Πάρα πολλά και έντονα είναι τα παράπονα τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τις διακοπές νερού λόγω οφειλής στο δήμο Καβάλας.
Η νέα διοίκηση στη ΔΕΥΑ Καβάλας εφαρμόζει αλλη τακτική στο θέμα των διακοπών.
Απο την άλλη πολλοί ειναι οι Καβαλιώτες που λόγω ανεργίας αδυνατούν να πληρώσουν το νερό και αυτό τους φέρνει καθημερινά σε σύγκρουση με την Δήμαρχο Καβάλας που δέχεται πιέσεις για να παρέμβει άμεσα και να ηρεμήσει τα πνεύματα.
Εξηγήσεις όμως δίνει και ο Προέδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ Νίκος Ξανθόπουλος για τις διακοπές νερού σε οφειλέτες της επιχείρησης
Ειδοποιήσεις τουλάχιστον 2 φορές έστειλε στους οφειλέτες της η ΔΕΥΑΚ έτσι ώστε να συμμορφωθούν και να διακανονίσουν τις οφειλές τους, διαφορετικά η επιχείρηση θα προχωρήσει στην διακοπή υδροδότησης στους ασυνεπείς καταναλωτές της. Ο πρόεδρος της επιχείρησης κ. Νίκος Ξανθόπουλος δήλωσε ότι πρέπει να διαφυλάξουν την λειτουργία της επιχείρησης που έχει ανταποδοτικό και όχι κερδοσκοπικό χαρακτήρα.
«Θα πρέπει να πούμε εισαγωγικά ότι σαν ΔΕΥΑΚ αυτό που έχουμε κάνει είναι ότι έχουμε στείλει επιστολές σε όλους αυτούς τους ανθρώπους – πελάτες μας οι οποίοι είχαν εκκρεμότητες οικονομικές. Έχουν σταλεί δύο τουλάχιστον ειδοποιήσεις σε όλους αυτούς οι οποίοι είχαν οφειλές προς τη ΔΕΥΑΚ. Να πω ότι δεν υπάρχει τάξη μεγέθους ποσού όπου από ένα ποσό και πάνω κάνουμε ή δεν κάνουμε διακοπές. Σύμφωνα με τον κανονισμό της ΔΕΥΑΚ ένας λογαριασμός να είναι καθυστερημένος, η ΔΕΥΑΚ μπορεί να διακόψει την παροχή. Βεβαίως αυτό δεν το έχουμε κάνει σε καμία περίπτωση. Αυτό λοιπόν που συμβαίνει τώρα εξαιτίας των διακοπών που κάναμε την περασμένη εβδομάδα στην οδό Κολοκοτρώνη ή στην Παναγία και στο Παληό, είναι ότι προηγήθηκαν οι αποστολές και οι ειδοποιήσεις τουλάχιστον δύο από το τμήμα των υδρομετητρητών και αμέσως μετά αυτό που κάναμε, στις 13 Δεκεμβρίου οι ειδοποιήσεις Παναγία και Κολοκοτρώνη, και 23 Νοεμβρίου στο Παληό, δεν κάναμε όμως καμία διακοπή μέσα στο Δεκέμβρη λόγω των διακοπών, όσοι όμως δεν ήρθαν να κάνουν διακανονισμό, δεν μας άφησαν άλλο περιθώριο παρά να κάνουμε διακοπές. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν έλαβαν υπόψιν αυτές τις τελευταίες προσπάθειες καλέσματος διακανονισμού.
Από εκεί και πέρα δεν μπορούμε και εμείς να συνεχίσουμε αυτή την κατάσταση. Θα προχωρούμε σταδιακά, πάντα ενημερώνοντας και το τονίζω, τους καταναλωτές ώστε να έρθουν έγκαιρα και να κάνουν τον όποιο διακανονισμό. Όσοι από αυτούς δεν το κάνουν, και αυτή την εβδομάδα θα προχωρήσουμε σε διακοπές αλλά και αυτό θα κάνουμε στο μέλλον μια και δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.
Το λέω αυτό και βέβαια αυτός που το ακούει πρώτα σκέφτεται ότι ο Ξανθόπουλος γίνεται δυσάρεστος. Και φυσικά μπορεί να γίνομαι δυσάρεστος. Αλλά εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάξουμε την λειτουργία της ΔΕΥΑΚ. Η ΔΕΥΑΚ για να εξακολουθήσει να λειτουργεί πρέπει να βγάζει τα κόστη της τα οποία είναι ήδη επιβαρυμένα. Και έχω πει γιατί. Μόνο η εξυπηρέτηση των δανείων που οι προηγούμενες διοικήσεις έχουν πάρει είναι της τάξεως του 1 δις. Ευρώ. Οφειλές προς τη ΔΕΗ, έργο των Χιλίων. Να μην τα ξαναπούμε. Αλλά επειδή η ΔΕΥΑΚ έχει και έναν ανταποδοτικό χαρακτήρα, δεν μπορεί αυτή η ανταποδοτικότητα να μην υπηρετείται. Δηλαδή αν δεν λειτουργήσει σωστά η επιχείρηση για να βγάλει τις υποχρεώσεις της, δηλαδή δανεισμούς, επενδύσεις, αλλαγές στον πεπαλαιωμένο εξοπλισμό, δεν μπορεί να έχει έσοδα 80 ενώ θα έπρεπε αυτό το νούμερο να είναι 100. Αυτά τα 20 από κάπου πρέπει να τα βρει. Άρα καταλαβαίνουμε ότι όταν εμείς πηγαίνουμε για Χ λόγους πολιτικής σκοπιμότητας για να μην γίνει ο Ξανθόπουλος δυσάρεστος και κλείνουμε τα μάτια σε μια τρύπα, σε ένα άνοιγμα τριών εκ,. ευρώ περίπου, καταλαβαίνετε ότι το νούμερο αυτό είναι στο 40% των προσδοκώμενων εσόδων της επιχείρησης.
