Ο Δήμος Θάσου ολοκλήρωσε το έργο «ADRION CULTURAL HERITAGE COLLECTION NETWORK» με ακρωνύμιο «ADRINETBOOK» του προγράμματος INTERREG ADRION, PRIORITY AXIS 2, SUSTAINABLE REGION, SPECIFIC OBJECT 2.1.που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από Εθνικούς πόρους.

Επικεφαλής εταίρος είναι ο Δήμος της Macerata και συμμετέχοντες ο Δήμος Θάσου, το Κεντρικό Ινστιτούτο Ενωσιακού Καταλόγου Ιταλικών Βιβλιοθηκών, ο Δήμος Αργυροκάστρου, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ζάγκρεμπ, το Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Κέντρο του Rakican, η Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη “Svetozar Markovic” και ο Οργανισμός Αγροτικής Ανάπτυξης του Ζαντάρ.

Το έργο στοχεύει στην τουριστική προβολή μέσα από την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ευαισθητοποίηση νέων αναγνωστών μέσω της δημιουργίας ανοιχτών δικτύων πρόσβασης αρχειακού υλικού. Ειδικότερα, στοχεύει στην ενίσχυση και διατήρηση συγκεκριμένων πολιτιστικών αγαθών ώστε να καταστήσει την πολιτιστική μας κληρονομιά προσβάσιμη στο ευρύτερο κοινό μέσω ψηφιοποίησης συλλογών, που δημιουργούνται με κοινά πρότυπα και μεθοδολογίες και ενσωματώνονται σε μια κοινή πλατφόρμα.

Ο Δήμος Θάσου στο πλαίσιο του ADRINETBOOK απέκτησε εξειδικευμένο εξοπλισμό και ψηφιοποίησε σημαντικό υλικό της πολιτιστικής και λαογραφικής κληρονομιάς του νησιού μας που συγκεντρώθηκε με την πολύτιμη βοήθεια τοπικών φορέων, πολιτιστικών συλλόγων και ιδιωτών. Το υλικό αυτό προβάλλεται μέσα από το αποθετήριο του Δήμου Θάσου http://dimos-thassou.ny-2.paas.massivegrid.net/s/default/page/home το οποίο δημιουργήθηκε κατόπιν συστηματικής διαλογής, τεχνικής επεξεργασίας και πρότυπης τεκμηρίωσης (μέσα από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης).

Το υλικό αυτό αποτέλεσε και τη βάση για τη δημιουργία του Πολιτιστικού Χάρτη, με την κατάρτιση δύο πολιτιστικών διαδρομών, μία «περιπατητική περιήγηση στο Λιμένα» και μία «μονοήμερη περιήγηση στο σύνολο του νησιού», που αντλεί ψηφιοποιημένα τεκμήρια από την EUROPEANA.

Το ADRINETBOOK, μέσω αυτών των πολιτιστικών διαδρομών οι οποίες θα «εκτίθενται ψηφιακά», εστιάζει σε μια νέα προσέγγιση στην έννοια τόσο της διατήρησης και διάδοσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς όσο και του πολιτιστικού τουρισμού.
2

Προηγούμενο άρθροΤο Αστικό ΚΤΕΛ Καβάλας εκσυγχρονίζεται με νέες υπηρεσίες
Επόμενο άρθροΕκατοντάδες ετεροδημότες Καβάλας & υποστηρικτές της ΝΔ ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Νίκου Παναγιωτόπουλου στη Θεσσαλονίκη