Με δική της παρουσία στο περίπτερο του ΕΟΤ, η Σαμοθράκη δήλωσε παρούσα στη μεγαλύτερη έκθεση Τουρισμού στην Ευρώπη, με την επωνυμία ROMEXPO που έληξε χθες στο Βερολίνο. Το νησί εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Γιάννης Γλήνιας, ο οποίος μιλώντας την ΕΡΤ Ορεστιάδας, τόνισε την σημασία της έκθεσης αυτής, η οποία επικεντρώνεται στον ενναλακτικό τουρισμό και η οποία σηματοδοτεί προορισμούς όπως η Σαμοθράκη.

Παρ’ όλ’ αυτά το πρόβλημα των ετήσιων δρομολογίων προς το νησί δεν έχει ακόμη επιλυθεί όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος, είναι κάτι που δυσχεραίνει το ζήτημα των προκρατήσεων στο νησί για το καλοκαίρι, που έχει σαν επακόλουθο να χάνονται άδικα τουρίστες που επιθυμούν να το επισκεφθούν.

«Ενώ έχουμε επιλύσει σε μεγάλο μέρος την κεντρική συγκοινωνία με την Αλεξανδρούπολη μέσα από μια γενναία επιδότηση από την Πολιτεία, εντούτοις δεν έχουν βγει ακόμη τα δρομολόγια για τη σεζόν. Κάθε χρόνο την ώρα της υπογραφής της σύμβασης έχουμε μια χρονοκαθυστέρηση. Διαμαρτυρηθήκαμε πέρυσι και φέτος , διότι αυτήν την περίοδο γίνονται οι προ κρατήσεις από τους τουρίστες που θέλουν να έρθουν στο νησί .Οι άνθρωποι θέλουν να έρθουν από το εξωτερικό και δεν μπορούν να βρουν δρομολόγια .Γιατί να συμβαίνει αυτό. Είναι το μοναδικό δρομολόγιο δεν υπάρχει άλλο».

Όπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού υπάρχει η διαβεβαίωση από την Zante Ferries ότι σε ενάμιση μήνα θα υπογραφεί η ετήσια σύμβαση ώστε να βγουν τα ετήσια δρομολόγια.

Δυναμικότητα των κλινών – Νέα τάση οι βίλες

Αυτή τη στιγμή το νησί διαθέτει περίπου στις 1600 κλίνες που όμως ευχής έργο θα ήταν να είναι όλες ποιοτικές. Ο κ. Γλήνιας εξέφρασε την επιθυμία να ήταν όλες σύγχρονες, να μπορεί να αλλάξει η ποιότητα τους, αναλόγως του επιπέδου των επισκεπτών που τα τελευταία χρόνια είναι πολύ υψηλό.

«Θέλουμε να αλλάξουμε τα καταλύματα, όπως αναφέρει, κάποια εκσυγχρονίζονται , μέσω του τελευταίου Leader αφού επιδοτήθηκαν γενναία οι ενδιαφερόμενοι και ελπίζουμε να υπάρξουν νέες επιχειρήσεις”. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το επόμενο Leader, διότι υπάρχουν διαβεβαιώσεις όπως τόνισε, ότι το ποσοστό επιδότησης θα είναι πολύ υψηλό από 240.000 που ήταν στο προηγούμενο, αυτό θα ξεπεράσει τις 600.000 ευρώ.

Μια νέα τάση που επικρατεί στα εναλλακτικά νησιά όπως η Σαμοθράκη είναι οι μικρές ή μεγάλες βίλες μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας ή κάποιων προγραμμάτων. Το ενδιαφέρον είναι ικανοποιητικό, το επιχειρηματικό timing ιδανικό για το νησί, που σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές γης, τα ξενοδοχεία παραχωρούν την θέση τους στις βίλες οι οποίες με τη σειρά τους διατίθενται προς πώληση ή ενοικίαση. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη 40 -45 οικοδομικές άδειες για τέτοια χρήση.

Ιαματικά λουτρά -Ελεύθερο κάμπινγκ

Επιπλέον είναι πολύ κοντά η δημιουργία ενός ιαματικού πάρκου στη Σαμοθράκη σύμφωνα με τον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής, κάτι που μαζί με τον εκσυγχρονισμό του ελεύθερου κάμπινγκ θα τονώσουν σημαντικά την εικόνα της βόρειας πλευράς του νησιού.

Στο ζήτημα των Ιαματικών έχει γίνει η αναγνώριση του ιαματικού πλούτου, όπως και η νομιμοποίηση του χώρου, ακολούθησε η οικονομοτεχνική μελέτη από τον προϋπολογισμό του Δήμου και αναμένεται στο επόμενο δίμηνο η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού.

Αναφορικά με το ελεύθερο κάμπινγκ και εκεί αναμένονται σημαντικές αλλαγές, αφού πρώτα ξεπερασθεί το μεγάλο πρόβλημα του βιολογικού καθαρισμού.

Μέσω της χρηματοδότησης από το πρόγραμμα Α. Τρίτσης εκπονήθηκε η τεχνική μελέτη για τον Βιολογικό των Θέρμων «που μαζί με την υπάρχουσα περιβαλλοντική μελέτη θα βοηθήσει στην ολοκλήρωση του έργου στα Θέρμα που με την σειρά τους θα δώσουν την πολυπόθητη άδεια στο ελεύθερο κάμπινγκ για να μπορέσει να εκσυγχρονισθεί με τον καλύτερο τρόπο για την φιλοξενία άλλου είδους κόσμου» όπως επισήμανε ο κ Γλήνιας.

Οι προοπτικές του νησιού αλλάζουν μέρα με τη μέρα και αυτό αποδεικνύεται στις προτιμήσεις προσωπικοτήτων να αποκτήσουν ένα δικό τους χώρο στη Σαμοθράκη κάτι που γίνεται μόνο από αγάπη και συμπάθεια, όπως πρόσθεσε ο κ. Γλήνιας, όπως για παράδειγμα η διοργάνωση μιας έκθεσης ζωγραφικής που βρίσκεται στα σκαριά σε συνεργασία με τον γνωστό δημοσιογράφο Θανάση Λάλα έναν από τους επωνύμους που επέλεξε το νησί των Καβείρων φτιάχνοντας ήδη το σπίτι του στη Χώρα.

ΕΡΤ Ορεστιάδας
Σύνταξη Μαρία Μανάκα

Προηγούμενο άρθροΝΔ: Απολύτως καταδικαστέα η επίθεση που δέχτηκε στο σπίτι του ο Κώστας Καραμανλής
Επόμενο άρθρο«Κυβέρνηση αδίστακτων» λέει για τη ΝΔ η αποσπασμένη στον ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Καραγιάννη, που επιστρέφει στη ΡΑΣ