Γύρω στα 7,5 εκ. έχουμε προσδοκώμενα έσοδα που δεν θα τα πιάσουμε βέβαια λόγω της κρίσης. Και αυτό το καταλαβαίνουμε. Δεν μπορούμε όμως να κλείνουμε τα μάτια σε 3 εκ. περίπου έσοδα, έσοδα που δεν έχει κανείς τίποτε, χρόνια τώρα, δεκαετίες οφειλών….όταν ένα νοικοκυριό φτάνει να οφείλει 5000 ευρώ αυτό το νοικοκυριό έχει να πληρώσει νερό από την εποχή Αθανασιάδη. Αυτό είναι ντροπή. Είναι άδικο. Είναι συμπεριφορά απαράδεκτη και εν πάσει περιπτώση δεν είναι σωστό για αυτούς που πληρώνουν. Δεν μπορούμε να μιλάμε συνέχεια για τους ασυνεπείς και να ξεχνάμε τους συνεπείς, και να διακινδυνεύουμε την λειτουργία της ΔΕΥΑΚ εξαιτίας αυτού του λόγου. Το λέω και πάλι. Αν δεν εξυπηρετήσουμε την οφειλή που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες διοικήσεις προς τη ΔΕΗ τότε εμείς δεν θα έχουμε ρεύμα. Πως θα έρθει το νερό από τις πηγές Βοιράνης στην κατοικία μου, στην Κολοκοτρώνη, όπου ανοίγω τη βρύση, πηγαίνω στην τουαλέτα να κάνω μπάνιο και ναι, έχω νερό. Το κόστος μετράμε εμείς. Αυτό κάνουμε, δεν κάνουμε κάτι άλλο. Δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα η επιχείρηση. Έχει όμως κοινοφελή ανταποδοτικό χαρακτήρα. Και αυτή η ωφέλεια, η ανταποδοτικότητα και η κοινωφελής λειτουργία της πρέπει να διασφαλισθεί. Οι βιολογικοί πρέπει να λειτουργούν. Τα αντλιοστάσια πρέπει να λειτουργούν. Είναι αδιανόητο για εμάς να επιτρέψουμε κάποιο ατύχημα, κάποιο περιστατικό σε όλο αυτό το κύκλωμα που ξεκινά και εξυπηρετεί νοικοκυριά από την Λυδία μέχρι την Λεύκη και από το Πολύνερο μέχρι το Παληό. Αυτά πως θα λειτουργήσουν. Το κόστος είναι αμείλικτο. Και εμείς εκεί πρέπει να παλέψουμε, να προσπαθήσουμε για να διαφυλάξουμε την λειτουργία της επιχείρησης.
Η διοίκηση Σιμιτσή είχε κάνει την επιλογή για τους δικούς της λόγους αυτό το κόστος να το καλύψει μέσα από δανεισμούς. Εγώ δεν είμαι αυτής της λογικής. Η διοίκηση της κ. Τσανάκα δεν έχει την λογική δανείζομαι για να πληρώσω τα κόστη λειτουργίας. Μπορούμε πάρα πολλά πράγματα να κάνουμε με νοικοκυριό. Και τι σημαίνει νοικοκυριό; Να εξορθολογίσουμε τα κόστη. Δαπάνες δηλαδή που μπορούμε να αποφύγουμε τις αποφεύγουμε. Κλείσαμε για παράδειγμα το γραφείο των υδρομετητρητών στη Δημοτική Αγορά Καβάλας από 31-1. Μας επιβάρυνε με 10 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο. Το κλείνουμε. Μαζευόμαστε. Μαζεύουμε τα κόστη μας. Και άλλες τέτοιου είδους κινήσεις θα κάνουμε. Διότι δεν γίνεται διαφορετικά. Ψηφίσαμε έγκαιρα και αυτό είναι σημαντικό για τη ΔΕΥΑΚ μια και αυτό συνέβη για πρώτη φορά από 35 χρόνια περίπου, προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα έγκαιρα, ώστε να πάμε σε διαγωνισμούς. Με τη διαδικασία των διαγωνισμών θα κατεβάσουμε το κόστος. Και νομίζω ότι αυτό το καταλαβαίνει ο καθείς. Διότι όταν τις προμήθειες σου τις κάνει μέσα από διαγωνισμό και όχι από ανάθεση απευθείας, μειώνεις τα κόστη. Εκεί υπάρχει τεράστιο πεδίο δουλειάς να γίνει από εμάς και προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε».