Στο ίδιο έργο θεατές, γινόμαστε κάθε χρόνο ενόψει του Πάσχα στην κεντρική πλατεία Ξάνθης, διάστημα κατά το οποίο «Μάρτυρες του Ιεχωβά» προσπαθούν να προσελκύσουν και να προσηλυτίσουν «πατώντας» σε ευαίσθητα θέματα καθημερινά, όπως το άγχος, τα προβλήματα, η οικονομική κρίση και άλλα.
Σαφώς και δεν τίθεται ζήτημα θρησκευτικών πεποιθήσεων, καθώς όλοι σεβόμαστε την ανεξιθρησκεία και το δικαίωμα του καθενός να πιστεύει όπου θέλει, ωστόσο το αγκάθι στην όλη ιστορία είναι ο «ανορθόδοξος» τρόπος προσέγγισης των συμπολιτών μας προκειμένου να τους πείσουν για τα όσα «πρεσβεύουν».
Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, ο οποίος ανέφερε επακριβώς ότι «αν είναι για το θέμα του άγχους, που σήμερα ούτως ή άλλως ο περισσότερος κόσμος διακατέχεται από το αίσθημα αυτό, αν είναι Χριστιανός θα πρέπει να απευθυνθεί σε έναν πνευματικό. Δηλαδή θα του…αφαιρέσουν το άγχος κουβεντιάζοντας στην πλατεία; Τι άλλη βοήθεια θα μπορούσαν να του δώσουν;»
«ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΤΟ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙ ΛΥΣΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ Ή Η ΚΥΡΙΑ ΣΤΗΝ…ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ»
«Εγκαινιάσαμε χθες ένα πρόγραμμα, σε μηνιαία βάση. Η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» (που είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση της Εκκλησίας) και τα καταστήματα «ΜΑΣΟΥΤΗ» συμμετέχουν στο πρόγραμμα για την μηνιαία ενίσχυση συμπολιτών μας με τρόφιμα. Δώσαμε ήδη χθες τα πρώτα. Από την επόμενη εβδομάδα και την Μ. Εβδομάδα, θα δώσουμε τα δέματα για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, προκειμένου να μην τους λείψει τίποτα το Πάσχα. Επίσης καθημερινά το φιλόπτωχο δίνει σε όποιον περάσει από εκεί, το Τραπέζι της Αγάπης λειτουργεί, η Μονάδα λειτουργεί και σε περίπου δύο μήνες θα λειτουργήσει σε 24ωρη βάση. Οι κατασκηνώσεις ετοιμάζονται ήδη να λειτουργήσουν για 450 παιδιά. Μέσα σε όλες αυτές τις δύσκολες περιόδους που ζούμε, προσπαθούμε να κρατήσουμε τις δομές που δημιουργήσαμε και δεν είναι κάτι εύκολο αυτό. Αυτά όσον αφορά το υλικό κομμάτι. Τώρα για το πνευματικό κομμάτι, δεν θα μας το λύσει ο κύριος ή η κυρία, ο νεαρός ή η νεαρή που είναι στην πλατεία. Προσωπικά θα μιλήσω και με τον Αστυνομικό Διευθυντή σχετικά με το αν μπορούν να ενοχλούν τον καθένα. Σίγουρα έχουμε και είναι σεβαστή η ανεξιθρησκεία. Μπορούν όμως να στέκονται και να ενοχλούν ανθρώπους στην πλατεία; Δεν μπορεί να παρενοχλούν τον λαό. Γιατί αυτή η παρενόχληση θεωρείται προσηλυτισμός. Δεν μπορείς να ενοχλείς τον άλλο. Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν πήγε ποτέ να ενοχλήσει κανέναν. Λέει: «Εδώ είμαι και τους δέχομαι όλους», αλλά δεν πάει να γίνει ενοχλητική σε κανέναν».
«Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΙ – ΕΔΩ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΡΟΣΗΛΥΤΙΣΜΟΥ»
«Ο καθένας έχει δικαίωμα να πιστεύει ο,τι θέλει και το σεβόμαστε αυτό. Εδώ όμως μιλάμε για προσπάθεια προσηλυτισμού. Για αυτό και εγώ θα το αναφέρω στον Αστυνομικό Διευθυντή για να λάβουν τα μέτρα τους» συνέχισε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, τονίζοντας παράλληλα ότι «έχουμε Δόξα τω Θεώ, πολύ καλούς πνευματικούς που μπορούν να καθίσουν και να κουβεντιάσουν το θέμα του καθενός, αλλά όχι στο…πόδι και μάλιστα με έναν άνθρωπο που κοιτά να προσεγγίσει και να εξασφαλίσει οπαδούς. Αυτοί συμπληρώνουν καρτέλα με το τι έργο πρόσφεραν στην οργάνωση, σε μηνιαία βάση. Δεν μπορεί λοιπόν ο Ρόσελ, ένας Εβαιοαμερικανός να μας πει τον προπερασμένο αιώνα, ότι «κοιμόταν η Οικουμένη και ο Χριστιανικός κόσμος για 18 αιώνες» και έρχεται τώρα να μας πει ότι «ήρθε η ώρα να ξυπνήσουμε».
«ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΗ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΧΙΛΙΑΣΤΩΝ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ»
Κλείνοντας ο ίδιος σημείωσε ότι «στα χωριά που πηγαίνουν είναι πολύ πιο εύκολη η αντιμετώπισή τους. Εκεί όταν εμφανιστεί ομάδα χιλιαστών, ο παππάς χτυπά την καμπάνα και τους ακολουθεί. Σε όποιο σπίτι πηγαίνουν ο Ιερέας φωνάζει ότι είναι «Ιεχωβάδες». Αυτό γίνεται σε δυο – τρία – πέντες σπίτια, βλέπουν ότι δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος, οπότε και αναγκάζονται να φύγουν. Όμως στα χωριά η επικοινωνία του ιερέως με τον λαό είναι σε προσωπική βάση».
Πηγή:thraki.com.gr