Με το βλέμμα στραμμένο στη Βουλγαρία παραμένουν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς εκεί καταγράφονται το τελευταίο διάστημα αλλεπάλληλα κρούσματα γρίπης των πτηνών. Η ασθένεια αυτή θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τις οργανωμένες εκτροφές καθώς καταπολεμάται με θανάτωση διότι είναι μεταδοτική τόσο από πτηνό σε πτηνό.

Αυτό που κάνουν οι κτηνίατροι της ΑΜΘ είναι τακτικοί έλεγχοι σε εκμεταλλεύσεις της περιοχής, ώστε οποιοδήποτε κρούσμα να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό. Όπως είπε ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ΑΜΘ Αχιλλέας Σαχπατζίδης στον “Χ”. “Η γρίπη δεν έχει σταματήσει, από καιρό σε καιρό σε όλα τα κράτη – μέλη, ευτυχώς τελευταία όχι σε μας, παρουσιάζονται κρούσματα”, είπε, διευκρινίζοντας “δεν είναι σε έξαρση και ευτυχώς για εμάς δεν υπάρχει στην χώρα μας αυτή την περίοδο”. Αναφορικά πάντως με τα κρούσματα στην Βουλγαρία, πληροφόρησε ότι τα περισσότερα κρούσματα βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Ρουμανία, κοινώς αρκετά μακριά από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Γι’ αυτό, ο κος Σαχπατζίδης, εξηγεί ότι “συστήνουμε στους επισκέπτες που πηγαίνουν στην Βουλγαρία, είναι πως καταρχήν δεν χρειάζεται για κανένα λόγο να επισκεφτούν κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην Βουλγαρία και ιδιαίτερα στις περιοχές με το νόσημα”. Επίσης, πρόσθεσε, “όσοι πηγαινοέρχονται συχνά στην Βουλγαρία, να τηρούν όλα τα μέτρα που συστήνονται και για την γρίπη των ανθρώπων, δηλαδή προσωπική υγιεινή κι αποφυγή πολυσύχναστων χώρων.

Τέλος, για όσους διατηρούν κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στα σύνορα Ελλάδας – Βουλγαρίας, ζήτησε “να παίρνουν όλα τα μέτρα”, τα οποία γνωρίζουν οι κτηνοτρόφοι. Οι υπηρεσίες της ΠΑΜ-Θ συνεχίζουν να λαμβάνουν δείγματα.

Πηγή:xronos.gr

Προηγούμενο άρθροΚαβάλα: Η ιστορία των Οχυρών της Γραμμής Μεταξά και η γερμανική εισβολή
Επόμενο άρθροEnergean Kavala Bc- Ιπποκράτης Κω 97-69