Οι καταναλωτές επιλέγουν όλο και περισσότερο σταθερά τιμολόγια ρεύματος, με πάνω από το 70% των αιτήσεων για νέες συμβάσεις προμήθειας να αφορούν αυτά τα προγράμματα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς ενέργειας.
Σταθερά τιμολόγια: Προβλέψιμο κόστος και χαμηλότερες τιμές
Η τάση αυτή αποδίδεται στις χαμηλότερες τιμές των σταθερών τιμολογίων, που ξεκινούν από 8,5 σεντς ανά κιλοβατώρα, έναντι των 15 σεντς που απαιτούν τα κυμαινόμενα με επιδοτήσεις. Η διαφορά τιμής φτάνει έως και το 44%. Παράλληλα, τα σταθερά τιμολόγια προσφέρουν ασφάλεια στις αυξομειώσεις των τιμών, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό εν μέσω της ενεργειακής κρίσης.
Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, επτά σταθερά τιμολόγια στην αγορά προσφέρουν τιμές κάτω από 10 σεντς ανά κιλοβατώρα, ενώ άλλα οκτώ κινούνται κάτω από τα 15 σεντς. Οι διάρκειες κυμαίνονται από 6 έως 12 μήνες, με πάγια χρέωση από 5 έως 10 ευρώ το μήνα.
Νέοι κανόνες για τα σταθερά τιμολόγια
Με βάση την Ευρωπαϊκή Οδηγία, τα σταθερά τιμολόγια δεν θα μπορούν πλέον να έχουν διάρκεια μικρότερη από έναν χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι τα εξάμηνα σταθερά προγράμματα θα μετατραπούν σε κυμαινόμενα χωρίς ρήτρα πρόωρης αποχώρησης.
Πράσινα τιμολόγια και κυβερνητικές επιδοτήσεις
Παρά την ελκυστικότητα των σταθερών προγραμμάτων, μεγάλο μέρος των καταναλωτών παραμένει στα “πράσινα” τιμολόγια, πιθανώς λόγω έλλειψης ενημέρωσης. Η κυβέρνηση, για να διατηρήσει τις τιμές των πράσινων τιμολογίων στα 15 σεντς ανά κιλοβατώρα, αναμένεται να αποφασίσει νέες επιδοτήσεις μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Την ίδια στιγμή, εταιρείες όπως η ΔΕΗ προσφέρουν εκπτώσεις έως 68%, ενώ άλλοι πάροχοι, όπως η Protergia, διατηρούν τις τιμές τους σταθερές σε επίπεδα προηγούμενων μηνών.