Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, απευθύνθηκε με διάγγελμά του στον λαό της χώρας του μετά την εξέγερση του Γεβγκένι Πριγκόζιν και της μισθοφορικής ομάδας του, Wagner. Ο Πούτιν έκανε λόγο για προδοσία και προειδοποίησε ότι η απάντηση της Ρωσίας θα είναι σκληρή και οι προδότες θα τιμωρηθούν. «Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να υπερασπιστώ τη χώρα μου», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, σημειώνοντας: «Όσοι οργάνωσαν ένοπλη εξέγερση, θα λογοδοτήσουν. Όσοι έχετε παρασυρθεί σε αυτό, σας καλώ να σταματήσετε τις εγκληματικές σας ενέργειες».

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε στο διάγγελμά του πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του μάχονται για τη ζωή και την ασφάλεια του ρωσικού λαού, τονίζοντας πως χρειάζεται ενότητα όλων των δυνάμεων και να παραμεριστούν οι διαφορές. Κάλεσε όσους εξαπατήθηκαν να εγκαταλείψουν την ανταρσία της εταιρείας μισθοφόρων Wagner, που χαρακτήρισε πισώπλατη μαχαιριά.

Ο κ. Πούτιν πρόσθεσε πως η χώρα είναι αντιμέτωπη με προδοσία, αναγνωρίζοντας πάντως ότι οι μαχητές της Wagner είναι, κατ’ αυτόν, οι ήρωες που απελευθέρωσαν το Ντονμπάς. «Απαιτώ να σταματήσετε κάθε συμμετοχή σε εγκληματικές ενέργειες», πρόσθεσε, ενώ διαβεβαίωσε πως οι δυνάμεις της Ρωσίας θα επικρατήσουν και θα γίνουν πιο δυνατές.

Η αντίδραση της Μόσχας θα είναι πολύ αυστηρή, πρόσθεσε. Όλοι όσοι πήραν μέρος στην εξέγερση αυτή θα τιμωρηθούν, διεμήνυσε. Είπε πως θα αναληφθεί αποφασιστική δράση για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Ροστόφ, την οποία χαρακτήρισε δύσκολη.

Ο Πούτιν προειδοποίησε ότι η εξέγερση αποτελεί «θανάσιμη απειλή» για το ρωσικό κράτος και επέμεινε πως δεν «θα επιτρέψει» να ξεσπάσει «εμφύλιος πόλεμος» στη Ρωσία. Στάθηκε στο ότι χρειάζεται «ενότητα» δυνάμεων και να παραμεριστούν οι διαφορές, ενώ διαβεβαίωσε πως θα υπερασπιστεί το Σύνταγμα της χώρας.

Κάλεσε όσους «εξαπατήθηκαν» να εγκαταλείψουν την ανταρσία της εταιρείας μισθοφόρων, που απέδωσε στις «υπέρμετρες φιλοδοξίες» του κ. Πριγκόζιν. Αναγνωρίζοντας πως οι μαχητές της Wagner είναι, όπως το έθεσε, οι ήρωες που απελευθέρωσαν το Ντονμπάς, πρόσθεσε: «Απαιτώ να σταματήσετε κάθε συμμετοχή σε εγκληματικές ενέργειες».

Προηγούμενο άρθροΕγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής και αγιογραφίας της Λέλας Γράσου “Πινελιές 10 χρόνων”
Επόμενο άρθροΕκλογές 2023: Πού και πώς θα ψηφίσουμε – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε