Συναγερμός έχει σημάνει στις Ελληνικές αρχές μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της μετάλλαξης Κένταυρος στην χώρα μας.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του ΕΟΔΥ, από τις 22 Ιουλίου έως τις 4 Σεπτεμβρίου εξετάστηκαν 664 δείγματα, έπειτα από τυχαία επιλογή. Σε όλα απομονώθηκε στέλεχος Όμικρον και μεταξύ αυτών σε ένα εντοπίστηκε και η υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 (ΒΑ.2.75.2), η οποία είναι περισσότερο γνωστή ως μετάλλαξη Κένταυρος.

Τα συμπτώματα

Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες δεν έχουν εντοπίσει ουσιαστικές διαφορές στην εκδήλωση συμπτωμάτων για τους ασθενείς που νοσούν με την μετάλλαξη του Κενταύρου, έναντι της Όμικρον 2, 4 ή 5.

Με βάση το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας, τα συχνότερα συμπτώματα του κορονοϊού περιλαμβάνουν:

Υψηλός πυρετός

Συνεχής βήχας

Απώλεια ή αλλαγή στην αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης

Δύσπνοια

Κόπωση

Πονοκέφαλος

Πονόλαιμος

Συνάχι

Τέλος Οκτωβρίου έρχεται νέα έξαρση

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη, η μετάλλαξη «Κένταυρος» είναι «πρώτος ξάδερφος της παραλλαγής Όμικρον 5», με τα ίδια συμπτώματα και την ίδια νοσογόνο δύναμη αλλά «λιγάκι πιο μεταδοτικός».

Ο κ. Τζανάκης φάνηκε καθησυχαστικός για τον Σεπτέμβριο, με τους δείκτες της νόσου να αποκλιμακώνονται καθώς το 80% με 90% του πληθυσμού έχει αποκτήσει ανοσία αφού έχει νοσήσει, έχει εμβολιαστεί ή και τα δύο μαζί.

Ωστόσο, «στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοέμβρη προβλέπεται μία νέα πανδημική κρίση και επιδημική έξαρση, το ύψος της οποίας ακόμα δεν μπορεί να εκτιμηθεί», σημείωσε ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Προηγούμενο άρθροΒασίλισσα Ελισάβετ: Στις 13:00 το μεσημέρι της Δευτέρας η κηδεία της – Οι λεπτομέρειες της τελετής και ποιοι θα παραστούν
Επόμενο άρθροΤσίπρας – ΔΕΘ: Ούτε ένα διαρθρωτικό μέτρο για το… «νέο ΕΣΥ» – Μόνο λεφτά και προσλήψεις μονίμων