Σας παραθέτουμε την άποψη του Δικηγόρου Καβάλας Νίκου Σιδηρόπουλου για τους καφε κάδους και την σωστή χρήση τους.
Περί καφέ κάδων, βιοαποβλήτων και ΔΙΑΑΜΑΘ, συνοπτικά
Καλό είναι να γνωρίζετε ότι η χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων (αυτά δηλαδή που τοποθετούνται στους καφέ κάδους) είναι υποχρεωτική από 31.12.2022. Δηλαδή, η τοποθέτηση των καφέ κάδων στη συνοικία της Νεάπολης δεν αποτελεί την ανακάλυψη της Αμερικής. Αποτελεί υποχρέωση της δημοτικής αρχής.
Έπειτα, υποχρέωση της ΔΙΑΜΑΑΘ (στην οποια είναι μέτοχοι όλοι οι δήμοι της περιφέρειας) αποτελεί η κατασκευή και λειτουργία ΜΕΑ, δηλαδή μονάδας επεξεργασίας μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων προκειμένου να γίνεται η επωφελής επεξεργασία τους. “Εκτιμάται” (…) σύμφωνα με το τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλητων ότι θα κατασκευαστεί εντός του 2024. Πρόκειται για εκτίμηση της ΔΙΑΑΜΑΘ, η οποία υιοθετήθηκε από τον Δήμο Καβάλας (πολύ αμφιβάλλω αν θα υλοποιηθεί εντός του 2024). Μεχρι τότε τα βιοαπόβλητα θα παραδίδονται σε ιδιωτική μονάδα επεξεργασίας βιολογικών αποβλήτων (ΜΕΒΑ).
Το ποσοστό διαλογής στην πηγή των συγκεκριμένων αποβλήτων θα πρέπει να φτάσει το 2025 στο 30%, το οποίο πολύ αμφιβάλλω αν θα υλοποιηθεί με βάση την ιστορία της διαχείρισης των αποβλήτων.
Τι σημαίνει διαλογή στην πηγή για αυτά τα απόβλητα; Διαλογή εντός των σπιτιών μας και όχι στους καφέ κάδους. Δηλαδή εκπαίδευση όλων μας ως προς τη διαχείριση των απορριμάτων. Να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι για να εκδοθεί άδεια οικοδομής πλέον, θα πρέπει να προβλέπονται σημεία απόρριψης των σκουπιδιών εντός της οικοδομής, δηλαδή θα υπάρχει κάδος μπλε πράσινος και καφέ μέσα στην οικοδομή…αλλάζει όλη η διαδικασία.
Συνεπώς, αυτό που παρακολουθήσαμε στην Καβάλα χθες , είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει και πάντως στο ακρότατο χρονικο όριο της υποχρεωτικής εφαρμογής του νόμου. Τίποτα παραπάνω. Κανένα μεγάλο έργο. Για να ξέρετε τι σας γίνεται και να είστε ενημερωμένοι, ώστε να μπορέσετε να αξιολογήσετε σωστά την ώρα της κάλπης.
Υ.Γ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα και η μεγαλύτερο πρόκληση της επόμενης δημοτικής αρχής θα είναι η ΑΜΕΣΗ ορθολογική διαχείριση των απορριμάτων , η εκπαίδευση των δημοτών σε αυτήν την κατεύθυνση, η μείωση του κόστους διαχείρισής τους και η προοπτική κέρδους από αυτά με σκοπό την ανταπόδοσή τους προς τους δημότες μέσω έργων βελτίωσης της καθημερινότητας.