Έχοντας την άποψη ότι οι καπναποθήκες είναι μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Καβάλας, η σημερινή διοίκηση του Δήμου, από τα πρώτα βήματα της θητείας της, ασχολήθηκε με τη διάσωση, την αποκατάσταση και την επανάχρηση αυτών των εμβληματικών κτηρίων.

Με αφορμή σχετική Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022, υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Καβάλας συμμετέχει στο Πρόγραμμα που υλοποιείται από ερευνητική ομάδα καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, και στελεχών της εταιρείας Rocket Path P.C. Η έρευνα έχει ως τίτλο: «Ανάπλαση περιοχών, επανάχρηση κτηρίων, επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης καπναποθηκών Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, με την χρήση τεχνολογίας Blockchain».

Το Πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, στοχεύει στη δημιουργία πλαισίου παρεμβάσεων για την ανάπλαση των καπναποθηκών που υπάρχουν στην Καβάλα, την Δράμα και την Ξάνθη, την επανάχρησή τους και τη δυναμική ένταξή τους στη σύγχρονη ζωή των πόλεων.

Πέραν, όμως του εν λόγω προγράμματος, που αφορά στην καπναποθήκη του πρώην κτηρίου ΕΟΚ (όπου στεγάζεται το Μουσείο Καπνού και Δημοτικές Υπηρεσίες), το ενδιαφέρον του Δήμου έχει εκφραστεί ποικιλοτρόπως για το σύνολο των καπναποθηκών, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέες, ανήκουν σε ιδιώτες και, μένοντας αναξιοποίητες, καταστρέφονται από τις καιρικές συνθήκες και τον χρόνο.

Μόλις λίγους μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της (Δεκέμβρης 2019), η διοίκηση του Θόδωρου Μουριάδη απευθύνθηκε στην υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στην οποία κατέθεσε πλήρη φάκελο της υπάρχουσας κατάστασης και ζήτησε την αρωγή του Υπουργείου στην προσπάθεια του Δήμου να προστατέψει και να αναδείξει αυτήν την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Καβάλας.

Στη συνέχεια, ο Δήμος δήλωσε προς το Υπουργείο Πολιτισμού την στήριξή του στην γνωστή πρόταση του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού, για την διάσωση των καπναποθηκών.

Μάλιστα, οι ενέργειες αυτές απέφεραν δύο επισκέψεις του υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη (27/9/2020 και 15/9/2021), ο οποίος ξεναγήθηκε στην πόλη και έλαβε γνώση του μεγέθους τόσο της αξίας των κτηρίων και των κτηριακών συγκροτημάτων, όσο και των φθορών που έχουν υποστεί, καθώς και του γεγονότος ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς και η υπάρχουσα νομοθεσία απαιτούν παρεμβάσεις από την κεντρική διοίκηση του κράτους. Για το ίδιο θέμα υπήρξε και συνάντηση του δημάρχου με τον υφυπουργό στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2021.

Η διοίκηση του Δήμου έχει βάλει εξ αρχής στις προτεραιότητές της το θέμα της αξιοποίησης των καπναποθηκών και συνεχίζει, σε συνεργασία με κυβερνητικούς παράγοντες και επιστήμονες, να διερευνά και να προτείνει λύσεις.

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση του Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη, με τον Δήμαρχο Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμο
Επόμενο άρθροΟ ΕΛΓΑ αποδέχτηκε αίτημα για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων ζημιών, που υπέστησαν παραγωγοί στο Δήμο Παγγαίου