Τα συνεχιζόμενα κρούσματα επιζωοτικών νοσημάτων στην Τουρκία, όπως η Οζώδης Δερματίτιδα , η Ευλογιά, η Πανώλη των μικρών μηρυκαστικών απέναντι από Σάμο, Λέσβο, Χίο και ο Αφθώδης Πυρετός σε όλη την ασιατική Τουρκία δημιουργούν νέους μεγάλους κινδύνους ώστε τα νοσήματα αυτά να εισέλθουν και πάλι στην συνορεύουσα με την Τουρκία, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με νέο κύμα πιθανών επιζωοτιών, επισημαίνεται σε σημερινή ανακοίνωση της διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας. Για τον λόγο αυτό απαγορεύτηκε η διακίνηση ζώντων ζώων και των ζωικών προϊόντων από την Τουρκία προς την Ελλάδα για εμπορικούς σκοπούς αλλά και για προσωπική χρήση.
Το ζωικό κεφάλαιο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επλήγη το 2015 από την νόσο της Οζώδους Δερματίτιδας με αποτέλεσμα να εμβολιαστούν περισσότερα από 40.000 βοοειδή και να θανατωθούν αμέσως, με ευθύνη των υπηρεσιών της Περιφέρειας, όλα τα ζώα των προσβεβλημένων εκτροφών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι υπηρεσίες της ΠΑΜ-Θ εκτιμούν ότι πλέον έχει αναπτυχθεί ικανοποιητική ανοσία στα εμβολιασμένα ζώα, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και όλες οι Περιφερειακές Ενότητες προχωρούν σταδιακά στην κατάργηση των περιοριστικών μέτρων. Για να αποτραπεί, όμως, κάθε ενδεχόμενο επανεμφάνισης της νόσου, επιβάλλεται να συνεχιστεί ο εμβολιασμός τα έτη 2016 και 2017.
Η διεύθυνση Κτηνιατρικής της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη του περσινού φαινομένου εισαγομένων ζωωνόσων από την Τουρκία, συνιστά την λήψη μιας σειράς μέτρων προστασίας στις εκμεταλλεύσεις, όπως είναι η κατασκευή περίφραξης, απολυμαντικής τάφρου στις εισόδους, τακτικό καθαρισμό, απολύμανση, απεντόμωση και μυοκτονία στις εγκαταστάσεις και τα οχήματα που εισέρχονται και εξέρχονται από αυτές.
Επίσης, συνιστάται η απαγόρευση εισόδου προσώπων, οχημάτων, μηχανημάτων που δεν έχουν καμία σχέση με την εκμετάλλευση, η απαγόρευση εισόδου ζώντων ζώων που δεν συνοδεύονται από τα απαραίτητα Κτηνιατρικά Πιστοποιητικά, η απομάκρυνση εστιών ρύπανσης και λιμναζόντων υδάτων που ευνοούν την ανάπτυξη εντόμων, η καταπολέμηση εξωπαρασίτων και χρήση εντομοαπωθητικών στα ζώα, καθώς και η καθημερινή παρατήρηση των ζώων της εκμετάλλευσης και άμεση ενημέρωση των τοπικών Κτηνιατρικών αρχών σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων.
Σε επιφυλακή ο Έβρος για την έξαρση των νόσων των ζώων στην Τουρκία
Δημοφιλείς κατηγορίες