Η πρώτη ημέρα του Μαΐου είναι συνδεδεμένη, πέρα από τους αγώνες για τα δικαιώματα των εργαζομένων, με ανοιξιάτικα αρώματα και λουλουδένια στεφάνια. Τα έθιμα και οι δράσεις που συνοδεύουν τη μέρα της Πρωτομαγιάς ξεκινούν από τα βάθη της ανθρώπινης παράδοσης και περνούν από γενιά σε γενιά.
Ο Μάιος είναι ο 5ος μήνας του χρόνου που – στην Ελλάδα, τη Ρώμη και μέχρι το Βυζάντιο- ήταν αφιερωμένος στον ετήσιο εορτασμό της θεάς της γονιμότητας και της γεωργίας, Δήμητρας.
Η κόρη της, Περσεφόνη, που έρχεται από τον Κάτω Κόσμο αυτόν τον μήνα, από τον Άδη -σύζυγό της, ήταν ο λόγος για τη γιορτή των Ανθεστηρίων, της μεγαλόπρεπης πομπής προς τα ιερά για να προσφέρουν άνθη. Το μαγιάτικο στεφάνι που φτιάχνεται παραδοσιακά από άνθη των αγρών δεν είναι μόνο ελληνικό έθιμο. Ο συμβολισμός είναι παντού ο ίδιος: αναγέννηση της φύσης με την άνοιξη, γεγονός που θέλουν οι άνθρωποι να φέρουν και στα σπίτια τους.
Αυτή τη μέρα συνηθίζεται να κρεμάμε στις εξώπορτες ή τα μπαλκόνια μας το μαγιάτικο στεφάνι. Τα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσει κανείς για να φτιάξει μόνος του ένα μαγιάτικο στεφάνι δεν είναι πολλά. Αρχικά πάρτε δύο μεταλλικές κρεμάστρες από λεπτό σύρμα, ή μία κληματόβεργα ή ένα ευλύγιστο κλαδί σχηματίστε έναν κύκλο και δέστε τις άκρες με μία ταινία ή ένα κομμάτι σπάγκο.
Στη συνέχεια δέστε σε ματσάκια τα λουλούδια που έχετε μαζέψει από τον κήπο σας ή από τις γλάστρες στη βεράντα σας και σταθεροποιείστε τα πάνω στο στεφάνι που έχετε φτιάξει δένοντας τα με σπάγκο ή κλωστή. Αν θέλετε μπορείτε να στολίσετε το λουλουδένιο στεφάνι σας με κορδέλες και άλλα διακοσμητικό. Αφού έχετε ολοκληρώσει τα παραπάνω βήματα το μαγιάτικο στεφάνι σας είναι έτοιμο.