Σημαντικό πρόβλημα με την άρδευση των καλλιεργειών τους θα αντιμετωπίσουν οι αγρότες του Νέστου το φετινό καλοκαίρι, καθώς οι ποσότητες νερού που θα τους δοθούν θα είναι πολύ πιο μειωμένες σε σχέση με πέρυσι.

Για το θέμα αυτό μίλησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, Σάββας Αργυράκης, ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε και στο διεκδικητικό πλαίσιο των αγροτών, αλλά και στις εργασίες που είναι σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο στον κάμπο.

ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ

”Θα δυσκολέψει πάρα πολύ η φετινή άρδευση των καλλιεργειών μας. Μας έχουν δοθεί τα εκατομμύρια κυβικά που θα χρησιμοποιηθούν φέτος για άρδευση και θα είναι περίπου 70 εκατομμύρια κυβικά, ενώ πέρυσι είχαμε σχεδόν διπλάσια. Κάθε χρόνο ζητάμε περίπου 180 εκατομμύρια κυβικά για την άρδευση στον Νέστο και φέτος θα μας έρθουν μόλις 70. Με την ύπαρξη ενός νέου δικτύου στη μεριά της Ξάνθης, σε μία χρονιά ξηρασίας όπως ήταν η φετινή, βλέπουμε το αποτέλεσμα ότι δεν θα έχουμε επαρκείς ποσότητες για άρδευση, αν δεν γίνουν σημαντικά έργα στην περιοχή του Νέστου με ένα νέο φράγμα. Θα έχουμε πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα στο μέλλον και δεν θα είναι για μία χρονιά, αλλά για περισσότερες, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Δεν θα επαρκούν τα νερά ούτε για εμάς, ούτε για το νέο δίκτυο που θα γίνει στην Ξάνθη, οπότε θα έχουμε τρομερά προβλήματα. Είναι κρίμα να γίνει ένα νέο δίκτυο, χωρίς να υπάρχει το φράγμα που θα κρατήσει νερό για να εμπλουτίσει αυτά τα δύο δίκτυα στην αρδευτική περίοδο”, ανέφερε σχετικά ο Σάββας Αργυράκης.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΥ

Αναφορικά με τη δραστηριότητα των αγροτών του Νέστου στην παρούσα φάση, ο πρόεδρος του τοπικού Αγροτικού Συλλόγου δήλωσε: ”Πέρα από τις όποιες ενέργειες κάνουμε εμείς σε συλλογικό επίπεδο εκπροσωπώντας τους αγρότες της περιοχής μας, ο κάμπος έχει αρχίσει και δραστηριοποιείται. Έχουν τελειώσει οι εργασίες με τα κλαδέματα και τα δεσίματα στα ακτινίδια, γίνονται οι πρώτες λιπάνσεις και οι προετοιμασίες στα χωράφια για τις υπόλοιπες καλλιέργειες, οπότε υπάρχει μία συνεχής και εντεινόμενη δραστηριότητα στον κάμπο του Νέστου, μιας και μπήκαμε για τα καλά στην δουλειά μας”.

ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΤΩ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Σε σχέση με το διεκδικητικό πλαίσιο των αγροτών, ο κ. Αργυράκης σημείωσε: ”Σε αυτά που είχαμε σταματήσει δεν έχουμε λάβει κάποιες περαιτέρω απαντήσεις. Εμείς οφείλουμε μία επίσκεψη κάτω στην Αθήνα, ώστε να δούμε για τοπικά θέματα και ζητήματα, όπως είχε υποσχεθεί και ο υπουργός ο κ. Αυγενάκης στην επισκεψή του στην Κομοτηνή, όπου παρουσία του περιφερειάρχη, είχε δεσμευτεί ότι θα μας δώσουν τουλάχιστον την ευκαιρία συζήτησης, τοποθέτησης και τεκμηρίωσης από την δική μας πλευρά σε θέματα τοπικού χαρακτήρα, είτε αυτά είναι για θέματα άρδευσης ή αγροτικής οδοποιίας, αλλά και για έργα που πρέπει να γίνουν στην περιοχή μας. Εμείς έχουμε στην ατζέντα το αρδευτικό της Ξάνθης και πώς θα έχουμε δικά μας έργα, ώστε να εξασφαλίσουμε νερό για τα επόμενα χρόνια”.

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΚΑΙ Η ΣΟΓΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ

”Παράλληλα, κάνουμε προσπάθειες να μπει και η σόγια στις συνδεδεμένες ενισχύσεις και στα οικολογικά σχήματα, ώστε να έχουμε σε μία υφιστάμενη καλλιέργεια ένα έξτρα εισόδημα από τις ενισχύσεις. Αφού καλλιεργούμε στην περιοχή της Καβάλας σόγια, γιατί να μην μπορούμε να λάβουμε αυτές τις ενισχύσεις. Γενικότερα και σε κάποια άλλα θέματα που τρέχουν, όπως στις 27 Μαρτίου που θα γίνει μία παρουσίαση ενός project που θα αφορά την προστασία των επικονιαστών στην περιοχή του Νέστου. Πώς θα κάνουμε τους παραγωγούς να εφαρμόζουν τακτικές καλλιεργητικές, ώστε να προστατεύουμε τους επικονιαστές, γιατί χωρίς τους επικονιαστές δεν μπορούμε να έχουμε παραγωγές”, ανέφερε καταληκτικά ο κ. Αργυράκης.

Προηγούμενο άρθροΑπό τις αρχές Ιουνίου ξεκινούν οι απευθείας πτήσεις προς Νυρεμβέργη
Επόμενο άρθροΤα 100 χρόνια του γιορτάζει το Τεχνικό Επιμελητήριο και στην Καβάλα