Η Πρωταπριλιά είναι η μέρα που οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο επιδίδονται σε αθώα ψέματα και φάρσες, συνεχίζοντας μια παράδοση που έχει τις ρίζες της αιώνες πίσω. Η ιστορία του εθίμου εκτείνεται από τους αρχαίους Κέλτες, που επέστρεφαν από το ψάρεμα με ψεύτικες ιστορίες για μεγάλα ψάρια, μέχρι τους Γάλλους του 16ου αιώνα, που χρησιμοποιούσαν φάρσες για να κοροϊδέψουν όσους επέμεναν να γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου.
Από τα μέσα του 20ού αιώνα, τα ΜΜΕ και αργότερα το διαδίκτυο έδωσαν νέα διάσταση στην Πρωταπριλιά, με ορισμένες φάρσες να γίνονται τόσο πειστικές που ξεγέλασαν εκατομμύρια ανθρώπους.
Διάσημες πρωταπριλιάτικες φάρσες που έμειναν στην ιστορία
• Η συγκομιδή σπαγγέτι (1957): Το BBC παρουσίασε ρεπορτάζ που έδειχνε Ιταλούς αγρότες να μαζεύουν σπαγγέτι από δέντρα, κάνοντας πολλούς να αναρωτηθούν αν τα μακαρόνια φυτρώνουν στη φύση.
• Η συντέλεια του κόσμου (1940): Ραδιοφωνικός σταθμός στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ μετέδωσε πως την επόμενη μέρα στις 3 μ.μ. ο κόσμος θα καταστραφεί. Ο πανικός που προκλήθηκε ήταν τόσο μεγάλος, που ο υπεύθυνος της φάρσας απολύθηκε.
• Το παγόβουνο στο Σίδνεϊ (1978): Ένας Αυστραλός εκατομμυριούχος ρυμούλκησε στο λιμάνι ένα «παγόβουνο», το οποίο τελικά αποδείχτηκε πως ήταν ένα πλοίο καλυμμένο με αφρό.
Αν και οι πρωταπριλιάτικες φάρσες σήμερα γίνονται με περισσότερο χιούμορ και λιγότερη παραπλάνηση, εξακολουθούν να είναι μια διασκεδαστική υπενθύμιση ότι λίγη φαντασία και ένα καλό αστείο μπορούν να φωτίσουν την καθημερινότητα.