑ, ανά Νομό σε πρώτη φάση και μετά πιστεύω ότι θα πάμε σε περιφερειακές συνενώσεις. Σιγά- σιγά ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Ό,τι έγινε, δηλαδή, με την ενέργεια. Για μας πιστεύω ότι είναι αρνητική αυτή η εξέλιξη. Το κακό είναι ότι τρέχουν πάρα πολύ γρήγορα οι εξελίξεις, μετά τη διαβούλευση που τέλειωσε την Καθαρή Δευτέρα προχωράνε άμεσα στην ψήφιση του Νομοσχεδίου πριν διαλυθεί η Βουλή και προκηρυχθούν εκλογές. Υπάρχουν άμεσες αντιδράσεις από την ΕΔΕΥΑ και την ΚΕΔΕ. Δεν ξέρω τι μορφή κινητοποιήσεων θα αποφασιστεί. Ήδη η Πανελλήνια Ομοσπονδία των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ ζήτησαν τη μέρα της ψήφισης να κατεβάσουν ρολά όλες οι ΔΕΥΑ και να μην λειτουργήσει καμία. Δεν ξέρω πόσο εφικτό είναι αυτό και πόσο θα οχλήσει αυτούς που αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς. Είναι από τις αρνητικές εξελίξεις που θα βρούμε μπροστά μας στο επόμενο διάστημα».

Προηγούμενο άρθροΗ Αθηνά Παναγιωτίδου παραιτείται από πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Καβάλας ενόψει εκλογών
Επόμενο άρθροΤεντόγλου: Πρωταθλητής Ευρώπης για τρίτη σερί φορά στον κλειστό στίβο