Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Σιμιτσής δηλώνει:
«To Περιφερειακό Συμβούλιο εκφράζει τη θλίψη και την ανησυχία του για το γεγονός ότι από τα 14 Πανεπιστήμια, τα οποία έχουν στείλει στο Υπουργείο Παιδείας τις εισηγήσεις τους αναφορικά με το νέο ακαδημαϊκό χάρτη, μόνο το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος εισηγείται κατάργηση τμήματος, ενώ αντίθετα κάποια εισηγούνται και ίδρυση νέων τμημάτων.
Με το σκεπτικό ότι το τμήμα Φυσικής του Κόμβου ΔΙΠΑΕ Καβάλας διαθέτει λίγους φοιτητές, η διοικούσα επιτροπή του ΔΙΠΑΕ εισηγείται κατά πλειοψηφία την κατάργησή του ( σ.σ. είναι το δεύτερο τμήμα της σχολής Θετικών Επιστημών μετά το τμήμα Γεωλογίας που θα κλείσει εφόσον γίνει δεκτή η εισήγηση ). Επίσης, προτείνει να εξεταστεί η βιωσιμότητα των τμημάτων στη Δράμα και να μεταφερθούν οι Σχολές Μηχανικών από τη Θεσσαλονίκη στις Σέρρες. Οι εξελίξεις αυτές αναζωπύρωσαν την ιδέα να ενταχθεί η Σχολή Θετικών Επιστημών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Η τοπική κοινωνία έχει υποστηρίξει σθεναρά στο παρελθόν την ίδρυση του ΔΙΠΑΕ θεωρώντας ότι συμβάλλει στην πνευματική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας. Η δε Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ως αυτοδιοικητικός θεσμός, έχει χρηματοδοτήσει επανειλημμένα τις υποδομές και τον εν γένει εξοπλισμό του πρώην ΤΕΙ ΑΜΘ και συνέβαλε στην επίτευξη υψηλών επιστημονικών και ακαδημαϊκών στόχων (συνεργασία με το CERN, υποτροφίες ερευνητών από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έδρα UNESCO, μεταπτυχιακά τμήματα διαφόρων επιστημονικών κατευθύνσεων κά). Δεν μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι απέναντι στην υποβάθμιση των κόμβων της Καβάλας και της Δράμας.
Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να εξετάσει σοβαρά το μέλλον της Σχολής και των τμημάτων που λειτουργούν στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη εξασφαλίζοντας την επιβίωση και την ισχυροποίησή τους.
Θεωρούμε ότι βεβιασμένες κινήσεις σε ευαίσθητα θέματα παιδείας μόνο αναταραχή δημιουργούν εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας. Στηρίζουμε τη λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Καβάλα και στη Δράμα και ζητούμε όχι μόνο να μην καταργηθεί κανένα τμήμα αλλά να δημιουργηθούν και νέα με σύγχρονο γνωστικό αντικείμενο, που οι απόφοιτοί τους θα κατέχουν όλες τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούν οι σύγχρονοι καιροί».