Στάση αναμονής τηρούν στο εργοστάσιο των Λιπασμάτων καθώς η ΔΕΠΑ δεν δέχεται μεταχρονολογημένες επιταγές για να προμηθεύει με φυσικό αέριο το εργοστάσιο. Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων κ. Γιώργος Θεοφυλακτίδης δήλωσε πως αυτή η τακτική είναι πολλών ετών και τώρα η ΔΕΠΑ ζητάει να αλλάξει αυτή η πρακτική.

Συγκεκριμένα είπε ότι «κινδυνεύουμε πάλι να μείνουμε χωρίς αέριο, με το ποσοστό ασφαλείας 5% που προβλέπει η νομοθεσία. Κατεβήκαμε στην Αθήνα το βράδυ της Πέμπτης, γυρίσαμε το Σάββατο, 250 εργαζόμενοι, να παραστούμε στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έκανε η εταιρεία σε μία απόφαση που είχε προηγηθεί κι έδινε το δικαίωμα στη ΔΕΠΑ να μην δέχεται μεταχρονολογημένες επιταγές. Ένας τρόπος πληρωμής με τον οποίο δουλεύουμε εδώ και 10 χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα έχουν πάρει στη ΔΕΠΑ 400 εκατομμύρια, χωρίς ποτέ να παρουσιαστεί πρόβλημα. Και δυστυχώς αυτήν τη στιγμή η ΔΕΠΑ θέλει να αλλάξει τον τρόπο πληρωμής. Προτείνει έναν τρόπο ο οποίος είναι στη λογική του «τοις μετρητοίς». Πλήρωσε, για αν πάρεις αέριο. Πράγμα το οποίο δεν μπορεί να γίνει γιατί σαν πρώτη ύλη είναι πολύ ακριβή, αναλογικά είναι 40 εκ. το χρόνο την τελευταία 10ετία. Από ‘κει και πέρα ελπίζουμε σήμερα (σ.σ. χθες) περιμένουμε να βγει η απόφαση η οποία θα δίνει το δικαίωμα σε μας να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο να πληρώνουμε και πιστεύουμε ότι ένας τρόπος που 10 χρόνια δεν εκτέθηκε ποτέ η εταιρεία απέναντι στη ΔΕΠΑ. Πιστεύουμε ότι είναι ένας υπόγειος τρόπος που αποσκοπεί στη φτωχοποίηση της Καβάλας, στη δημιουργία άλλων 700 ανέργων. Επτακόσιες οικογένειες κινδυνεύουν αν ισχύσει αυτή η απόφαση».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑΣ

Πρόσθεσε  δε πως «Κρατάμε την οικονομική ζωή του τόπου μέσα από αυτήν την δουλειά. Επτακόσιες οικογένειες προσφέρουν στον τόπο, στην εθνική οικονομία. Λίγες εταιρείες μπορούν να σταθούν, πλέον. Παρ’ όλα αυτά αντέχουμε και θα αντέξουμε όσο χρειαστεί. Τα σχέδια κάποιων, είτε αποσκοπούν στο χώρο των εγκαταστάσεων, είτε στο κλείσιμο του εργοστασίου για λόγους ανταγωνισμού, είτε οτιδήποτε άλλο, θα μας βρούνε μπροστά τους κι απέναντι. Θα αγωνιστούμε να κρατήσουμε το εργοστάσιο ανοιχτό. Το εργοστάσιο ανήκει σε μας, όλους αυτούς που τόσα χρόνια χτίσαμε τη ζωή μας μέσα σ’ αυτό».

Για τη σχέση τους με τους εργαζόμενους που είχαν απολυθεί κι επέστρεψαν στην εργασία τους, είπε ότι «είναι σε καλό επίπεδο, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα και δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Από τη στιγμή που ο εργοδότης τους πήρε και τους απασχολεί, από ‘κει και πέρα το θέμα δεν είναι δικό μας. Το θέμα είναι του εργοδότη και των υπόλοιπων εργαζομένων. Για μας δεν είναι πρόβλημα η επιστροφή τους. Για μας το μεγάλο πρόβλημα είναι το κλείσιμο του εργοστασίου. Μπορούμε όλοι εκεί μέσα να συμβιώσουμε».

Πηγή:Εφημερίδα Καβάλα

Προηγούμενο άρθροΤσίπρας: Δεν θα γίνουν εθνικές και ευρωεκλογές μαζί, αν και πολλοί με έχουν «γαργαλήσει»
Επόμενο άρθροΠετυχημένος και φέτος ο αγώνας δρόμου στο Περιαστικό Δάσος Καβάλας