Παράκτιοι αλιείς: Ζητούν επιδότηση για να πιάσουν τους λαγοκέφαλους – «Έχουμε 197 επιθέσεις σε λουόμενους – Στην Κύπρο είχε αποτέλεσμα»

Οι παράκτιοι αλιείς ζητούν επιδότηση για την αλίευση λαγοκέφαλων, επικαλούμενοι 197 επιθέσεις σε λουόμενους. Προτείνουν το μέτρο βασιζόμενοι στην επιτυχημένη εφαρμογή του στην Κύπρο.

Τρομακτικές διαστάσεις έχει αρχίσει να λαμβάνει η εξάπλωση του τοξικού λαγοκέφαλου στις ελληνικές θάλασσες προκαλώντας προβλήματα σε λουόμενους αλλά και στους ψαράδες.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο thestival.gr ο πρόεδρος των παράκτιων αλιέων Καλαμαριάς, Δημήτρης Τσιπούρας οι επιθέσεις του συγκεκριμένου ψαριού είναι πολλές σε λουόμενους σε νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

«Ο λαγοκέφαλος είναι τεράστιο θέμα. Ως τώρα έχουμε 197 επιθέσεις λαγοκέφαλων σε ανθρώπους σε παραλίες στην Κρήτη, την Ρόδο κ.ά. Είναι τεράστιο το πρόβλημα και πιστεύω ότι σε λίγα χρόνια ο κόσμος δεν θα μπορεί να κάνει μπάνιο και θα πρέπει η Πολιτεία και η κυβέρνηση να δώσουν σημασία στο θέμα και να παρθούν μέτρα άμεσα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιπούρας.

Όπως ανέφερε για να λυθεί το πρόβλημα θα πρέπει τα αρμόδια υπουργεία και η κυβέρνηση «να επιδοτήσουν τα αλιευτικά σκάφη με εργαλεία έτσι ώστε να πάνε να πιάσουν τους λαγοκέφαλους».

«Στην Κύπρο το έχουν κάνει και είχε αποτέλεσμα» είπε.

Ο λαγοκέφαλος που ζει κυρίως στον Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό έφτασε στη Μεσόγειο και στις ελληνικές θάλασσες μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Είναι δηλητηριώδες ψάρι και δεν πρέπει να καταναλώνεται καθώς περιέχει τετροδοτοξίνη. Αυτή η θανατηφόρα ουσία προκαλεί παράλυση των μυών, η οποία μπορεί να προκαλέσει στα θύματα διακοπή της αναπνοής ή καρδιακή ανεπάρκεια. Θανατηφόρα περιστατικά έχουν παρουσιαστεί στην Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Φυτοπλαγκτόν και πετρέλαιο τσακίζουν τους αλιείς

Την ίδια ώρα οι παράκτιοι αλιείς βρίσκονται αντιμέτωποι με ακόμη ένα φαινόμενο, την αποσύνθεση του φυτοπλαγκτόν που δεν τους επιτρέπει να ψαρέψουν. Όπως περιέγραψε στο thestival.gr ο πρόεδρος των παράκτιων αλιέων Καλαμαριάς, αυτή την εποχή έχει μπακαλιάρο στη Χαλκιδική αλλά είναι αδύνατον να πιάσουν ψάρια με το φυτοπλαγκτόν καθώς το φυτοπλαγκτόν κολλάει στα δίχτυα και δεν μπορούν έτσι να πιάσουν τα ψάρια.

Περαιτέρω δε, ο κ. Τσιπούρας ανέφερε ότι όλοι οι αλιείς αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με το ενεργειακό κόστος εξαιτίας των ακριβών τιμών των καυσίμων για τα καΐκια τους, θέμα το οποίο έθεσαν όπως είπε και στον αρμόδιο υπουργό, Μαργαρίτη Σχοινά χωρίς όμως να λάβουν κάποια δέσμευση.

«Δυστυχώς ο κ. Σχοινάς που τον συναντήσαμε πριν λίγες ημέρες, δεν μας υποσχέθηκε τίποτα. Ζητήσαμε να ενσκύψει στα προβλήματα των αλιέων, να μας δώσει μια επιδότηση για το πετρέλαιο. Από τις 16 Απριλίου η Ε.Ε. έχει δώσει εντολή προς όλα τα μέλη της να δοθούν χρήματα για την ενεργειακή κρίση στον πρωτογενή τομέα. Η Ε.Ε. έδωσε 760 εκατομμύρια ευρώ στα κράτη μέλη της και στην Ελλάδα δεν έχει περαστεί ούτε ένα ευρώ στους αλιείς, στους γεωργούς, στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα. Μας είπε ότι μας κατανοεί αλλά δυστυχώς δεν μας υποσχέθηκε τίποτα» κατέληξε ο κ. Τσιπούρας.

Hot this week

Πέντε σημαντικές αποφάσεις του ΠΕΣΥ ΑΜΘ για την επιχειρηματικότητα της Περιφέρειας

Πέντε σημαντικές αποφάσεις για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, την...

Το Νοσοκομείο Καβάλας δεν χρειάζεται άλλους «σωτήρες». Χρειάζεται γιατρούς, νοσηλευτές και στοιχεία

Υπάρχει κάτι παράδοξο στην τελευταία δημόσια συζήτηση για το...

ΙΜΦΝΘ: Η συμφωνία Ελλάδος-Βουλγαρίας … «Ιστορικά κειμήλια και αποτυπώματα θυσιών για την εθνική δικαίωση»

Στην πρόσφατη περίσταση της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ των...

Δήμος Παγγαίου: Ανακαλούνται οι άδειες λειτουργίας 11 γηπέδων – Ξεκινούν επανέλεγχοι ασφάλειας

Την ανάκληση των προσωρινών αδειών λειτουργίας έντεκα γηπέδων ποδοσφαίρου...

Topics

Πέντε σημαντικές αποφάσεις του ΠΕΣΥ ΑΜΘ για την επιχειρηματικότητα της Περιφέρειας

Πέντε σημαντικές αποφάσεις για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, την...

Δήμος Παγγαίου: Ανακαλούνται οι άδειες λειτουργίας 11 γηπέδων – Ξεκινούν επανέλεγχοι ασφάλειας

Την ανάκληση των προσωρινών αδειών λειτουργίας έντεκα γηπέδων ποδοσφαίρου...

Καβάλα: Διακοπή νερού την Τετάρτη σε περιοχές της πόλης λόγω τεχνικών εργασιών

Ανακοινώνεται ότι λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών της Υπηρεσίας Ύδρευσης,...

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα της Εβδομάδας Δημόσιας Υγείας στην Π.Ε. Καβάλας

Το πρόγραμμα των δράσεων της Εβδομάδας Δημόσιας Υγείας η...

Related Articles

Δημοφιλείς κατηγορίες