Τι αναφέρουν γιατροί από τις ΗΠΑ που αξιολόγησαν 28χρονη ασθενή και διεξήγαγαν μελέτη σε άλλους 86 εθελοντές.
Είναι καλά γνωστό ότι η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός μπορεί να οδηγήσει σε χίλια-δυο νευρολογικά συμπτώματα και διαταραχές, που κυμαίνονται από απώλεια γεύσης και όσφρησης μέχρι «θόλωμα» του μυαλού και ψυχώσεις. Τώρα, μια νέα μελέτη δείχνει πως υπάρχει μία ακόμα δυνητική συνέπεια: η προσωποαγνωσία.
Οι περισσότεροι εξ ημών πιθανώς άκουσαν για πρώτη φορά τη νόσο πέρυσι το καλοκαίρι, όταν ανακοίνωσε ότι πάσχει από αυτήν ο Μπραντ Πιτ.
Ο διάσημος αμερικανός ηθοποιός είχε πει ότι παλεύει με αυτήν όλη του τη ζωή, καθώς δεν του επιτρέπει να αναγνωρίσει ή να θυμάται πρόσωπα. Είχε επίσης αποκαλύψει ότι φοβάται πως θα έχει παρεξηγηθεί πλείστες όσες φορές από ανθρώπους που θα νόμιζαν ότι είναι απόμακρος ή ότι δεν τους σέβεται.
Η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι στους πάσχοντες πρέπει πλέον να προστεθούν και μερικοί ασθενείς με επίμονα συμπτώματα της COVID-19.
Την συσχέτιση αυτή έφεραν στο φως επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Dartmouth, στο Νιου Χάμσαϊρ. Οι επιστήμονες δημοσιεύουν στην ιατρική επιθεώρηση Cortex την περίπτωση της Annie, μιας 28χρονης η οποία νόσησε από COVID-19 τον Μάρτιο του 2020. Αναφέρουν επίσης τα ευρήματά τους από 86 άλλους ασθενείς.
Δύο μήνες μετά την COVID-19
Όπως εξηγούν, η νεαρή ασθενής τους παρατήρησε για πρώτη φορά ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες με την αναγνώριση οικείων προσώπων δύο μήνες μετά την αρχική λοίμωξη. Ήταν η εποχή που παρουσίαζε υποτροπή διαφόρων συμπτωμάτων της COVID, μεταξύ των οποίων και οι δυσκολίες αυτές.
Η Annie παρατήρησε ότι η προσωποαγνωσία της δεν βελτιωνόταν με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, απευθύνθηκε στους γιατρούς για αξιολόγηση. Εκείνοι την υπέβαλλαν σε δύο διαφορετικά τεστ αναγνώρισης οικείων προσώπων. Ύστερα συμπλήρωσε δύο άλλα τεστ, που αφορούσαν αναγνώριση αγνώστων προσώπων.
Σε όλα είχε σαφείς ενδείξεις διαταραχής. Όχι μόνο δυσκολευόταν να αναγνωρίσει τους οικείους της, αλλά της ήταν πολύ δύσκολο και να μάθει νέα πρόσωπα. Αντιθέτως, είχε φυσιολογικά αποτελέσματα σε τεστ που αξιολογούσαν:
Την ανίχνευση προσώπων
Την αντίληψη της ταυτότητας ενός ατόμου
Την αναγνώριση αντικειμένων
Την αναγνώριση μυρωδιών
Την μη-λεκτική μνήμη
Όπως γράφουν οι γιατροί, η προσωποαγνωσία συχνά συνυπάρχει με δυσκολίες πλοήγησης στον χώρο. Όντως, η Annie τους ανέφερε πως από τότε που αρρώστησε από τον κορωνοϊό έχει σημαντικά μειωμένες δεξιότητες πλοήγησης στον χώρο.
Επαλήθευση
Οι γιατροί θέλησαν να μάθουν εάν αντιμετώπιζαν ανάλογα προβλήματα και άλλοι ασθενείς που είχαν περάσει την COVID-19. Έτσι, ρώτησαν σχετικώς:
54 ασθενείς τους, που είχαν επίμονα συμπτώματα (long COVID) επί 12 εβδομάδες ή περισσότερο μετά την αρχική λοίμωξη
32 ασθενείς, που είχαν αναρρώσει πλήρως μετά την αρχική COVID
Οι ασθενείς με την long COVID είχαν ηλικία 22 έως 74 ετών (μέση ηλικία: 45 έτη). Το 83% ήσαν γυναίκες. Η αρχική λοίμωξη τους είχε προκαλέσει ήπια έως σοβαρά συμπτώματα, αλλά μόνο δύο νοσηλεύθηκαν στο νοσοκομείο. Κανένας τους όμως δεν διασωληνώθηκε.
Αντίστοιχα, οι ασθενείς που είχαν αναρρώσει πλήρως είχαν ηλικία 21-59 ετών (μέση ηλικία: 39 ετών). Το 47% ήσαν γυναίκες. Τα συμπτώματά τους ήταν ήπια έως μέτρια και κανένας δεν είχε νοσηλευθεί στο νοσοκομείο.
Οι ερευνητές έθεσαν στους εθελοντές τους 17 ερωτήματα που αφορούσαν την οπτική αντίληψη και τις νοητικές λειτουργίες. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονταν ερωτήματα για την προσωποαγνωσία. Όπως διαπίστωσαν, σε όσους είχαν long COVID υπήρχε σαφής διαφορά πριν και μετά τον κορωνοϊό στις απαντήσεις που έδωσαν σε 12 από τις 17 ερωτήσεις. Μεταξύ αυτών των ερωτήσεων συμπεριλαμβανόταν και η αναγνώριση προσώπων.
«Πολλοί από τους εθελοντές μας δυσκολεύονταν να οπτικοποιήσουν στο μυαλό τους την οικογένεια και τους φίλους τους. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που συχνά βλέπουμε στους ασθενείς με προσωποαγνωσία», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Brad Duchaine, καθηγητής Νοητικής Νευροεπιστήμης στο Dartmouth.
Τα ευρήματα αυτά, τονίζει, υπογραμμίζουν τις δυσκολίες στην αναγνώριση προσώπων και στην πλοήγηση στον χώρο από την COVID-19. Πρέπει, όμως, να επαληθευτούν σε μεγαλύτερες μελέτες. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να εξακριβωθεί εάν απαιτούνται παρεμβάσεις που θα μειώσουν τον αντίκτυπό τους στην ζωή των πασχόντων.
Φωτογραφία: iStock