Την παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, έχουν προκαλέσει οι ενέργειες του μουσουλμάνου δημάρχου Ιάσμου Ροδόπης, Οντέρ Μουμίν, με το πιθανότερο σενάριο να είναι η οριστική παύση από τα καθήκοντά του.

Ο δήμαρχος έχει προχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων και έχει ανακαλέσει τους αντιδημάρχους με την αιτιολογία ότι είναι «Γκιουλενιστές».

Ο ίδιος καλεί σε παραίτηση τους υπηρεσιακούς και αιρετούς του δήμου, οι οποίοι εμπλέκονται ή σχετίζονται «με την Παγκόσμια Τρομοκρατική Οργάνωση FETÖ και την Εγκληματική Οργάνωση ΕΥΡ-ΑΚΗ».

Ο κ. Βορίδης επικοινώνησε με τον ειδικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Ιωάννη Σάββα και του ζήτησε να εξετάσει τυχόν έκνομες ενέργειες του εν λόγω δημάρχου, προκειμένου αυτές να αξιολογηθούν συνολικά και να αποφασίσει τις αναγκαίες περαιτέρω ενέργειες για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος. Εάν οι ενέργειες του δημάρχου αποδειχθεί ότι είναι έκνομες, τότε η απόφαση του υπουργού αναμένεται να είναι η οριστική παύση από τα καθήκοντά του.

Τι δήλωσε ο δήμαρχος

«Θεωρώ ότι υπάρχει μια παγκόσμια τρομοκρατική οργάνωση του Γκιουλέν. Έχει χαρακτηριστεί από τον Ερντογάν τρομοκρατική οργάνωση. Προσπάθησε να ανατρέψει τον Ερντογάν. Έχει απλώσει τα πλοκάμια της» ανέφερε σε δηλώσεις του στο Live News ο Οντέρ Μουμίν δήμαρχος Ιάσμου, ο οποίος απέλυσε μάλιστα μέσω ανάρτησης στο Facebook εργαζόμενους με την αιτιολογία πως είναι «γκιουλενιστές», καλώντας και τους υπόλοιπους στον δήμο του να παραιτηθούν. Ανάμεσά τους και πρώην στενοί του συνεργάτες που τον υποστήριξαν να εκλεγεί.

Με δηλώσεις του ο δικηγόρος των απολυμένων ανέφερε: «Η παρουσία αυτού του συγκεκριμένου κυρίου, του αυτοδιοικητικού, που κάνει διαχείριση μιας δημόσιας εξουσίας, είναι επιζήμια για το ίδιο το κράτος, δεν είναι απλό πράγμα, είναι ένας δήμαρχος, είναι εκλεγμένος δήμαρχος, εκπροσωπεί έναν ολόκληρο δήμο και, επιτρέψτε μου την έκφραση, διασπείρει ψευδείς ειδήσεις, διεγείρει σε διχόνοια και προβληματισμό και κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό για το οποίο είναι επιφορτισμένος».

Είχε μιλήσει για «τουρκική μειονότητα» στην Θράκη
Δημοσιεύματα αναφέρουν και πως ο δήμαρχος Ιάσμου σε ομιλία του στην Τουρκία έδειξε να ξεχνάει πως δεν υπάρχει καμία τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και να λέει χαρακτηριστικά:

«Χαιρετίζω όλα τα αδέρφια μου μέλη της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης που ζουν στην Προύσα. Σας φέρνω τα χαιρετίσματα των αδελφών σας από τον Ίασμο, από τη Δυτική Θράκη, από τον Δήμο Ιάσμου. Έξω, καθώς περιμέναμε πριν μπούμε στην αίθουσα, μιλούσα με φίλους.

»Και ρώτησα: Πιο πριν είχε τιμήσει καθόλου με την παρουσία του ο δήμαρχος Ιάσμου άλλοτε τη συνέλευση του Συλλόγου σας; Είπαν όχι. Η νέα αποστολή του Δήμου Ιάσμου, το νέο όραμα του Δήμου μας από ‘δω και πέρα, θα είναι μια αποστολή ανοιχτή προς τη μητέρα πατρίδα, μια αποστολή που θα αγκαλιάζει τη μητέρα πατρίδα».

Αν και τα όσα λέει και κάνει προφανώς ξεπερνούν κατά πολύ τις αρμοδιότητες ενός δημάρχου και για αυτό προκαλεί απορία πως ουδείς από την κυβέρνηση έχει απαντήσει στον δήμαρχο, τις απολύσεις του και το κυνήγι «γκιουλενιστών» στην Ελλάδα.

Προηγούμενο άρθροΠέθανε ο Πελέ – Παγκόσμιος θρήνος για τον «Βασιλιά» του ποδοσφαίρου
Επόμενο άρθροΣύγχυση με το άνοιγμα των καταστημάτων στις 2 Ιανουαρίου