«Άνοιξε» η πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μέσω της οποίας μπορούν να «μεταπηδήσουν» στις 36 ή και εκείνοι που σήμερα αποπληρώνουν τα χρέη τους σε λιγότερες δόσεις και δη όσοι έχουν υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Υπό μία βασική προϋπόθεση: Τα χρέη αυτά να αφορούν σε επιχειρήσεις οι οποίες είχαν κλείσει με κρατική εντολή οποιαδήποτε χρονική στιγμή από τις 27 Οκτωβρίου 2020 έως τις 31 Ιουλίου 2021.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Διευρύνθηκε η περίμετρος των δικαιούχων για την ένταξη στην ρύθμιση εξόφληση των λεγόμενων «κορονοχρεών», καθώς μπορούν να «μεταφέρουν» τις οφειλές τους στις 36 ή 72 δόσεις και όσοι τις αποπληρώνουν με την πάγια ρύθμιση και στην πλατφόρμα μπορούν να υποβάλλουν πλέον την αίτησή τους και όσοι είχαν ρυθμισμένες οφειλές στις 5 Νοεμβρίου του 2021.

Η διαδικασία μετάβασης από την πάγια ρύθμιση στις 72 δόσεις

Όσοι τελικά ενταχθούν στην νέα ρύθμιση μπορούν να επιλέξουν την αποπληρωμή των οφειλών τους σε 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

Με άλλα λόγια έχουν την δυνατότητα να μεταφέρουν τις οφειλές τους στην λεγόμενη «κορονο-ρύθμιση» και να αυξήσουν τον αριθμό των δόσεων που πληρώνουν.

Καλό θα είναι να γνωρίζουν πάντως ότι σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσης, επιβάλλεται μηνιαία προσαύξηση 5%.

Ειδικότερα κατ’ εξαίρεση, εφόσον πρόκειται για οφειλέτες στους οποίους επιβλήθηκε το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας οποτεδήποτε στο διάστημα από 27.10.2020 έως 31.7.2021, επιτρέπεται να εντάσσονται στη ρύθμιση οφειλές που βεβαιώθηκαν στο διάστημα από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021 και οφειλές, που ανεξαρτήτως του χρόνου βεβαίωσης, έληξαν στο διάστημα από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021 και έχουν υπαχθεί από 27.10.2020 έως την εφαρμογή της τροπολογίας σε καθεστώς πάγιας ρύθμισης υπό τον όρο ότι η ρύθμιση αυτή βρίσκεται εν ισχύ κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 75 του ν.4821/2021 στη ρύθμιση 36-72 δόσεων υπάγονται οφειλέτες με αρρύθμιστες οφειλές βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ/Ελεγκτικά Κέντρα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 και συγκεκριμένα:

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και οφειλέτες με χρέη για τα οποία έχει χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής λόγω COVID ανεξαρτήτως χρόνου βεβαίωσης και των παραπάνω κριτηρίων.

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν:

α) όλες τις αρρύθμιστες βεβαιωμένες οφειλές τους προς τη Φορολογική Διοίκηση για τις οποίες έχει χορηγηθεί παράταση προθεσμιών καταβολής ή και αναστολή είσπραξης έως και τις 31-12-2021 στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορονοϊού,

β) λοιπές αρρύθμιστες οφειλές τους προς τη Φορολογική Διοίκηση οι οποίες βεβαιώθηκαν κατά τη χρονική περίοδο από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021 αλλά δεν κατέστη δυνατό να εξοφληθούν εμπρόθεσμα. Με τη διάταξη αυτή εντάσσονται κάθε είδους φόροι, πρόστιμα και τέλη, από ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ έως φόρο εισοδήματος , ειδική εισφορά αλληλεγγύης και πρόστιμα της τροχαίας που έχουν βεβαιωθεί από την εφορία, την περίοδο Μαρτίου 2020- Ιουνίου 2021.

Ποιοι εξαιρούνται από τη ρύθμιση των 36-72 δόσεων

Δεν υπάρχει η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων οφειλών όπως :

· φόρος εισοδήματος φορολογικού έτους 2020

· δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής, βάσει δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής.

Η ελάχιστη μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ.

Στην περίπτωση που τα χρέη ξεπερνούν συνολικά τα 1.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, η μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 50 ευρώ.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για τη ρύθμιση σε 36-72 δόσεις

Για τη ρύθμιση των 36-72 δόσεων έχει δοθεί παράταση της προθεσμίας καταβολής πρώτης δόσης ρύθμισης βεβαιωμένων οφειλών/δόσεων ρυθμίσεων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορονοϊού COVID-19.

Η υπαγωγή του οφειλέτη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της πρώτης δόσης.

Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2022. Οι επόμενες δόσεις της ρύθμισης καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.

Με την υποβολή από τον οφειλέτη αιτήματος για υπαγωγή στη ρύθμιση, τα αποδιδόμενα ποσά από συμψηφισμούς του άρθρου 83 του Κ.Ε.Δ.Ε., από παρακρατήσεις αποδεικτικού ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής του άρθρου 12 του Κ.Φ.Δ. και από μέτρα αναγκαστικής είσπραξης μπορούν να καλύπτουν την πρώτη δόση, εφόσον εισπράττονται εντός της προθεσμίας του δευτέρου εδαφίου και δεν πιστώνονται διαφορετικά κατά τις κείμενες διατάξεις.

Προηγούμενο άρθροΝέα χρηματοδότηση 500.000€ για την συντήρηση των υποδομών του Δήμου Παγγαίου
Επόμενο άρθροΕνίσχυση συγκοινωνιών: Τα ΚΤΕΛ Έβρου, Ροδόπης και Καβάλας εντάσσονται στον β’ κύκλο του ΕΣΠΑ