Δεν παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γραμμένος επειδή διαφωνούσε με την συνένωσή του με τα ΤΕΙ Σερρών, Θεσσαλονίκης και Αν. Μακεδονίας Θράκης, αλλά για λόγους διαδικασίας, όπως δήλωσε ο πρύτανης του ΤΕΙ ΑΜΘ κ. Δημήτρης Μπαντέκας.
Για το όλο θέμα που δημιουργήθηκε με την αρνητική στάση της Νέας Δημοκρατίας στην συνένωση των Ιδρυμάτων είπε ότι «είναι μια δήλωση που έκανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι δεν συμφωνεί μ’ αυτές τις συνενώσεις και όταν θα έρθει στην εξουσία θα τις καταργήσει. Εκεί βασίστηκαν μετά, στην παραίτηση του προέδρου του Διεθνούς Πανεπιστημίου κ. Γραμμένου και δηλώνουν ότι παραιτήθηκε διότι διαφωνεί με τη συνένωση και είναι κάθετα αντίθετος, τα οποία όλα αυτά δεν τα έχει πει. Έκανε μία παραίτηση προφανώς επειδή θα γίνει το νέο Ίδρυμα, θα δημιουργηθεί μία νέα Διοικούσα, γιατί ο κ. Γραμμένος δεν ήταν εκλεγμένος, ήταν διορισμένος. Λογικό είναι όταν θα γίνει κάτι καινούργιο, όπως γίνεται κι όταν αλλάζεις μία κυβέρνηση, όλοι οι διοικητές, όλοι οι διορισμένοι υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους προφανώς για να διευκολύνουν το έργο του νέου υπουργού ή της νέας κατάστασης. Ο κ. Γραμμένος δεν εμφανίστηκε ποτέ στις συνεδριάσεις που είχαμε. Δεν διαφώνησε ποτέ, δεν μας έστειλε κάποιο έγγραφο που να λέει ότι διαφωνεί και γι’ αυτό δεν έρχεται. Χωρίς να γνωρίζουν το κείμενο που έστειλε στον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου, βγήκαν όλοι και είπαν ότι διαφωνεί κι ότι αυτά δεν είναι σωστά πράγματα και δεν έχουν γίνει μελέτες, ότι είναι στο πόδι γραμμένα κι αυτά που λέει ο βουλευτής Δράμας κ. Κυριαζίδης. Ο κ. Κυριαζίδης, όμως, δεν ήρθε ποτέ να ρωτήσει αν κάναμε μελέτες, αν ασχοληθήκαμε. Για κάθε τμήμα που θα δημιουργηθεί, υπάρχει ένας ολόκληρος τόμος που έχουμε κάνει εδώ κι ένα χρόνο, αναλυτικός. Τεχνολογική μελέτη βιωσιμότητας, ποια κτήρια θα χρησιμοποιηθούν, ποια η υλικοτεχνική υποδομή, ποιους καθηγητές έχει, ποιους χρειάζεται ακόμη, τι χρηματοδότηση χρειάζεται. Αναλυτικότατη. Έχουμε κάνει αξιολόγηση στο ΤΕΙ Καβάλας και στα άλλα ΤΕΙ και μάλιστα πήραμε καλύτερο βαθμό από άλλα Πανεπιστήμια. Το να βγαίνεις και να λες πράγματα χωρίς να τα έχεις ψάξει, στο τέλος εκτίθεσαι από μόνος σου. Και τι θα κάνει τώρα ο κ. Κυριαζίδης; Θα πάει στη Βουλή την ώρα που θα τεθεί το νομοσχέδιο και θα επί όχι στην ίδρυση πανεπιστημιακών τμημάτων στη Δράμα; Θα σηκώσει το χέρι και θα επί όχι εγώ δεν θέλω; Αυτό είναι το όνειρό του για την πόλη του;
Εμείς παλεύουμε για το Ίδρυμα, φτάσαμε σε ένα πολύ καλό σημείο. Ευελπιστούμε τέλος Φεβρουαρίου να ψηφιστεί το νομοσχέδιο κι από ‘κει και πέρα ο κόσμος θα κρίνει αν πράξαμε σωστά ή όχι».
ΕΚΤΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ
Όσο για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης που το όνομά του ενεπλάκη στην όλη συζήτηση, ο κ. Μπαντέκας απάντησε ότι «έχει στα χέρια του ο κ. Κυριαζίδης κάποια μελέτη και δεν το λέει; Δεν μπορώ να καταλάβω αυτήν την εμμονή. Δεν γινόταν. Το Δημοκρίτειο έχει άλλες προτεραιότητες, το έχουν πει. Οι προτεραιότητά τους είναι να πάρουν τα 8 καινούργια τμήματα, όπως ανακοίνωσαν και τον υπουργό, και μετά θα συζητούσαν και το ΤΕΙ. Έχουν πάρει απόφαση οι άνθρωποι εδώ και έναν χρόνο ότι σταματούν τις συνομιλίες εφόσον ο υπουργός δεν έχει κάνει κάποια επιτροπή. Από τότε το Δημοκρίτειο δεν ενδιαφέρθηκε να συζητήσει.
Εγώ δεν θα κρίνω την εμμονή του καθενός αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να βοηθήσουμε τον τόπο μας να πάει μπροστά. Είναι συγκυρία να γίνει το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Θα γίνει Πανεπιστήμιο στην Καβάλα και στη Δράμα. Τριάντα χρόνια αυτές οι δύο πόλεις προσπαθούν να κάνουν πανεπιστήμιο. Έρχεται τώρα το πανεπιστήμιο και λέμε δεν το θέλουμε; Δεν ξέρω τι άλλο να πω».
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ
Και για να γίνει κατανοητή η αναβάθμιση, είπε ότι «στην Καβάλα θα δημιουργηθούν έξι καινούργια τμήματα. Το τμήμα Φυσικό, το Χημικό, η Πληροφορική, το Γεωλογικό, τμήματα καθαρά πανεπιστημιακά. Η παλιά φυσικομαθηματική που λέγαμε, τώρα λέγεται σχολή Θετικών Επιστημών. Θα δημιουργηθούν άλλα δύο τμήματα Οικονομικά. Διοικητικής Επιστήμης- Τεχνολογίας, όπως είναι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Λογιστικής Χρηματοοικονομικής. Θα έχουν πολύ υψηλές βάσεις όλα τα τμήματα. Όπως επίσης θα δημιουργηθούν και δύο τμήματα εκτός μηχανογραφικού. Ένα το Μηχανικών Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, πενταετούς φοιτήσεως, με δίδακτρα, αγγλόφωνο για ξένους φοιτητές. Στην Καβάλα θα λειτουργήσουν τα επόμενα 5 χρόνια τουλάχιστον, και τα παλιά τμήματα του ΤΕΙ για να πάρουν τα παιδιά πτυχίο. Στα οποία θα τους δίνεται η δυνατότητα να συνεχίσουν στα καινούργια τμήματα. Άρα, λοιπόν, στην Καβάλα τα επόμενα χρόνια θα λειτουργήσουν 6 καινούργια συν 6 παλιά τμήματα. Θα πλημμυρίσει η πόλη της Καβάλας κόσμο, θα πέσει η ταμπέλα ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης και θα μπει η ταμπέλα Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας. Μια μεγάλη Πανεπιστημιούπολη θα γίνει η Καβάλα, όπως είναι η Ξάνθη, η Κομοτηνή, η Αλεξανδρούπολη, η Θεσσαλονίκη. Τι δεν μας αρέσει; Δεν μπορώ να καταλάβω…».